thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Altın Madencilerine ‘Hayır’ Diyen Köylülere Destek Verdi

Tarih: 04-11-2015 06:33:33 Güncelleme: 04-11-2015 07:35:33 + -


Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü sakinleri, altın madeni ocağı ve kırma eleme tesisi için yapılacak ÇED toplantısını protesto etti. Protesto sonucunda toplantı yapılamazken; CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de köylülere destek için ÇED toplantısına katılarak destek verdi.


Altın Madencilerine ‘Hayır’ Diyen Köylülere Destek Verdi

Kaz Dağlarının eteklerinde patlatma yöntemiyle yılda 750 bin ton cevher çıkarmak isteyen şirket; büyük kısmı orman ve bir kısmı şahıs arazisi olan toplamda 12 bin dönümlük ruhsat sahasının yaklaşık 920 dönümlük kısmında cevher çıkarmayı, bunun etrafında kırılmış cevher stok alanı, sosyal tesis, bitkisel toprak ve ekonomik olmayan kayaç depo alanı, kırma ve eleme tesis alanı kurmayı planlıyor. 920 dönümlük alan Kısacık, Baharlar, Güzelköy, Akçin, Dağahmetçe, Koşuburnu köylerini etkisine almakta. Bahsi geçen saha, Türkiye’nin oksijen deposu niteliğindeki Kaz Dağlarının eteklerinin olmasının yanında, tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyecek de bir yerde. Proje sahasına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi 700 yıl geriye giden Akçin Köyü, altın arama faaliyetlerinden en çok etkilenecek yerlerden biri. Köyde, sulama amaçlı kullanılan Akçin Göleti bulunmakta. Göletin kirlenmesi durumunda, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın biteceği, gelecek kuşaklara bu bölgede yaşam alanı sağlanamayacağı belirtilmekte.

SEÇİM BİTTİ; KÖYLÜLERE DESTEĞE GİTTİ

 

2013 yılında işletme ruhsatı alan maden arama şirketi, 37 yıl boyunca altın arama faaliyetlerine devam etmeyi öngörmekte. Bu süreçte, 56 milyon 284 bin ton cevherin çıkarılıp satılması ve aynı miktarda oluşan ekonomik olmayan kayacın Kaz Dağları’nda bırakılması planlanmakta. Altın arama faaliyetleri süresince, cevher çıkarmak için önce ağaçların kesilmesi, ardından çok türde bitkinin sağlıklı olarak yetiştirilmesi için elverişli toprak olan nebati toprağı sıyrılması ve daha sonra da bölgedeki kayaçların patlatılması söz konusu.

 

Ocak ile tesisin kurulmasına karşı çıkan ve ÇED toplantısının yapılacağı kahvehane önünde toplanan köy sakinlerine, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de destek verdi. Muharrem Erkek: “Burada hemşerilerimiz, sadece köylerinin değil, Çanakkale’nin ve Türkiye’nin geleceğini koruyorlar. Bu kutsal bir direniştir. Çanakkaleliler Kaz Dağlarında altın madeni istemiyor. Bu sesi herkesin duyması lazım. Çünkü ‘Kaz Dağlarının altını zeytindir. Altını oymayın’ diyorlar. Ben de bu haklı mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olacağım” dedi.  Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı köyde, vatandaşlar ile ekipler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Bu sırada 2 kişi hafif yaralandı. Tepkiler nedeniyle toplantının yapılamamasına ilişkin tutanak hazırlayan yetkililer, daha sonra köyden ayrıldı.

 




Bu haber 2373 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI