İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımı Lübnan ve Suriye gibi diğer ülkelere yayılarak bir yıldır devam ediyor. İsrail, ekim ayı itibariyle Filistin’den sonra Lübnan’ı da ağır bombardıman altına aldı. İktidar bir yandan katliamlara karşı sert açıklamalar ve ateşkes çağrısı yaparken bir yandan da İsrail’e olan tüm ilişkiler açığa çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde belgelerle Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar ve devlet kurumlarının dijital güvenliğinin İsrail tarafından sağlandığı ortaya çıkmıştı. İsrail’e giden ticari gemileri gündeme gelmiş, Ticaret Bakanlığı’ndan ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlamıştı. Ancak ortaya atılan iddialara göre; iktidar ticareti kağıt üzerinde yasaklarken üçüncü ülkeler üzerinden ticarete devam ediyor.
İÇDAŞ İSRAİL’E ÇELİK TAŞIMAKTAN VAZGEÇMİYOR
MÜSİAD üyesi İÇDAŞ şirketinin Çanakkale Limanı’ndan Hayfa Limanı’na giden gemilerini KARAR gazetesi manşete taşımıştı. Dün Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2 Mayıs itibariyle Türkiye’nin İsrail’le ticareti engellediğini tekrar duyurdu. Türkiye’den İsrail’e giden gemilerin takip edildiği uluslararası gemi trafiği uygulamasından da görüldüğü üzere eylül ayında 20'den fazla ticari gemi Hayfa Limanı’na ulaştı. Aynı zamanda soykırımın başından beri kesilmeden devam eden petrol sevkiyatı da Ceyhan ve İskederun Limanlarından İsrail limanlarına taşınmaya devam ediyor.
Soykırımın başladığı ilk aylarda Türkiye’nin İsrail’le ticareti dile getirilirken en çok gündeme gelen şirketlerden biri de İÇDAŞ olmuştu. İsrail çelik ihtiyacının yüzde 65’ini Türkiye’den karşılıyordu. Nisan ayından ticarete gelen kısıtlamayla iktidar yapılan ticaretin özel şirketler kontrolünde olduğunu ve kendilerinin karışamadığını söyledi. Bu dönemde İÇDAŞ’ın ticareti hedefe alındı. Ancak 2 Mayıs’ta gelen ticaret yasağıyla İÇDAŞ'ın ticareti üzerinden elde edilen belgelerde azalma oldu. Ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddiaları sürüyordu ancak net ispatlar bulunamıyordu.
2024'E KADAR FİLİSTİN'E İHRACAT YAPILMAMIŞ
Bugün Gazeteci Metin Cihan sosyal medya hesabından yayınladığı belgelerle MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın hala İsrail’e çelik tedarikine devam ettiğini açıkladı. Kağıt üzerinde ticaretin Filistin’le yapıldığı gösterilirken aslında İsrail’le ticarete nasıl devam edildiğini yazdı. Cihan, ihracat rakamlarını incelerken daha önceki yıllarda Filistin'e ihracat olmadığını ancak 2024 yılında milyon dolarlarca ticaret verisinin bulunduğunu söyledi:
“Gümrüklerden Ağustos ayı ihracat rakamlarına bakıyordum. Biga Gümrüğü dikkatimi çekti. 2023'e kadar İsrail'e ihracat vardı ama 2024 yılında yoktu (ticaret yasağı nedeniyle). Buraya kadar normal. Fakat bir de ne göreyim? 2023'e kadar Filistin'e ihracat yoktu ama 2024'te birden bire Filistin'e milyon dolar mertebesinde ihracat yapılmıştı.”
İÇDAŞ’A ÖZEL GÜMRÜK
Filistin’le yapılıyormuş gibi gösterilen ihracat gemilerinin Biga Gümrüğünden gittiğini söyleyen Cihan, “Bu Gümrük İÇDAŞ fabrika arazisinin içindeymiş. İÇDAŞ, ihracatını rahatça yapabilsin diye bu şirkete özel gümrük açılmış” dedi. Aynı zamanda gümrük açılışına da dönemin Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katılmış.
2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan İÇDAŞ'ın Biga'da kurduğu tesisin açılışına katılmıştı. MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail Devleti tarafından İsrail’e en çok ihracat yapan Türk şirketi ödülünü aldı. Aynı zamanda İÇDAŞ, Diyanet İşleri Başkanlığından da hizmet ödülü aldı.