Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenlerle açıklanan hububat alım fiyatları ve desteklerini bu kez Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı geçtiğimiz günlerde gece yarısı sosyal medya hesabından açıkladı. Bakan Yumaklı’nın açıkladığı rakamlara göre TMO’nun 1 ton Makarnalık buğdayı 10 Bin TL, Ekmeklik buğdayı 9 bin 250 TL, Arpa’nın ise 7 bin 250 TL’den alacağını duyurdu.
HUBUBAT ALIM FİYATLARINI BAKAN AÇIKLADI!
Bakan Yumaklı ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere de buğdayın ton başına 1.750 TL, arpa içinde ton başına 750 TL destek verileceğini açıklamıştı. Bakan yumaklı yaptığı paylaşımda “Bu destekle üreticilerimizin ton başına kazancı makarnalık buğdayda 11 bin 750, ekmeklik buğdayda 11 bin arpada 8 bin TL kazanç elde edecekler” ifadelerini kullanan bir görsel paylaştı.
“ESKİDEN AÇIKLANAN FİYATLAR ÜRETİCİYİ MUTLU EDER, DEĞERLİ HİSSETTİRİRDİ..”
2014 - 2019 yılları arasında AK Parti İl Genel Meclis üyeliği de yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver hububat alım ve destek rakamlarının açıklanış şekline ve açıklanan rakamlara tepki gösterdi. Ziraat Odası Başkanı Ünver yaptığı paylaşımda; “6 Haziran 2024 tarihin de tarım ve orman bakanımız sosyal medya hesabından açıklama yapmıştır. 2024 yılı için T.M.O. referans buğday ve arpa alım fiyatını açıklamıştır. Geçtiğimiz yıllarda T.M.O fiyat açıklamasını Sayın Cumhurbaşkanımız veya Tarım Orman bakanımız televizyon kanallarından büyük bir gurur ve onurla açıklardı. Verilen bu fiyat tüm üreticiyi mutlu eder ve gelecek yıllar için bir umut olur ve çiftçi ürettiğinin ve kendisinin değerli olduğunu hissederdi” ifadelerini kullandı.
“ENFLASYON YÜZDE 75.. YAPILAN ZAM YÜZDE 12..”
Enflasyonun Türkiye’de yüzde 75 olarak açıklandığını ancak hububat için alım fiyatlarına sadece yüzde 12 zam yapıldığına dikkat çeken Ünver; “Bu yıl bir ilk yaşanarak buğday ve arpa alım fiyatı maalesef ve maalesef bakanımızın sosyal medya hesabından bir gece yarısı yapması çiftçiyi maalesef çok üzmüştür. Açıklanan fiyatın üretim maliyetlerinin çok altında kaldığı görülmektedir. Maliye bakanımızın yıllık enflasyon verilerini yüzde 75 olarak açıklarken buğday ve arpaya yapılan zam oranı yüzde 12’de kalmıştır. Zirai krediler 5.7 kat arttırılmıştır. Tarımsal sulamalara yapılan zam artışı yüzde 100 olmuştur. Mazot ve ilaç artış yüzde 100 olurken gübre fiyatı artışı yüzde 50 de kalmıştır. Tüm bu artan fiyatlar karşısında tüm dünyada ve ülkemiz de yaşanan zorlu ve değişken iklim şartlarına rağmen üretmeye çalışan çiftçimizi fazlasıyla üzmüştür” dedi.
“AÇIKLANAN FİYATLARLA ÜRETİMİN VE ÇİFTÇİMİZİN SONU GELMİŞTİR”
Hububat alım fiyatlarının çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını, yaz ayları sonunda açıklanacak olan Ayçiçeği, Mısır ve Çeltik gibi ürünler için açıklanacak rakamların şimdiden üreticiyi tedirgin ettiğine dikakt çeken Ünver; “Açıklanan fiyatlarla üretimin ve çiftçimizin sonu gelmiştir. Çiftçimiz devletine ve hükümetine inanarak ve güvenerek tek sözüyle siz üretin bir karış boş yer bırakmayın politikasına uyarak tüm zorluklara ve zamlara rağmen üretmeye çalışmıştır. Fakat açıklanan fiyatlar karşısında devlete olan güven sarsılmış ve üretim de ne yazık ki son bulmuştur. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan Rusya savaşı ve pandemi gıdayı ve tarımın değerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Geçmiş yıllarımızda yaşanan bu zorlukları görmezden gelerek çiftçiyi yok etmek geleceği yok etmek demektir. Çiftçimize yapılan bu yanlış fiyat politikasından derhal dönülmelidir. Fiyatlar revize edilmeli çiftçi tekrar hayata ve üretime bağlanmaya teşvik edilerek yapılacak zammın enflasyonla aynı oranda olması sağlanmalıdır. Önümüzdeki aylarda açıklanacak olan ayçiçeği mısır ve çeltik fiyatları çiftçiyi tedirgin etmektedir. Üretimin ve ihracatın devamlı olması için üretici desteklenmeli bu yanlış fiyat politikasından bir an önce dönülmelidir” dedi.