thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Çevre Mücadelemiz Siyasete Malzeme Yapılamaz"

Tarih: 05-03-2019 12:32:19 + -


Termik Santrallere ve vahşi madenciliğe karşı Çanakkale'nin doğasını ve çevresini korumak için mücadele veren Çevre Örgütleri, "ÇASİAD ile Seçime Doğru" programında konuşma yapan Cumhur İttifakı Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider'in sözlerine tepki gösterdiler.



Termik Santrallere ve vahşi madenciliğe karşı Çanakkale'nin doğasını ve çevresini korumak için mücadele veren Çevre Örgütleri, "ÇASİAD ile Seçime Doğru" programında konuşma yapan Cumhur İttifakı Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider'in sözlerine tepki gösterdiler.

 

"ÇASİAD ile Seçime Doğru" programında işadamlarının sorularını yanıtlayan ve projelerini anlatan Cumhur İttifakı Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider, Çanakkale'nin Karabiga beldesinde yapılmak istenen bir Termik Santral'e AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile birlikte karşı durduğunu söylemişti. Ayhan Gider'in bu sözleri üzerine Çevre Örgütleri tarafından eleştirildi.

 

Çevre Örgütleri adına açıklamada bulunan Prof.Dr. Türker Savaş; kamuoyunun yanıltılmaması gerektiğine dikkat çekerek yaptığı açıklamada; "1 Mart 2019 tarihinde ÇASİAD tarafından düzenlenen programda Çanakkale Belediye Başkan adayları proje ve düşüncelerini canlı yayında paylaşmışlardır. Adayların bir arada proje ve önerilerini kamuoyu önünde ifade etmeleri demokrasimiz açısından çok olumludur. Kamuoyunun yanıltılmaması adına, taraf olduğumuz ve programda konuşulan bazı konulara açıklık getirilmesi gerekmektedir. Özellikle İlimiz ve Kentimiz için büyük bir tehdit oluşturan vahşi metalik madencilik ve termik enerji santrallerinin kurulmasına ilişkin kamuoyunu yanıltılmaması ve aydınlatılması için bu açıklamaya gerek duyulmuştur" ifadelerini kullandı.

 

"AYHAN GİDER KAMUOYUNA BELGELERİ AÇIKLAMALIDIR"

Prof.Dr. Savaş açıklamalarının devamında Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider'in kullandığı ifadeler ile ilgili olarak Çevre Kirliği yapan işletmelerin iptal edilen ruhsat ve izinlerinin belgelerini kamuoyu ile paylaşmaya davet etti. Savaş; "Sayın Ayhan Gider, Kentimizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzasında vahşi madencilik yapan şirketin ruhsatını iptal ettirdiğini ifade etmiştir. Ruhsatın iptaline ilişkin varsa böyle bir belgenin derhal açıklanması gerekir. Eğer ruhsat gerçekten iptal ettirildi ise; bu işi başaran kişinin, Danıştay’ın Çanakkale İdare Mahkemesinin ÇED olumlu kararını bozmasına karşın şirketin işletme alanı içindeki bölgede on binlerce ağacı katletmesine seyirci kalmaması gerekirdi. Benzer şekilde bu konuya duyarlı ve kamuoyu önünde olan bir kişinin İlimizdeki termik santrallerin, vahşi metalik madencilik faaliyetleri sonucu oluşan veya oluşacak olan çevre tahribatına, doğa talanına karşı basın önünde ya da TBMM kürsüsünde mücadele etmesini, konuya ilişkin Meclise önerge vermesini beklerdik. Sayın Ayhan Gider, yine yukarıda bahsedilen programda Karabiga’da kurulmaya çalışılan termik enerji santrallerinden birine Sayın Bülent Turan’la birlikte karşı durduğunu ifade etmiştir. Bu termik santralin hangisi olduğunu ve bu karşı duruşunun belgesinin açıklanmasını bekleriz" dedi.

 

"20 YILDAN FAZLA HUKUKİ VE FİİLİ MÜCADELE VERİYORUZ"

Prof.Dr. Türker Savaş, Çanakkale Çevre Derneklerinin uzun yıllardır doğayı korumak için büyük mücadeleler verdiğine dikkat çekerek, Çevre mücadelelerinin siyasete malzeme yapılmamasını istedi. Prof.Dr. Savaş; "20 yılı aşkın süredir Çanakkale Çevre Platformunun bileşenleri, Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları, Yerel Yönetim ve bireysel aktivistlerin verdiği hukuki ve fiili mücadele ile toprağımıza, suyumuza, havamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıktık. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde çevre mücadelesi içerisinde aktif olarak yer alan kurumlar olarak Sayın Ayhan Gider’i bu güne kadar ne yazık ki bu mücadele içerisinde hiç görmedik. Bugüne kadar vermiş olduğumuz bu onurlu mücadele 31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasi malzeme haline gelmemelidir. Havamız, suyumuz ve toprağımızın korunması her tür siyasetin üzerindedir. Çevre mücadelemiz, çevre siyasetinin bir unsurudur ve hiçbir başka siyasete malzeme yapılamaz" dedi.




Bu haber 1861 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI