thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Yerel Seçimi “Kararsızlar” Kazanıyor
Tarih: 18-09-2023 07:01:37 Güncelleme: 18-09-2023 07:07:37 + -


Çanakkale’de, CHP-AKP ve İYİ Parti'de içi çekişme durmak bilmiyor. Seçmene kadar yansıyan sürtüşmeler oy vereceklerin kafasını karıştırmış. Bu durum anketlere yansıyor. Çanakkale merkezde "Karasızlar" birinci parti.


Yerel Seçimi “Kararsızlar” Kazanıyor

Ülkenin gündeminde olduğu gibi Çanakkale'de de siyasi gündem yerel seçimlere kilitlenmiş durumdu. 14 Mayıs Genel Seçimleri sonrası seçmenin kafası oldukça karışmış. Bu anketlere yansıyor. İktidara oy verenler iktidardan memnun değil muhalefete oy verenler muhalefetten... Verdiği oyun adresinden birçok isim pişman. Ekonomik sıkıntı giderek artıyor. Yoksulluk ve geçim sıkıntısı toplumun en öncelikli problemi. Bu durumda; partiler yaptıkları anketler ile seçimlere ışık tutmaya çalışırken karşılarına çıkan bir veri endişe yaratılar. Özellikle yerel seçimlerde ilk kez, yerel seçimlere 6 ay gibi kısa bir süre kala karasız seçmenin bu kadar fazla olması dikkat çekiyor.

 

Yapılan son ankette “bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda birincilik, kararsızlar ve “sandığa gitmeyeceğim” diyenlerde. CHP'nin %29,8 çıktığı ankette AKP %17,3’te kaldı. Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP’nin oy oranı %42,6, AKP’nin oy oranı ise %24,7 oldu. Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP’nin oy oranı %42,6, AKP’nin oy oranı ise %24,7 oldu. Siyasi partilerin kendi adayları ile yerel seçime girmesi durumunda kararsız ve “sandığa gitmeyeceğim” diyenler %36,9 ile yine birinci sırada. Bu soruda “CHP adayına oy veririm” diyenlerin oranı %29,5… AKP %18, İYİ Parti ise %7,9 olarak ölçüldü.

 

ADAYLIKTA EN GÜÇLÜ İSİM BÜLENT TURAN

14 Mayıs Genel Seçimlerinde her ne kadar Ak Parti seçimi kazansa da, Çanakkale'de 1 milletvekili eksilen parti seçimin tek kaybedeni. 14 Mayısta mağlup olan parti yönetimleri halen değişmedi. Parti içinde çok ciddi eleştiriler İl ve merkez ilçe yönetimine çevrilmiş durumda. Birde bunlara Bülent Turan ile Ayhan Gider arasındaki siyasi sürtüşme eklenince sorunlar çözülemez boyuta ulaşıyor. Bülent Turan İç İşleri Bakan Yardımcılığı görevine gelse de, parti içindeki yaşananlara müdahil oluyor. Hatta Seçilen tek milletvekili Ayhan Gider'i refüze edercesine müdahaleler yapınca, karşı taraftan sert eleştirilerin hedefi oluyor.

 

Bürokraside atamalar konusunda Ayhan Gider'in yapmak istediği değişikliklere el altında müdahale ediyor. Parti Kulislerinde, Ayhan Gider’in İl Özel Genel Sekreteri Celil Sezgin'in istifasını istemesi bu istifanın ise Bülent Turan'ın müdahalesi ile durduğu, Vali İlhami Aktaş'ın da Bülent Turan'ın yanında yer alması günlerce konuşulmuştu. Yine kulislerde GESTAŞ yönetiminde yapılan değişiklik sonrası geçmiş dönemlere ait birçok usulsüzlüğün ortaya çıktığı, Bu usulsüzlüklerin tespit edilmesi için İstanbul merkezli mali müşavirlik firmasının yaptığı denetimlerin Çanakkale merkezli bir mali müşavirlik firmasını verilmesi talebinin GESTAŞ yönetimince ret edilmesi, birilerinin geçmiş dönemdeki usulsüzlüklerin ortaya çıkmasının engellendiği görüşüne neden olmuştu. Parti içi ve bürokraside çalkantılar ile Yerel Seçimlere hazırlanan Ak Partinin seçimlere 6 ay kala adayının henüz belirlenmemesi seçimden umudun kesildiği fikrinin ağırlık kazanmasına neden oluyor. Yerel seçimler öncesi Yapılan anketlerde öne çıkan iki sim var. Seçmene sorulan sorularda Çanakkale Belediye Başkanlığı için en güçlü isimlerin Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu olması dikkat çekiyor. İki isimin de şu anda Milletvekilli olmaması adaylık şansları arttırıyor. Parti tabanında Bülent Turan'ın siyasi tecrübesinin daha fazla olması ve parti içinde daha güçlü bir isim olması nedeni ağırlık kazandığı gözleniyor.

 

CHP'DE ÖRGÜT DEĞİŞİM İSTİYOR

CHP'de geçmişten gelen sol geleneğin seçim kazanma rahatlığı var. Ak Partinin en güçlü olduğu dönemlerde bile Yerel Seçimleri kazanan CHP'de bu seçimde sorun adayın kim olacağı sorusu üzerinde yoğunlaşıyor. Bu kez aday sayısı fazla. Eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek en güçlü isim. Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan'ın desteklediği Muharrem Erkek'in arkasında örgütün desteği de gözleniyor. Ülgür Gökhan 4 dönem yaptığı göreve sürdürmeyi çok istiyor. Şartı ise; üye bazında yapılacak ön seçim.

Fakat Ağustos ayı içinde yapılan delege seçimlerinde Ülgür Gökhan'ın başı çektiği Mavi liste tam bir hezimete uğradı. Üyeler Beyaz Listeye büyük destek verdi. Sandıklarda beyaz liste iki kat fark attı. Bu durum var olan Belediye yönetiminin değişmesi için tabanda gelen bir tavır olarak yorumlandı. Yapılan Merkez ilçe kongresinde mavi liste aday bile çıkartamadı. Beyaz Listenin adayı İbrahim Can Ergun tek aday olarak girdiği seçimi kazandı.

 

Diğer yandan Mehmet Öngen ve Erdal Gezen sahada en çok çalışan isimler. İki isimde merkez yoklamasında şansı olduğuna inanıyor. İki isimde Genel Merkez ile yoğun görüş alışverişi içinde. Ekim ayı içinde yapılacak il Kongresi adaylık sürecinde belirleyici olacak. Kongrede beyaz listenin adayı Levent Gürbüz adaylığı açıkladı. Beyaz listeyi destekleyen Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel adaylık için imza toplama çabası içerisinde. Kulislere mavi listenin de Tuğberk Güzel'i destekleyeceği konuşuluyor.

 

Belediye Grubu ise sesiz. Delege seçimlerinden sonra Ülgür Gökhan'ın başını çektiği Belediye gurubu dağıldı. Rebiye Ünüvar Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. İstifa sonrası Ünüvar'ın destekçileri sosyal medyada milletvekillerini, eski genel başkan yardımcısını suçlarken, bu eleştirilere Ülgür Gökhan'ın da dahil etmeleri dikkat çekti. Bu durum; "Belediye grubu parçalandı" yorumuna neden oldu. Şimdi CHP'de belediyede yaşanacak değişim süreci konuşuluyor. Değişimin yaşanması ise büyük beklenti. Ülgür Gökhan, yaşlandı ve yıprandı. Genç bir ismin göreve gelmesi gerektiği ortak görüş.

 

İYİ PARTİ ANAHTAR PARTİ OLUR, SEÇİM KAZANMASI ZOR!

İYİ Parti 14 Mayıs Genel Seçimlerinde Çanakkale'de kazanan tek parti. CHP milletvekili sayısını korurken, AK Parti Milletvekili sayısını arttırırken İYİ Parti ilk kez milletvekili çıkartarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Başarının mimarı kuşkusuz seçilen Rıdvan Uz'du. Parti içindeki kendisini hedef alan muhaliflere rağmen kazanan Rıdvan Uz partide de önemli bir yer edindi. Fakat İYİ Partinin mensubu olduğu ittifak ile ülke genelinde yaşanan mağlubiyet seçim sonrası bir belirsizliğin orta çıkmasına neden oldu.

 

Yerel Seçimler öncesi Genel Başkan Meral Akşener seçimlere tek parti olarak gireceklerini resmen duyurdu. Bu görüşü partide en fazla dillendiren isimlerden birisi de Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz. Bugünlerde Rıdvan Uz Çanakkale'de yaptığı ziyaretlerde ve katıldığı siyasi ortamlarda her ilçede ve merkezde aday çıkartacaklarını söylüyor. Merkezde partinin aday göstereceği üç isimden bahsediyor. Bunların en güçlüsü meclis üyesi Burak Kunt. Diğer iki isim ise sır gibi saklanıyor.

 

Fakat yerel seçimler öncesi yapılan son anketler hiç de istenildiği gibi değil. 14 Mayıs seçimlerine göre Çanakkale'de iyi partinin oy düşüşü oldukça fazla. Gerek 14 Mayıs seçim sonuçları gerekse bugünlerde yapılan anketlere göre İYİ Partinin durumu hiç de iç açıcı değil. Parti tek başına seçimlere girerse Çanakkale ve ilçelerinde bir tek Eceabat ilçesinde seçim kazanma şansı var. Oda var olan Belediye Başkanı Saim Zilelinin bireysel gücü... İYİ Parti tüm ilçelerde denge unsuru olabilir. Ama yalnız başına seçimi kazanma olasılığı yok denecek kadar az görünüyor. Bazı ilçelerde hangi aday desteklerler ise seçimi onun kazanmasını sağlayabilirler. Bu durum ise partinin hem AKP ve CHP ile pazarlık gücünü arttıracak gibi görünüyor.




Bu haber 2444 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI