ODAŞ Holding’e bağlı Çan 2 Termik A.Ş. uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atıkları depolayacağı ikinci bir tesis kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. ÇED süreci kapsamında önceki gün toplantı yapıldı. İDA Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “Aynı yörede, birbirine çok yakın iki termik santral, günde yaklaşık 14 bin ton linyit yakıyor. Tüm bu linyitin radyoaktif cüruf ve kül çıktısı 1 bölü 3 oranında ki; bu başlı başına çevresel bir sorun iken, Çan 2 Santralı’na atık barajı dar gelmiş. Mevcut atık sahasını 3 kat artıracak ÇED başvurusu yapmış ve ne yazık kabul edilmiş” dedi.
“KIRSAL SESSİZLİĞE BÜRÜNMÜŞ”
“Biz yörede, doğayı, ekosistemi insan için, toplum için savunanlar toplantı için gittik” diyen Akgül şu ifadeleri kullandı: “Ne yazık ki gittiğimiz köyde halkın katılımı yoktu. Halksız, halkı bilgilendirme olamayacağı için toplantının amacına ulaşamayacağını gördük ve bilgilendirmeyi salon dışında yaptık. İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği, aktivistler ve bölgeden gelen insanlarla bir araya geldik. Ne yazık, yıllar öncesinde yörede ilk santralın kurulma aşamasındaki nüfus artık yok oralarda. Arazi satarak uzaklaşmış halk. Kırsal sessizliğe gömülmüş.”
1,4 MİLYON TON KÜL, CÜRÜF BİRİKTİRİLECEK
Yıllık ortalama 1 milyon 415 bin ton uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atık maddelerin biriktirildiği atık depolama tesisinin kapasitesi 15 milyon metreküpe çıkartılacak. Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, 2. Sınıf Düzenle Depolama Tesisi kurmak isteyen şirket, 90 milyon TL para harcayacak. 30 yıl öncesinin verilerinin paylaşıldığı dosyada linyit kömürüyle çalışan termik santrallerden 1998 yılında 13 milyon ton uçucu kül elde edildiği bilgisi yer aldı. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, depolama tesisinin yapılmak istendiği devasa alan ise, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzen Planı’na göre ‘tarım alanı’ sınırları içerisinde kalıyor.