Kongrede öğrencilerin Nanoteknoloji, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir ve Alternatif Enerji Kaynakları, Geleceğin Teknolojileri, Bulaşıcı Hastalıklar ve Bağışıklanma, Kültürel Miras, Sosyoloji, Üç boyutlu Tasarım, Elektrikli Araçlar gibi farklı alanlarda hazırladıkları çalışmalar sergilendi. Alanında uzman akademisyenlerin konferansları ile katkıda bulunduğu kongere de ayrıca Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilişim Teknolojileri, Üç Boyutlu Tasarım, Coğrafya ve Tarih alanlarında atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Kongrenin açılış törenine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Salih Zeki Genç ile birlikte akademisyenlerin katıldığı kongrede poster sunumları, sözlü bildirim sunumları ve atölye çalışmaları ziyaret edildi.
“ÜNİVERSİTE İMKANLARI LİSE ÖĞRENCİLERİMİZİN HİZMETİNDE”
Öğrencilerin yaptığı çalışmaları kendilerinden dinleyen Erenoğlu, “Fen Liselerinin bilim üretim mutfağı olduğuna dikkat çekerek, öğrencileri çalışmalarından ötürü tebrik etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin imkanlarının bilimsel araştırma yapmak ve proje çalışmak isteyen lise öğrencilerine açık olduğunu, Fen Lisesi ile Üniversitenin farklı bölümleri arasında yapılacak protokoller ile işbirliğinin daha da artıracağını, ortak projeler yapılacağını belirtti.
İki gün süren kongrenin öğleden sonraki oturumlarını Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ziyaret etti. Öğrencilerden yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alan Vali İlhami Aktaş, yaptıktaları çalışmalardan ötürü öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.
Kongrenin ilk gününde Prof. Dr. Mehmet Ay tarafından “Gençlik, Bilim ve Proje Kültürü” ikinci gününde ise Doç. Dr. Engin ŞAHİN tarafından “Geçmişten Geleceğe Bilgisayarlar” ve Doç. Dr. Adem Polat tarafından “Bilim Yolu: Lisede Başarılı Olmanın Sırları” adlı konferanslar gerçekleştirildi. Kongrenin ikinci gününde İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk ve beraberindeki yöneticiler kongreyi ziyaret ederek öğrencilerden bilgi aldı. Sağlık Müdürlüğü heyeti özellikle bulaşıcı hastalıklar ve bağışıklanma alanında hazırlanan bildirilerin, bireylerin ve toplumun sağlığının korunmasında toplumsal bilinç oluşturmaya önemli katkı sağlayacağını belirtti.
ÖĞRENCİ KONGRESİNDE 34 BİLDİRİ SUNULDU
16 sözlü sunum ve 18 poster sunumu olmak üzere toplam 34 bildirinin sunulduğu kongrede ayrıca Fizikte Hertz’in Elektromanyetik Dalga Deneyi, Basınç ve Elektrik Deneyleri, Su Roketi Yapımı, Biyolojide Epoksi İle Kalıcı Ol, ve Mikrodünyaya Merhaba, Kimyada Ekonomik Su Filtresi Tasarımı, Coğrafyada kabartma Harita Yapımı, Tarihte Mirz-i Ottoman Oyun Tasarımı ve Bilişimde Üç Boyutlu Tasarım, Sanal Gerçeklik adlı atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Kapanış töreninde kongrenin genel bir değerlendirmesi yapılarak katılımcılara Kongre Katılım Belgeleri takdim edildikten sonra toplu hatıra fotoğrafları çekildi. Kongre sonunda öğretmen ve öğrenciler birlikte kapanış pastasını keserek kongre çalışmalarını tamamladılar. Çanakkale Fen Lisesi koordinatörlüğünde mayıs ayında il genelinde bir öğrenci kongresi daha yapılması planlandı. Yapılacak kongreye il genelindeki diğer fen liselerinin de katılacağı, ayrıca haziran ayında yıl boyunca yapılan çalışmaların “Bilim Her Yerde” etkinliği ile halka açık alanlarda sergileneceği bildirildi.