thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Biga İçin Seferberlik İlan Edildi..
Tarih: 19-12-2023 06:27:43 Güncelleme: 19-12-2023 07:23:43 + -


Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale TeknoPark elele verdi. Üç kurum her konuda iş birliği yapıyor. Geçtiğimiz hafta Biga'da bir araya gelindi ve kentin genç girişimcilerine ve Bigalılar ile neler yapılabileceği masaya yatırıldı. Amaç Biga'nın yaşanılabilir planlı kalkınması…


Biga İçin Seferberlik İlan Edildi..

Geçtiğimiz hafta Salı günü Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan'ın ev sahipliğinde dev bir zirve yapıldı. Üç kuruluşun liderleri zirvede yer aldı. Gün boyunca Bigalı girişimciler dinlendi. Gündemde olan yatırımlar masaya yatırıldı. Biga için herkes seferberlik ilan etti. Biga şimdiden ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olmaya aday gösterildi. Biga Ticaret ve Sanayi Odası ile Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi arasında sektör ile okul iş birliğini artırmak amacıyla Biga TSO Meclis Toplantısı’nın ardından işbirliği protokolü imzalandı.

 

“BİZİ KURTARACAK OLAN EĞİTİMDİR”

İmza töreni öncesinde konuşan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “Bugün burada rektörümüzü, üniversite yönetimini ve Teknopark yönetimi ile il milli eğitim müdürümüz ve ilçe milli eğitim müdürümüz nezdinde eğitim öğretim camiamızı ağırlıyoruz. Teknopark yönetiminden çok değerli bilgiler aldık. Kendileri Bozlar’da yat üretim ihtisas bölgesi proje alanını ve Sera OSB alanını ziyaret ettiler. Genç ve kadın girişimcilerimizle bir araya geldiler. Meclis toplantımıza katılarak bizleri aydınlattılar. Biga iş dünyamızın yurtdışına açılabilmesi, yurtdışında yeni pazarlar bulabilmesi, fuar destekleri başta olmak üzere çeşitli imkanlardan yararlanabilmemiz için bugünkü protokolü önemsiyorum. Hem üniversitemiz için, hem de milli eğitim camiamız için bizim üzerimize düşen ne olursa, bizler de Biga olarak yapmaya hazırız. Birazdan da tüm bu işbirliğinin devamı için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Rektörlüğümüz ve odamız arasında bir protokol imzalayacağız. Bizi kurtaracak olanın eğitim olacağına inanıyorum ben. Çocuklarımızın kendini güvende hissedebileceği, kadın istihdamının arttığı, kadınlarımızın iş dünyasındaki temsillerinin oldukça arttığı bir süreç için daha çok çalışacağız. Bu nedenle de bugünü ve birazdan atacağımız imzayı çok önemsiyorum. Beni dinlediğiniz için, bizimle birlikte ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olabilmek adına vizyonumuza sunduğunuz katkı için, bizi yalnız bırakmadığınız için, Biga’ya, Biga’nın geleceğine olan katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum, sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

“NİTELİKLİ ÖĞRENCİLER YETİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Akademik başarının yanında nitelikli öğrenciler yetiştirmek hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen; “Milli Eğitim Müdürlüğü olarak akademik başarının yanında yarınlara iyi hazırlanmış, donanımlı, nitelikli öğrenciler yetiştirmek en büyük hedefimiz. Onun için protokolü ve işbirliğini çok önemsiyoruz. Biga TSO’nun 2’nci meslek komitesi ile meslek lisesi müdürlerimiz arasında yaklaşık 6 ay süren bir çalışma sonunda odamızla bir protokol imzalamıştık. Buradaki amaç özellikle sanayi kuruluşlarımızın bizlerden beklentileri doğrultusunda var olan bölümlerin güncellenmesini sağlamaktı. Kasım ayında toplanan komisyonumuz, bölümleri güncelledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde onayı bekliyor. Bu protokolün hazırlık aşamasında özellikle Biga TSO’nun 2’nci meslek komitesi başkan ve üyelerine, meslek lisesi müdürü arkadaşlarıma, Biga TSO Başkanımız Şadan Doğan’a şükranlarımı sunuyorum. Hayalleri büyük adımları büyük olur. Bizim Biga için hayallerimiz çok büyük. Bugün burada imzalayacağımız protokolle de özellikle eğitimin altyapısının iyileştirilmesi, öğretim programlarının zenginleştirilmesi, seminer ve projelerin nitelik yönünden zenginleştirilmesi, eğitim öğretim desteğinin sağlanması, uzmanlık ve personel desteği alınması gibi konularda işbirliğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“MEYVELERİ TOPLAMAYA BAŞLADIK”

İmza protokolü paydaşlarından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise konuşmasında; “İlk ilçe çalıştaylarımızın birini Biga MYO’nda Başkanımız Şadan Doğan’ın da katılımıyla gerçekleştirdik. Kısa zamanda çok çalışma yaptık. Meyvelerini toplamaya başladık. Üniversitemizi kente yedirmek şeklinde bir mottomuz vardı. Üniversitemizin toplumsal katkı faaliyetlerini kentin beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirilmesini hedefledik. İç kaynakların yanı sıra dış kaynakların da olduğu projelerle tüm bu ekosistemin desteklenmesini programladık. Akademisyenlerimizin kabiliyetlerini özel sektörün her alandaki çalışmalarını destekleyecek şekilde bir irademiz var. Hocalarımız da çok heyecanlılar. İşbirliklerimiz her alanda devam edecek. Başkanımıza ve müdürlerimize her alandaki destekleri için teşekkür ediyorum. Kamu – üniversite el ele koşuyoruz. Ben çok sayıda veteriner fakültesi ve hayvan hastanesi ziyaret ettim. Bir model hazırladılar Biga için. Biga’da Sivil Toplum Platformu’nda inşallah görüşeceğiz. YÖK Başkanımızın da büyük desteği var bu konuda. En kısa zamanda inşallah fakültemizi açıp, öğrenci almaya da başlayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen arasında protokol metni imza töreni gerçekleştirildi. İmzalanan protokol kapsamında; eğitimin alt yapısının iyileştirilmesi, öğretim programlarının zenginleştirilmesi, seminer ve projelerin nitelik yönünden geliştirilmesi, eğitim öğretim desteği sağlanması ve pek çok konuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası tarafından uzmanlık ve personel desteği sağlanacak. Ulusal ve uluslararası kaynaklardan finanse edilmek üzere ortak projeler hazırlanması, yürütülmesi ve birlikte proje sunulması, sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan kalifiye elaman sağlanması adına öğretmen ve eğiticilerin daha donanımlı hale gelmesi hususlarında işbirliği yapılacak.

 

BİGA İŞ DÜNYASINA TAM DESTEK…

Biga Ticaret ve Sanayi Odası, 2023 yılının son ayında tarihi günlerden birini yaşayarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tepe yönetimini ve Teknopark yönetimini ağırladı. Bozlar Köyü’ndeki Yat İhtisas Serbest Bölgesi’ni ziyaret eden Teknopark heyeti, projenin en başından son aşamasına kadar destek olmak ve işbirliği içinde çalışma sözü verirken; bir an önce mütevelli heyeti ve sekreteryanın oluşturulması önerisine bulundu. Ziyaretin ardından ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ile birlikte Teknopark yönetimi Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ile bir araya gelerek istişarede bulundu.

TEKNOPARK’TAN YATIRIMLAR İÇİN İŞBİRLİĞİ VE DESTEK SÖZÜ

Doç. Dr. Erkan Bil başkanlığındaki Çanakkale Teknopark yönetimi, Bozlar Köyü’nde yatırım planlarına alınan Yat İhtisas Serbest Bölgesi’ni ziyaret ettiler. Heyete Biga TSO Başkan Yardımcısı Tevfik Başarır, Başkan Yardımcısı Sedat Çakır ile Meclis Üyesi Erol Şener ve Bozlar Köyü Muhtarı Mehmet Diken eşlik ettiler. Heyet, bir süre saha incelemesi yaptıktan sonra yatırım programı ile ilgili yatırım süreçlerinin tamamında işbirliği yapma konusunda öngörüşme gerçekleştirdi.

“FİRMALARIMIZIN YURTDIŞI OPERASYONLARINI BİZ YAPIYORUZ”

Çanakkale Teknopark adına kürsüye çıkan Doç. Dr. Erkan Bil; meclis üyelerine Çanakkale Teknopark’ın yapısını ve imkanlarını anlatırken, kuruluşundan günümüze gelişimi ve ortaya koyduğu projeler hakkında da önemli bilgiler aktardı. Doç. Dr. Bil konuşmasında; “Çanakkale Teknopark olarak neler yaptık, beraber neler yapabiliriz konuşacağız. Uluslararası alanda ciddi etki alanımız var. Hem Asya hem de Avrupa’da operasyon yapabilme imkanımız var. Amerika’da da çalışıyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde Biga’da da bir ticaret heyetimizi Amerika’ya götüreceğiz. Organizasyonu biz yapıyoruz. Bakanlığımızın maddi desteğiyle götüreceğiz heyetimizi. Teknopark’ımızda faaliyet gösteren firmalarımıza 2015 yılında 381 bin lira devlet desteği sağlarken, 2022 yılında 82 milyon lira destek sağladık. 2023’te ise 150 milyon lirayı geçeriz. Teknoloji geliştirme bölgeleri içinde 2019 yılı performans endeksi sonuçlarına göre Türkiye’deki 89 teknopark arasında birinci olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verileri bunlar. 22 akademik girişim faaliyet gösteriyor. 57 projemizi başarıyla tamamladık. 22 projemiz de devam ediyor. Biga’da 3 tane coğrafi işaretlerin alınması süreçlerinin tamamına destek olduk. Patent, marka süreçleriyle ilgili projelerde ilçelerimize destek oluyoruz. Bunların uluslararasılaşmasıyla ilgili de faaliyet gösteriyoruz. Firmalarımızın yurtdışı operasyonlarını yapıyoruz. Bir firmanın yurtdışı operasyonlarını yapmasındaki en büyük zorluk şu. Oradaki muhattabı kim, kimlerle yol yürüyecek, nasıl yapacak, avukatı kim olacak, mali müşaviri kim olacak, danışmanı kim olacak… Bankadan Iban numarası almak bile zor. Biz ne yapıyoruz? Biz oradaki Dış İşleri Bakanlığı ilgili kuruluşlarına yönlendirebiliyoruz. Kendi alanlarımız var. Ofis açmak istediğiniz ülkede, şirketleşmeniz dahil bütün alanlarda yönetiminizi yapıyoruz. Network alanlarını yönetiyoruz. Güvenilir network sağlıyoruz. Şirketleşme programlarınızı devam ettiriyoruz böylece” ifadelerini kullandı.

 

KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERLE BULUŞMA

Biga TSO ziyaretleri kapsamında TSO’nun kadın ve genç girişimciler kurulu üyeleri ile de bir araya gelen ÇOMÜ yönetimi ve Teknopark heyetine Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl ile yönetim kurulu ve meclis üyeleri de eşlik ettiler. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve yönetiminin yanı sıra Çanakkale Teknopark Başkanı Doç. Dr. Erkan Bil ve yönetimi ile üniversiteden dekanlar ve müdürler katıldılar. Kadın ve genç girişimcilere Teknopark’ın imkanlarını anlatan Doç. Dr. Erkan Bil, kadın ve genç girişimciler kurulu üyeleriyle tek tek sohbet ederek, yatırım işbirlikleri konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Verimli geçen toplantının sonucunda yatırımcılar için önemli destekler konusunda işbirliği sözü alındı.

BİGA BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR: YAT SERBEST BÖLGESİ

Biga TSO ve Çanakkale Teknopark yönetimi Biga’nın Bozlar Köyü’nde bulunan sahile, Türkiye'nin en büyük İhtisas Yat Serbest Bölgesi kurulması planlanıyor. 2 bin 500 dönüm alana kurulacak olan İhtisas Yat Serbest Bölgesine Biga TSO ve Çanakkale TeknoPark yönetimi inceleme ziyaretinde bulunarak görüş alış verişinde bulundular. Özellikle Planlama aşamasında olan yatırımın bürokratik çalışmalarında TeknoPark olarak aktif destek sağlanacağı belirtildi.

 

BİGA'YA VETERİNERLİK FAKÜLTESİ

Çanakkale’nin ve bölgenin en önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Biga’da üniversite bünyesinde Veterinerlik Fakültesi kurulması için çalışmalar başlatılmıştı. ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Özdemir Biga TSO’da Veterinerlik Fakültesi için YÖK’e 2024 yılı içerisinde başvuracaklarını açıkladı. Veterinerlik Fakültesinin yanı sıra üniversite bünyesinde Hayvan Hastanesi de kurulacak.

 

Cumhuriyetin İkinci yüzyılı Vizyonu ile hareket eden Biga iş dünyası Biga Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Üniversite ve Sanayi işbirliğine önem veren Bigalı sanayici ve işadamları ÇOMÜ Rektörlüğü ile işbirliği yaparak ilçeye yeni bir fakülte açılması konusunda ciddi mesafe kat ettiler.

 

Ekim ayında Biga TSO’yu ziyaret eden ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu ile bir araya gelen Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ilçeye Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi kurulması için görüş birliğine varmışlardı. Görüşmelerin ardından ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu ve Biga TSO Başkanı Şadan Doğan başkanlığında oluşturulan heyet Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ndeki Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi'ni yerinde ziyaret etmişlerdi.

 

Hafta içinde Biga’da temaslarda bulunan ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu, Biga TSO’da gerçekleşen toplantıda Veterinerlik Fakültesi için hem bir sunum yaptı hem de fakülte için tarih verdi. Rektör Erenoğlu yaptığı açıklamada; 2024 yılında Biga’da Veterinerlik Fakültesi açılması için YÖK’e başvuracaklarını açıkladı.

“VETERİNERLİK FAKÜLTESİ YEREL EKONOMİYE KATKI SUNACAK”

Biga TSO’da gerçekleşen toplantıda sunum yapan Veteriner Hekim Baver Coşkun, Çanakkale’de toplam büyükbaş hayvan varlığının yüzde 28,3’ünün Biga’da olduğuna dikkat çekti. Coşkun sunumunda; “Çanakkale’de tarım nüfusunun toplam nüfusa oranı yüzde 32’dir. Günde ortalama 2 bin 462 ton süt üretimi gerçekleşiyor. İlçe bazında toplam tarım alanı yönünden en büyük payı yüzde 18,2 oranıyla Biga ilk sırayı almaktadır. Biga hayvancılık konusunda bölgemizin en gelişmiş ilçelerinden bir tanesidir. İlimizin büyükbaş hayvan varlığının yüzde 28,3’ü Biga’da bulunmaktadır. Biga Süt ürünlerinin yanı sıra, et, bal, dericilik, yün, yumurta, piliç eti bakımından da bölgenin önde gelen ilçeleri arasında. Bu bakımdan ÇOMÜ bünyesinde kurulacak olan Veterinerlik Fakültesi ilçe ekonomine de büyük katkılar sunacaktır” dedi.

 

“VETERNERLİK FAKÜLTESİNE İHTİYAÇ VAR”

Veteriner hekim Baver Coşkun sunumunda ayrıca Bölgede hayvancılık faaliyetleri modern yöntemler kullanılarak yapıldığını ve yüksek düzeyde akademik bilgiye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Coşkun; “Bölge hayvancılığın ve bu faaliyetlere ilişkin sanayi kuruluşlarının bilgi ihtiyacının karşılanmasında donanımlı bir Veterinerlik fakültesine ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Biga ilçesinde üniversite güvencesi ile faaliyet gösteren hayvan hastanesi ve araştırma uygulama çiftliğinin varlığı dünyada hayvancılık sektöründe ülkemizin rekabet gücünü arttıracak bir unsur olacaktır. Veterinerlik Fakültesi, üniversite-sanayi işbirliğini kolaylaştırarak katma değer yaratacak ve uluslar arası çalışmaların önünü açacak bir unsur olacaktır” dedi.




Bu haber 1661 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI