thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale'de Arazi ve Konut Satışları Bıçak Gibi Kesildi!

Tarih: 26-11-2018 06:38:01 Güncelleme: 26-11-2018 07:40:01 + -


Çok değil iki yıl öncesine kadar Türkiye’de arazi fiyatlarındaki artışla Türkiye’de birçok ili geride bırakan Çanakkale’de son aylarda arazi ve konut satışları adeta bıçak gibi kesildi. Arazi fiyatları yüzde 10 civarında, konut fiyatları ise yüzde 40 oranlarında düşmesine rağmen Çanakkale’de arazi ve konut satışı durmuş durumda..


Çanakkale'de Arazi ve Konut Satışları Bıçak Gibi Kesildi!

Çok değil iki yıl öncesine kadar Türkiye’de arazi fiyatlarındaki artışla Türkiye’de birçok ili geride bırakan Çanakkale’de son aylarda arazi ve konut satışları adeta bıçak gibi kesildi. Arazi fiyatları yüzde 10 civarında, konut fiyatları ise yüzde 40 oranlarında düşmesine rağmen Çanakkale’de arazi ve konut satışı durmuş durumda..

 

Çanakkale 1915 Köprüsünün ihalesinin yapılacağının açıklanmasıyla tırmanışa geçen ve Türkiye’de metrekare fiyatı rekor seviyelere yükselen Çanakkale’de köprünün temellerinin atılmasıyla birlikte yükseliş bir süre daha devam etmişti. Öyle ki Emlak sektöründe Türkiye’de metrekare bazında en değerli arazileri arasında Çanakkale ilk beş il arasında yer alıyordu. Konut satışlarında İstanbul ve İzmir’i geride bırakıyordu.

 

DÖVİZ KURLARI DÜŞTÜ AMA KREDİ FAİZLERİ YÜKSELDİ!

2018 yılı Mart ayı ile birlikte artmaya başlayan döviz kurları, ardından gelen Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler sonrasında Ekonomik Krizin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte tüm Türkiye genelinde İnşaat ve emlak sektörü alarm vermeye başladı. Seçimlerin akabinde alınan ekonomik tedbirler sonrasında 7.20 Seviyelerine kadar yükselen Dolar’ı düşürmek için faiz oranları peş peşe yükseldi. Bugün ise faiz oranları yüzde 25 seviyelerine kadar yükselirken; bankaların tüketicilere uyguladığı yıllık faiz oranları da yüzde 35-40 seviyelerine kadar ulaştı.

 

EKONOMİK KRİZ EMLAK VE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ FENA VURDU!

Türkiye’nin uzun yıllardan bu yana “lokomotif sektör: İnşaat sektörü” tercihini Düşük faiz – yüksek kur politikası ile sürdürüyordu. Yaşanan ekonomik kriz sonrası ise para politikasında değişikliğe gidilerek düşük faiz-yüksek kur politikasından vazgeçildi. Kademeli olarak arttırılan faiz oranları ise tahmin edildiği gibi ilk önce inşaat sektörünü vurdu. Bunun etkileri Çanakkale’de de görülmeye başlandı!

 

ÇANAKKALE’DE ARAZİ FİYATLARI DÜŞÜYOR..

2016 yılı Şubat ayında metrekaresi 32 TL gibi ortalama bir fiyatla satışa sunulan araziler, Çanakkale Köprüsü ile birlikte kısa sürede 4-5 katına kadar yükselmişti. Mayıs 2018 tarihinden bu yana arazi satışlarında talep ciddi oranda düşerken arazi fiyatlarının da yüzde 10 oranında düştüğü belirtiliyor. Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan yaptığı açıklamada; “Kredi faiz oranları çok yükseldi, bunun sonucunda da arazi fiyatları Çanakkale il genelinde yüzde 10 civarında düştü” dedi.

 

ARAZİ SATIŞI İKİ YIL ÖNCESİNE GÖRE BİTTİ!

Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan; arazi fiyatlarında düşüş olmasına rağmen talebin durduğunu belirterek; “İki yıl önce Çanakkale’ye arazi konusunda yoğun talep vardı. Arazi fiyatları 4-5 kat artmasına rağmen il dışından büyük talep vardı. Şimdi bu talep durmuş durumda. Öte yandan Çanakkaleli arazi sahiplerinde de keyfi bir durum söz konusu arazilerini mevcut fiyatların üzerinde satmak istiyorlar” dedi.

KONUTTA EKONOMİK DURUM KAYNAKLI SATIŞLAR VAR!

Kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle konut satışlarının da düştüğünü belirten Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “Konut fiyatlarında yüzde 40’lara yakın düşüş görüyoruz. Geçtiğimiz yıla göre satışlar eskisi kadar olmuyor. Mevcut konut satışları ekonomik kaynaklı satışlardan dolayı yapılıyor. İnsanlar mevcut işlerinin finansmanını sağlamak için aldıkları konutları satmaya çalışıyorlar” dedi.

 

2001 KRİZ DEĞİLDİ.. DEMİR FİYATLARI VE DOLAR KURUYLA..

Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan, 2001 Yılında yaşanan krizin kriz olmadığını mevcut ekonomik durumun asıl büyük kriz olduğunu belirterek; “2001 krizi denilen bir durum var. Ama şu an yaşadığımız krize bakınca 2001 krizine kriz demek doğru değil. Emlak ve inşaat sektörü çok büyük kriz içerisinde. İnşaat sektörünün maliyetleri başta Demir fiyatlarındaki artış, sonrasında da dolar kurundaki artış nedeniyle olumsuz etkilendi. Bunun üzerine faizlerin yükselmesi de eklenince sektör bir anda durdu. Buna arsa sahiplerinin kat karşılığı verdikleri arsalardan istedikleri yüzde 50-60 oranındaki payda eklenince müteahhitler zor durumda kaldılar. Bu maliyetlerle sektörde müteahhitlerin iş yapması çok zor” dedi.

 

BİGA’DA PATLADI.. ÇANAKKALE’Yİ KORKU SARDI!

Biga’da bir müteahhidin piyasada iş yapan çeşitli firma ve bankaları yaklaşık 100 milyon TL civarında dolandırarak kayıplara karışmasının etkileri sürerken; Çanakkale’de de inşaat sektörünü vurgun korkusu sardı! Çanakkale piyasasında iş yapan çeşitli müteahhitlerin ve inşaat firmaların iflas ettiği yönünde duyumlar var.

 

Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan Çanakkale’de de aynı durumun yaşanabileceğine dikkat çekerek; “Biz danışmanlık hizmeti veren bir firma olarak yatırımcılarımızı yönlendiriyoruz. Biga’da yaşanan vurgun riskinin Çanakkale’de de büyük korku yarattığını görüyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre; kayıp müteahhit birçok insanı da ev sahibi yapma vaadiyle kandırmış. Müşterilerimizi bu konuda korumak adına çeşitli önerilerde bulunuyoruz. Öncelikle insanların zarar görmemesi için; güvenilir firma ve müteahhitlerden alış veriş yapmalarını öneriyoruz. Yapı kullanım ruhsatı almış inşaat projelerine yatırım yapmalarını öneriyoruz” dedi.




Bu haber 7895 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI