Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar yaptığı basın açıklamasında, İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı'nın doğum öncesi ve sonrasında 112 ATT ve Paramedik personellerinin görev yerlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi. Çavdar yaptığı açıklamada; "Sağlık müdürlüğü olarak 'Genç nüfusu arttırmak için çalışma yapıyoruz' deyip 112 birimlerinde görev yapan ATT ve Paramedik kadrolarındaki sağlık çalışanlarının doğum öncesi ve sonrasında 112 birimine hizmet edemeyecekleri gerekçesiyle hastanelerde görevlendireceksin.. Hiç bir yasal dayanağı olmayan bu görevlendirmeler görevli sağlık çalışanları huzursuz etmekte ve resen yapılan görevlendirmelerden muzdarip olmaktadırlar. Yıllarca mücadele verilip kazanılan annelik izni hakkı nöbet tutamadıkları gerekçesiyle gasp edilmektedir. Genç bir çalışma grubuna sahip olan 112 çalışanları bu uygulama neticesinde nasıl doğum yapıp genç nüfusa katkı sağlayacaklardır. Doğurmanın ceza olarak nitelendirildiği bir zamanda genç nüfusa katkı sağlamak pekte mümkün görünmemektedir. Resen yapılan görevlendirmelerde amaç kurumların personel ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca yapılan geçici görevlendirmeler de süre yılda altı ay geçmez ibaresine rağmen kanun hiçe sayılıp bir yıllık görevlendirmelerde yapılmaktadır. Yapılan bu uygulama yasal olamadığı gibi aynı zamanda hak gaspı olduğu da açıktır. Yöneticilerin görevlerini kötüye kullandığının göstergesidir" dedi.
"KANUNDA ANNEYE NÖBET TUTTURULAMAYACAĞI BELİRTİLMİŞTİR"
Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, kanunda belirtilmiş olmasına rağmen doğum öncesi ve sonrasında sağlık personellerine nöbet tutturulduğunu belirterek; "Doğum sonrası nöbetten muaf tutulan annelere verilen bu izinlerin devletin anneye değil bebeğe verdiği hak olduğu ve çocukların anneyle kaliteli vakit geçirmesi için çocuğa verdiği bir izindir ve annenin idari birime dilekçe verse dahi nöbet tutamayacağı ve tutturulamayacağı açıkça belirtilmiştir" dedi.
"ÇAN DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİN ÖZEL ŞİRKETİ DEĞİLDİR"
Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan Devlet Hastanesinde de hukuksuzluklar yaşandığını iddia eden Çavdar; "Çan Devlet Hastanesi başhekimine 657 sayılı kanun gereğince, kadın memurlara hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyeceğinden, analık izni süresinin bitiminden itibaren bu kanunda öngörülen dönem ve sürelerde doğum izni kullanan personele icap, branş ve diğer gece nöbeti/vardiyası verilemeyeceğini defalarca bildirmemize rağmen uygulamadan vazgeçmemiş ve ısrarını sürdürmüştür. Kanun dışı hareket eden ve uygulamasını sürdüren başhekimin iş bilmez olduğu açıkça ortadadır. Yöneticiler kurumları kanun ve yönetmeliklere göre yönetmelidirler. Bu kurumların devletin kurumları olduğunu babalarının özel şirketlerini yönetmedikleri bilmelidirler" dedi.
"YANLIŞ İŞLEM YAPAN YÖNETİCİLERE SORUŞTURMA AÇILMALIDIR"
Çavdar; "Şimdi buradan İl Sağlık Müdürüne ve Çan Devlet Hastanesi Başhekim Uz. Dr. Gürkan Çoban'a sormak istiyorum; hanginizin ki doğru bir uygulamadır? Biriniz keyfi uygulamayla hak gaspı yaparken diğeriniz de kanunda belirtildiği halde ben yaptım oldu zihniyetiyle hareket etmektesiniz. Yaptığınız uygulamalar emsal teşkil etmektedir. Her iki yanlıştan da derhal dönülmeli ve yanlış uygulama yapan yöneticiler hakkında gerekli yasal işlem başlatılmalıdır" dedi.
"SAYIN VALİM HUKUKSUZLARA MÜSAADE ETMEYİN"
Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, açıklamasının devamında ise Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'ya seslenerek; "Buradan sayın Valimize de seslenmek istiyorum, kurumları yönetenlerin kanuni dayanakları olmadan çalışanların haklarının gasp edilmesine müsaade etmemenizi ve ben yaparım olur mantığını kurumlardan uzak tutmanızı istiyorum. 112 çalışanları kendi kurumlarında görev yapmaları kanunların onlara verdiği haktır ve aksi uygulama da bulunan yöneticiler hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılması esastır" dedi.