thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Hastane Yemek İhalesini Alan Firmaya Şok Suçlamalar

Tarih: 29-03-2023 07:01:59 + -


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Çanakkale Şubesi yönetimi Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ihalesini alan firma ile ilgili olarak suçlamalarda bulundu. Özellikle işçilere imzalattırılan sözleşmeye tepki gösteren sendika yönetimi şirket ve hastane yönetimine tepki gösterdiler.


Hastane Yemek İhalesini Alan Firmaya Şok Suçlamalar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Çanakkale Şubesi yönetimi Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ihalesini alan firma ile ilgili olarak suçlamalarda bulundu. Özellikle işçilere imzalattırılan sözleşmeye tepki gösteren sendika yönetimi şirket ve hastane yönetimine tepki gösterdiler.

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Çanakkale Şubesi tarafından yapılan açıklamada; “Kentimizin en büyük ve en önemli hastanesi Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin yemek şirketleriyle ilgili sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yemeklerin içinden çıkan kurtçuklar, sinekler, hijyene aykırılıklar, etsiz, kalitesiz ve vasat yemekler, sürekli ihale değiştirilmesi gibi sorunlar, basına ve kamuoyuna daha önce defalarca yansımıştı.  Bu sefer de, yemek ihalesini kazanan şirketin işçilere yönelik “kölelik sözleşmesi” dayatmasıyla karşı karşıyayız. 01.03.2023-31.05.2023 tarihlerini kapsayan 3 aylık kısa süreli ihaleyi, RD TURİZM GIDA İNŞ. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. isimli şirket kazanmıştır. Bu şirketin sahibi, bir önceki yemek ihalesini de diğer şirketi üzerinden almıştır” ifadeleri yer aldı.

 

“KÖLELİK SÖZLEŞMESİ DAYATMASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Yemek ihalesini alan şirkete tepki gösteren sendika yönetimi; “Taşeron sisteminde her zaman olduğu gibi makyaj değişmekte ama içerik aynı kalmaktadır. Yemekleri yapan işçiler uzun yıllardır Hastanede çalışmasına rağmen, ihaleleri alan farklı firmalara girdi-çıktıları yapılmaktadır. Birçoğu köklü ve kurumsal olmayan, üzerlerine kayıtlı hiçbir malvarlığı ve sermaye bulundurmayan bu yandaş “masa sandalye” şirketlerine ulufe niteliğinde ihaleler dağıtılmakta, servet transferi yapılmaktadır. Hastane eliyle ihya edilen bu şirketler, ihale sona erince tası tarağı toplayıp gitmekte, işçilerin hak ve alacaklarını hiçbir şekilde ödememekte, tüm borçları Hastaneye kalmaktadır” tepkisi dile getirdi.

 

“YÜKSEK İHALEYİ CEBE İNDİRİP..”

İşçilere dayatılan sözleşmenin yanı sıra hastalara ve sağlık personeline dağıtılan yemeklerin kalitesizliğine de dikkat çekilen açıklamada; “İşçilere dayatılan 3 Aylık İş Sözleşmesi, hiç utanmadan sıkılmadan “Silikon Vadisinde gizli araştırma projesi yürüten bilişim şirketi sözleşmesi” gibi düzenlenmiştir. Gören de, ortada kurumsal bir firma ve aşırı gizlilik gerektiren bir süreç var zannedecek! İşçilere altı üstü asgari ücret verilirken ve yapılan iş sadece yemek pişirme ve dağıtma iken, işveren lehine; Sürgün niteliğindeki farklı illere çalışmaya gönderme hakkından, Angarya niteliğindeki ücretsiz telafi çalışmasından, Gizlilik ve rekabet yasağının ihlalinden, 50 bin TL gibi fahiş tazminat ve ücretin 10 katı gibi abartılı cezai şart rakamlarından, Keyfi fesih nedenlerinden geçilmeyen sözleşme hükümleri, Modern Kölelik koşullarını dayatmaktadır. Yüksek ihale bedelini cebe indirip, Hastanenin mekân ve imkânlarından sınırsız faydalanıp, kalitesiz ve adi gıda malzemeleriyle, yağlarla, kıymasız, etsiz, proteinsiz yemek yaparak, personel yemeği ve hasta yemeklerini berbat şekilde yaparak sağlık çalışanlarının, hasta ve hasta yakınlarının sağlığıyla oynayan, işçileri köle gibi kullanarak sineğin yağını çıkarırcasına kar eden şirket yetkililerini ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi İdarecilerini uyarıyoruz: Bu sürecin tüm vebali ve sorumluluğu üzerinizdedir. Gün gelecek devran dönecek, hukuk ve yasalar önünde hesap vereceksiniz. Halkın sağlığıyla oynamak neymiş göreceksiniz. Yemekhane emekçileri yalnız değildir. Sendikamız tüm gücüyle, üyeleriyle, fiili meşru mücadelesi ve hukuki desteğiyle yanınızdadır. Yaşasın Emeğin Hakları! Yaşasın Sınıf Dayanışması” ifadeleri yer aldı.




Bu haber 3901 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI