Çanakkale’de FETÖ/PDY davası 10 Ocakta başlayacak duruşmalar ile devam edecek. Birçok iş adamının yanı sıra birçok bilim adamı yargılandığı davanın Eylül ayındaki celsesinde ilginç bir durum ortaya çıktı. Müşteki sıfatı ile davada ifade veren ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kansu, Türkçe Olimpiyatları’nda katkıda bulunmak için Çanakkale Valiliği’nde kendisine telefon edildiğini söyledi.
Uzun süredir tartışılan Türkçe Olimpiyatları Çanakkale organizasyonunu içinde Çanakkale Valiliği olduğu ortaya çıktı. Hatta ana sponsorlardın birinin Çanakkale Valiliği’nin Kamu İktisadi Teşekkülü olan GESTAŞ olması uzun süre tartışma yaratmıştı. GESTAŞ 100 Bin TL sponsor olarak geceye destek veren isimler arasında en ilgi çekici kurum olmuştu.
“KATKIDA BULUNUP BULUNMAYACAĞIMI SORDULAR”
Mustafa Kansu mahkemede müşteki sıfatı ile verdiği ifadede “ Türkçe Olimpiyatlarına 5000 TL katkıda bulundum. Bunun karşılığında faturasını aldım. Ödemesini şirkete yaptım. Dernek ile ilgilisi yoktur. Valilikten telefon edildi. Türkçe Olimpiyatları için yardımda bulunup bulunamayacağım soruldu. Bir özel şirketten iki kişi geldi. Ajansı temsil ediyorlardı. Katkıda bulunup bulunmayacağımı sordular. Reklam bedeli adı altında şirket hesaplarına para gönderildi” dedi. 1 yıldır süren davada bir çok sanık ve müşteki Türkçe Olimpiyatları’nda sponsor bulunması için kendilerini aradıklarını ifade ettiği öğrenildi. Hatta bu olimpiyat komitesinde Vali Yardımcısı ve il müdürü düzeyinde temsilciler bulunduğu, olimpiyatların lansman toplantısı ve geceye Vali’nin bizzat kendisinin katıldığı ifade idildi.
DAVA, 10 OCAK GÜNÜ
Öte yandan FETO PDY terör örgütü üyeliğinden yargılananların 10 Ocak günü görülecek davasında ve 15 Temmuz sonrası Çanakkale’de yürütülen operasyonlarda ÇOMÜ’nün geçmişte FETÖ’cuların en büyük örgütlenmeyi gerçekleştirdiği kurum olduğu ortaya çıktı. Yapılan operasyonlarda ÇÖMÜ’de siyasi örgütlenme çökeltilirken, özellikle Sedat Laçiner döneminde üniversitenin ekonomik kaynaklarının kullandırıldığı kişiler üzerinde henüz bir gelişme yaşanmadı. Özellikle kantin ihaleleri, satın almalar, inşaatlar büyük ekonomik rantın dağıtıldığı mekanizmalardı. O günlerde bir çok iddianın ortaya çıktığı bu rant paylaşımlarının deşifre olması bekleniyor. Bunun siyasi örgütlenme kadar örgütün ekonomik gücünün kaynağı olduğu ifade ediliyor.