thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Güneşhan’dan Vali Tavlı’ya Çağrı “Ruhsatı İptal Edin”

Tarih: 28-07-2018 18:28:53 + -


Çanakkale Valiliği tarafından Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde kalan Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciliği yapacak olan firmaya Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı vermişti. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya Kirazlı Altın Madenciliği ile ilgili Danıştayın verdiği kararı hatırlatarak verilen ruhsatın iptal edilmesi çağrısında bulundu.


Güneşhan’dan Vali Tavlı’ya Çağrı “Ruhsatı İptal Edin”

Çanakkale Valiliği tarafından Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde kalan Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciliği yapacak olan firmaya Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı vermişti. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya Kirazlı Altın Madenciliği ile ilgili Danıştayın verdiği kararı hatırlatarak verilen ruhsatın iptal edilmesi çağrısında bulundu.

 

CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan “Çanakkale İli iki kıta üzerindeki konumu, denizleri, boğazı, adaları, Kazdağı, verimli tarım toprakları ile eşsiz bir coğrafyada yer almaktadır. Çanakkale İlinin yaklaşık % 54’ü ormanlarla kaplıdır. Bu özelliği ile Türkiye’de orman varlığı en zengin olan iller arasındadır. Kaz dağları ve yöresi eko turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Tarımsal üretimde ürün çeşitliliği açısından ülkemizin en zengin illerindendir.”

 

TARİH VE TURİZM KENTİ ÇANAKKALE

 

Çanakkale’nin bulunduğu coğrafyanın tarihi ve turizm açısından önemine dikkat çeken CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “İlimizin bu özellikleri esas olarak onun zengin ve kendine özgü Coğrafyasından kaynaklanmaktadır. Bu aynı zamanda, sosyal, ekonomik ve ekolojik bir ayrıcalıktır. Gerçekte, sahip olduğu değerlerin çok azını bildiğimiz ve akıllıca kullanmadığımız Kaz Dağı ve Yöresinin özel bir ilgiye ihtiyacı vardır. Örneğin 2018 yılı Troya yılı ilan edilmiştir. Kaz Dağı ve yöresi sırf bu nedenle bile ilgiye ve geliştirmeye, dahası her türlü korumaya çok ihtiyaç olan doğal bir zenginlik ve yaşam kaynağıdır. Yaban hayatı için önemli bir yaşam alanıdır. Mitoloji alanıdır. Mitolojide yer alan Bin Pınarlı İda’dır. Hem geçmiş hem de günümüzdeki durumuyla Troya’nın (Troia) en önemli coğrafi, tarihsel ve kültürel bileşenidir” dedi.

 

“TARIMDAN HAYVANCILIĞA KADAR EN ZENGİN İLLERDEN BİRİ ÇANAKKALE”

 

Çanakkale’nin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra tarımdan hayvancılığa kadar birçok ürün açısından Türkiye’nin en zengin illerinden biri olduğuna dikkat çeken Güneşhan; “Bu özelliklerinin yanı sıra, Çanakkale aynı zamanda çok önemli bir tarım kentidir. Nüfusun halen % 50’ye yakın bir bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak tarımla ilgilidir ve geçimini tarımdan sağlamaktadır. Tarımda buğdaydan narenciye ye kadar ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin illerindendir. Ürettiği tarımsal ürünlerle, özellikle, Umurbey şeftalisi, tüysüz şeftalisi, Lâpseki kirazı, elması, ayvası, narı, Bayramiç Beyazı, pembe domatesi, zeytini, balı, başta Ezine Peyniri gelmek üzere çok nitelikli süt ürünleri ve aranan et ürünleriyle Türkiye’de marka bir İldir” dedi.

 

“1,5 GRAM ALTIN İÇİN HALKA AİT 3-4 TON SU KULLANILACAK!”

 

Altın madenciliği için Çanakkale Halkına ait içme su kaynağından su kullanılacağına dikkat çeken Güneşhan; “Çanakkale’nin sahip olduğu tüm bu zenginlikleri yörede ciddi sağlık ve ekolojik sorunlara ve yıkımlara neden olacak vahşi ( siyanürlü )  metalik altın ve gümüş madencilik şirketlerinin  tehdidi altındadır. Bölgemize en fazla zarar verecek olanı ise “Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni” ve onun “Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi”dir.  Yaklaşık 1.5 gr altın için 3-4 ton su kirletilerek yok edilecek, yine yaklaşık 1.5 gr altın cevheri için ağır metalleri açığa  çıkarılmış  yaklaşık 2 ton atık dağlarımıza, ormanlarımıza, su havzalarımıza gelişi güzel yığılacaktır” dedi.

 

“YEREL MAHKEMENİN VERDİĞİ KARARLARI DANIŞTAY BOZDU”

 

Kirazlı’da yapılacak olan Altın ve Gümüş Madenciliğinin hukuki sürecini aktaran İsmet Güneşhan; “Çanakkale’nin  merkez ilçeye bağlı Kirazlı köyü ile Bayramiç ilçesine bağlı Cazgırlar köyü arasında bulunan Balaban tepesi bölgesinde Doğu Biga Madencilik A.Ş. (ALAMASGOLD) tarafından Altın ve Gümüş işletmeciliği yapmak üzere yaklaşık 3500 ha. (35000 dekar) alana önce sadece cevher çıkarmak üzere ruhsat izni  ve ardından ÇED raporu onayı verilmişti. Ardından Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Madra Dağı Kazdağı Belediyeler Birliği tarafından açılan ÇED iptal davasında Çanakkale İdare Mahkemesi iptal kararı vermiştir. Daha sonra adı geçen şirket, Siyanürle  Altın işletme tesisi kurmak amacı ile kapasiteyi büyük ölçüde artırarak yeni ÇED raporu aldı.  ÇED raporu ile ilgili olarak  Çanakkale belediyesi, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası ve  Madra Dağı Kazdağı Belediyeler Birliği, Çanakkale İdare Mahkemesine iki ayrı ÇED iptal davası açılmıştı. Açılan davalar İdare Mahkemece  reddetmiş, Danıştay’a yapılan başvuru sonucu, her iki dava ile ilgili olarak yerel mahkemenin verdiği kararlar Danıştay tarafından bozulmuştur” dedi.

 

“ŞİRKETE VERİLECEK 1 GRAM BİLE SU BİLE YOK!”

 

Atikhisar Barajı dışında Çanakkale halkının içme ve kullanım amacıyla başka bir su kaynağı olmadığını, mevcut madencilik çalışması ile bile Atikhisar Barajının kapasitesinin en az iki katı kadar su kaynağına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Danıştay’ın bozma kararına rağmen Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın görmezden gelmesi üzerine bölgede ağaç katliamına devam edilmiştir. 27.07.2018 tarihinde “Aynalı Pazar” isimli yerel gazetede çıkan haber ile söz konusu işletmeye Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı Çanakkale Valiliği  tarafından verildiği haberi Çanakkale halkı üzerinde büyük  üzüntü ve öfkeye neden olmuştur. Söz konusu şirket, sadece 10 yıllık işletme süresinde bile  yaklaşık 100 milyon ton su kirletilerek  yok edilecektir. Bu miktar Atikhisar barajının yıllık su kapasitesinin tam iki katıdır. Yörede ve Atikhisar barajında  bu ihtiyacı karşılayacak miktarda su bulunmadığı gibi Çanakkale halkının içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajından, kirleterek yok edilmek üzere şirkete verilecek bir gram suyu da yoktur” deid.

 

“SAYIN VALİ VERİLEN RUHSATI İPTAL EDİNİZ”

 

Atikhisar Barajı’nın Çanakkale’nin içme suyu açısından hayati önemi olduğuna vurgu yapan İsmet Güneşhan, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya verilen ruhsatın iptal edilmesi çağrısında bulundu; “Çanakkale halkını yakından ilgilendiren ve hayati önem taşıyan bu konuda, Çanakkale Valiliğini göreve davet ediyoruz. Suyu olmayan  Altın arama şirketine verdiğiniz  Ruhsatı ( GSMR ) iptal ediniz. Sayın vali söz konusu işletmeye Danıştay kararlarına rağmen GSRM ruhsatı vermek çok ciddi bir teknik incelemenin yanı sıra, vicdani, insani, ahlaki ve evrensel hukuka ilişkin değerlendirme yapmayı gerektirmektedir. Yaşama hakkımızı elimizden alanlara karşı dayanışmayı ve toplumsal mücadeleyi büyüteceğimize olan inancım ile Çanakkale’nin havasını soluyan, suyunu içen, verimli topraklarında yetişen ürünleri ile beslenenleri birleşik mücadeleye çağırıyorum.”




Bu haber 4289 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI