thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Güneşhan: “Yurtlarda İnsani Koşullar Sağlanmalı”
Tarih: 01-12-2023 07:35:19 Güncelleme: 01-12-2023 07:36:19 + -


CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, KYK yurtlarındaki barınma ve beslenme sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi.


Güneşhan: “Yurtlarda İnsani Koşullar Sağlanmalı”

KYK Yurtlarında yaşanan asansör facialarının yanı sıra öğrencilere dağıtılan yemek sorunları da ciddi şekilde tepki çekiyor. CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, KYK yurtlarındaki barınma ve beslenme sorunlarına ilişkin meclis araştırma önergesi verdi. Güneşhan önergesinde şunlara değindi; “İnsan vücudu yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmek için sürekli olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Nefes alma, kanın vücutta dolaşımı, hareket etme ve konuşma gibi tüm vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli olan enerji beslenme yoluyla sağlanır. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda ve düzenli olarak alınması genel sağlık durumunun korunmasında önemli rol oynar. İnsan vücudunda en çok enerji tüketen organ beyindir. Beyin, vücudun toplam enerji tüketiminin yaklaşık olarak %20’sini oluşturur. Bu oran, beyin fonksiyonlarının sürdürülmesi, sinirsel iletişim, düşünme, hafıza, konsantrasyon ve diğer bilişsel süreçler içim gerekli olan yüksek enerji ihtiyacını yansıtmaktadır. Glikoz, beyin hücrelerinin ana enerji kaynağıdır. Gerekli olan glikoz vücut tarafından karbonhidratların sindirilmesiyle elde edilir. Beyin için bir diğer önemli besin öğesi ise omega-3dür. Balık, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega-3 yağ asitleri, bilişsel fonksiyonları destekler ve öğrenme yeteneklerini artırabilir. Meyve sebze tüketimi de beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Meyve sebzelerde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak beyin hücrelerini korurlar. Daha birçok besin grubu beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır.”

 

“ÖĞRENCİLERİN SAĞLIKLARINI VE BAŞARILARI..”

CHP Çanakkale Milletvekili Güneşhan devamında; “Üniversite çağındaki bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri ve iyi bir sağlık durumu elde edebilmeleri için dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı benimsemeleri önemlidir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda dengeli ve düzenli beslenmenin akademik başarı üzerindeki etkileri yadsınamayacak bir gerçektir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, üniversite çağındaki bireylerin genel sağlıklarını ve akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. Dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı benimsemek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını sürdürebilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Dengeli beslenme aynı zamanda stresle başa çıkma yeteneğini de artırmaktadır. Bu da üniversite çağındaki bireylerin sınav dönemlerinde ve akademik süreçlerde daha iyi performans göstermelerine yardımcı olmaktadır” dedi.

 

“KONAKLAMA DIŞINDA, İNSANİ İHTİYAÇLARDA KARŞILANMALIDIR”

Öğrencilerin barınma sorunlarının yanı sıra sağlıklı beslenmeleri gerektiğine de dikkat çeken Güneşhan; “Sosyal devletin en önemli özelliklerinden biri de talep eden öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bu nedenle sadece yurtlarda konaklamanın dışında, insani koşulların sağlanması da devletin görevidir. Oysa ülkemizde sosyal devletin bu koşulu sağlanamamaktadır” dedi.

 

“YEMEKLERİN İÇİNDEN KURT, CAM ÇIKIYOR”

Öğrencilere dağıtılan yemekler içerisinde haşerelerin yanı sıra cam gibi maddelerin de çıktığını hatırlatan İsmet Güneşhan; “Geçtiğimiz haftalarda Isparta Süleyman Demirel Doğu Kampüsü’ndeki Bediüzzaman Said Nursi KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, tavuk yemeğinden etkilenerek gıda zehirlenmesi şüphesiyle yurtta kalan 117 öğrenci hastanelere başvurmuştur. Birkaç gazete haberine göre; “15 Kasımda Denizli Biruni KYK yurdunda yemeğin içinden kurt çıkarken, Karabük Bahaddin Gazi KYK yurdunda öğrencilere yemek çiğ olarak verildi. 17 Kasımda Kütahya Gediz Kız KYK yurdunda yemeğin içinden kurt çıkarken, İzmir Ege KYK Kız yurdunda da yemeğin içinden salyangoz, Ardahan Niyazi Mısri yurdunda ise yemeğin içinden cam çıktı. 18 Kasımda Bolu Seyit Avşar KYK yurdunda öğrencilere böcekli domates verildi. 19 Kasımda Beşiktaş KYK yurdunda yemeğin içinden kurt, Tekirdağ KYK yurdunda yemeğin içinden poşet çıktı. 20 Kasımda Kırklareli Evladı Fatihan Kız KYK yurdunda böreklerin içinden kürdan ve saç çıktı.” Yurtlarda kalan gençler gerekli olan besinleri alamazken birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.Bu bağlamda; KYK yurtlarındaki barınma koşullarının ve özellikle verilen yemeklerin mevzuata ve insani yaşam koşullarına uygunluğunun ve öğrencilerin sağlığına etkilerinin tespitinin yapılmasını Anayasa'nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz” dedi.




Bu haber 1355 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI