Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve beraberindeki heyet bir dizi görüşmeler yapmak için Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerini ziyaret etti. Bu ziyaretlerde bakanlık yetkilileri, büyükelçilikler, konsolosluk ve sivil toplum kuruluşlarına geçildi. Başkan Kaşdemir ziyaretlere başlamadan önce Avustralya’nın başkenti Canberra'da bulunan Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti. Burada çelenk sunduktan sonra görüşmeler yapmak için heyetle birlikte alandan ayrıldı.
ÇANAKKALE ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON
Başkan Kaşdemir gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretleri için açıklamalarda bulundu. Açıklamasında “ Yıllardır Avustralya ve Yeni Zelanda ile karşılıklı programlar yapıyoruz. Her sene binlerce yabancı ziyaretçiyi Tarihi Alan’da ağırlıyoruz. Özellikle 24-25 Nisan törenlerinde binlerce misafir bölgeye geliyor, konaklıyor, geziyor ve anma yapıyor. Bu ziyaretlerin sadece birkaç gün değil yıl boyunca olması ve daha fazla misafiri ağırlamak en büyük temennimiz. Çünkü Tarihi Alan sadece bir savaş bölgesi değil doğasıyla, deniziyle ve ormanlık alanlarıyla önemli bir destinasyon.“
ULAŞIM TURİZM İÇİN EN HASSAS NOKTA
Tarihi Alan’da turizm yoğunluğunu arttırmak için ulaşımın en hassas konu olduğunu belirten Kaşdemir, bunun için Türk Hava Yolları Sidney Genel Müdür ile görüştüğünü belirtti. “Elbette turizmi daha hareketli kılmak, bölgeyi geliştirmek ve ziyaretçi çekmek çok önemli. Ancak bunları istemek yetmiyor. Bunun için belli şartların oluşması da gerekli. Avustralya gibi sürekli ilişkilerimizin olduğu ve turizm potansiyeli olan bir bölge için ulaşım en hassas nokta. Az değil 12.434 km Türkiye – Avustralya arası. Bunun için Türk Hava Yolları Sidney Genel Müdürü Ahmet Halid Bey ile görüşme gerçekleştirdik. Sağ olsun kendisi bizi ağırladı ve fikir alıverişinde bulunduk. İnanıyorum ki en kısa zamanda bu konuda adım atılacaktır.”
“GELİBOLU DENİNCE AKAN SULAR DURUYOR”
Resmi ziyaretlerde de bulunan Kaşdemir gerçekleştirdiği görüşmeler için ise şunları söyledi; “ Bakanlık ve Büyükelçilik düzeyinde ziyaretler gerçekleştirdik. Avustralya ve Yeni Zelanda tarafında gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ortak bir noktamız var. Savaş bitti şimdi dostluk zamanı anlayışı ile hareket ediyoruz. Bu düşünce ile Tarihi Alan’da yeniden daha fazla misafir ağırlamayı hedefliyor ve arzu ediyoruz. Bu konuda şanslıyız. Çünkü Avustralya ve Yeni Zelanda’da Gelibolu denince birçok kapı açılıyor. Bu düşünce sayesinde gittiğimizde devletlerin siyasi ve bürokrat kanadı iş birliğine çok olumlu yaklaşıyor. Bu konuda yabancı heyetlerle iş birliğini geliştireceğiz ve daha fazla Avustralyalı ve Yeni Zelandalı misafirleri Tarihi Alan’da ağırlamak için birlikte hareket edeceğiz. “
Yabancı devlet temsilcilerinin yanı sıra Büyükelçi ve Konsoloslarla da görüşen Kaşdemir, Tarihi Alan’ın kıymetinin bilindiği ve oradaki devlet adamlarımızın bu konuda hassas olduklarını belirtti. “Avustralya ve Yeni Zelanda’da Tarihi Alan’dan gelince orada görev yapan devlet büyüklerimiz sağ olsunlar çok ilgi ve alaka gösterdiler. Buranın önemini zaten biliyorlar. Bizim de bu iki ülkede belli yerlerde anıtlarımız var. Her anıtı ziyaretimizde bizlere eşlik ettiler. Çanakkale’de yaşanan tarihin uzak bölgede izlerini görmek ve o hissiyatı yaşamak çok önemli”
“MÜZE FAALİYETLERİNDE ÇOK İYİ KONUMDAYIZ”
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya ve Yeni Zelanda’da bulunan dünyaca ünlü savaş müzelerini de gezdiğini ve Tarihi Alan’da bulunan müzeler ile kıyaslandığında müzecilik alanında önemli yol kat ettiklerini belirtti. “ Daha önce Almanya, Fransa ve İngiltere gibi önemli tarih müzelerinin bulunduğu ülkeleri görmüş ve gözlemlemiştik. Olumlu yanlarını biz de Tarihi Alan’da yer alan müzelerimizde değerlendirdik elbette. Ancak bu yurt dışı ziyaretlerimizde de gördüm ki bizler müzecilik anlamında gerçekten çok iyi bir noktaya geldik. Çünkü müzecilik sadece bir bina yapıp içine eser koymaktan ibaret değil. Başta Kilitbahir Kalesi ve Seddülbahir Kalesi gibi büyük yapıların restorasyonunu tamamladıktan sonra buraları “yaşayan müze” konsepti ile müze alanına çevirmekte ne kadar doğru karar aldığımızı görmüş oldum.
Dünya’nın sayılı savaş müzelerinden olan Australıan War Memorıal ( Avustralya Savaş Anıtı ) başta olmak üzere birçok müze ve tarihi noktayı gördük. Tabi bu müzeler yıllar önce kurulan ve sistemi oturmuş yerler. Ancak açık söylemek lazım bizler de kısa zamanda büyük işler yaptığımızı görmek beni çok mutlu ediyor. Kilitbahir Kalesi, Seddülbahir Kalesi, Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi, Bigalı Köyü Atatür Evi Müzesi ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi gibi yerler oturmuş ve ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilen noktalar.”
“GURBETTE YAŞAYAN TÜRKLER İÇİN ÇANAKKALE BAMBAŞKA”
Resmi ziyaretlerin dışında iki ülkede yer alan dernek ve vakıfları da ziyaret eden Kaşdemir, görüşmelerini şu şekilde aktardı; “ Avustralya ve Yeni Zelanda’da Türk sayısı oldukça fazla. Buradaki insanlar benliğini kaybetmemek ve gelenek göreneklerini yaşatmak için dernek veya vakıflar aracılığıyla bir arada bulunuyor. Tabi Avustralya ve Yeni Zelanda’da Türk kardeşlerimizle görüşmeye gidip Çanakkale’den geldiğimizi söyleyince karşılama ve sevinç biraz daha fazla oluyor. Hemen sohbete dalıyorsunuz ve konu kendiliğinden Tarihi Alana geliyor. Beni şaşırtan şeylerden biri ise alanda yaptığımız çalışmalara hakim olmaları ve ciddi anlamda takip ettikleri oldu. Bu bizi çok sevindirdi.”