Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a kötü haber Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinden geldi. Hapis cezasının yanı sıra, Ülgür Gökhan’ın 19 yıldır yaptığı Belediye Başkanlığı görevi de tehlikeye girdi.
SAVCI CEZA TALEBİNİ DEĞİŞTİRDİ 5 YILDAN 10 YILA KADAR HAPİS..
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın da aralarında bulunduğu 39 kişinin yargılandığı, Çanakkale S.S. 18 No'lu Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi davasında sona gelindi. 26 kasım Perşembe günü karar duruşmasının yapılması beklenen davada savcının sözleri herkesi şoke etti. Çanakkale kamuoyunun yıllardır yakından takip ettiği “Mazot davası” nda Savcı verdiği mütalaada iddiasını değiştirdi. Eylül ayında gerçekleşen duruşmada verdiği mütalaasında Ülgür Gökhan için TCK 257-1 “Görevi kötüye kullanmak” suçlaması ile 6 aydan 2 yıla kadar hapsini isteyen Savcı, mütalaasını değiştirerek Ülgür Gökhan’ın TCK 250’den (zincirleme irtikâp) suçu ile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.
TEHLİKE ÇANLARI ÜLGÜR GÖKHAN İÇİN ÇALIYOR
TCK 250, “Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası” ile cezalandırılması talep edilir diyor.
Savcı, Ülgür Gökhan hakkındaki talebini, “Sanığın düşük komisyonla akaryakıt satışından dolayı TCK.’nın 250/1., 43/1 maddeleri uyarınca Zincirleme Olarak İrtikap suçundan dava açılmış, yapılan yargılama neticesinde yukarıda açıklandığı üzere sanığın söz ve davranışlarının icbar(zorla) boyutuna ulaştığı, bu haliyle TCK.’nın 250.maddesinin uygulanması gerektiği anlaşılmakla” sözleri ile dile getiriyor.
BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEHLİKEDE
Savcının TCK 250/1-4 cezasının yanı sıra TCK 53/1 den de cezalandırılmasını istediği Ülgür Gökhan’ın cezalandırılması durumunda, Belediye Başkanlığı görevi de tehlikeye giriyor. TCK 53/1 e göre, “TCK 53 (1) Kişi; a)kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, b) Seçme ve seçilme ehliyetinden, c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.”deniyor.
Öte yandan savcı son mütalaasında, sanıklar Kooperatif başkanı Bali Günay, başkan yardımcısı Hasan Ateş’inde zimmet suçlarından cezalandırılmasını istedi. Diğer yandan eylül ayındaki mütalaada beratı istenen Yılmaz Gür, Nazmi Ak ve Fettah Acar’ın cezalandırılmasını talep etti.
13 ARALIKTA SON DURUŞMA VE KARAR
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın da aralarında bulunduğu 39 kişinin yargılandığı, Çanakkale S.S. 18 No'lu Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi davası 13 Aralık pazartesi gününe ertelendi. 2008 yılından buyana Çanakkale kamuoyunda gündem olan Mazot davasında 2013 yılından buyana yargılama sürüyordu. Davanın 13 Aralık 2021 de sonuçlanması bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
Ekim 2008'de Çanakkale Belediyesi denetiminde bulunan kooperatiften bir grup üyenin imzasız mektup göndermesi üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından operasyon başlatılmıştı. O dönemde kooperatifin başkanı olan Bali Günay, başkan yardımcısı Hasan Ateş, yönetim kurulu üyeleri F.A., A.K., N.K., Ü.G. ve M.E., denetim kurulu üyeleri C.M., İ.K. ve İ.E.'nin kooperatifi büyük miktarda zarara uğrattığı, görevlendirdikleri kişilerin üyeleri tehdit ettiği, bir üyenin ayağından vurulduğu, bazılarının darp edildiği öne sürülüyordu.
Belediye denetimli halk otobüslerinin bağlı olduğu kooperatifin davası, İstanbul Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesi üzerine Çanakkale'ye alınmıştı. Duruşmaya 39 sanık, 36 müşteki ve 7 müşteki sanık yer aldı. 80’den fazla sanık ve müşteki olması, avukatlar nedeniyle duruşmalarda dışarıda kalanların olduğu ile karşılaşılmıştı.
BAŞKANIN İSTASYONUNDAN BENZİN ALMALARI İÇİN TEHDİT!
İddianamede, kooperatifin denetiminden sorumlu olan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, suç örgütü kurmak ve yönetmek, zincirleme olarak zimmet, zincirleme olarak nitelikli zimmet, görevi kötüye kullanmak, zincirleme olarak özel belgede sahtecilik, zincirleme olarak açığa atılan imzanın kötüye kullanılması, birden fazla kişiye karşı dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, zincirleme olarak tehdit gibi birçok konuda suçlanıyordu.
Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürü H.G.'nin çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmasının, örgüt faaliyetleri çerçevesinde haksız menfaatler elde etmesinin ve sair suçlar işlemesinin yanı sıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın da örgütün varlığını bildiği, eylemlerine bilerek ve isteyerek yardım ettiği öne sürülüyordu. Ayrıca belediye başkanlığı görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kooperatif üyelerini, kendisine ait Lütfü Gökhanoğulları Kom. Şti.'ye ait istasyondan piyasanın çok üstünde fiyatla akaryakıt almaları için icbar etmek suretiyle irtikâp suçu işlediği de iddialar arasında yer alıyordu.