thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Şahinli Köylülerinin Yaşamları Tehdit Altında!”

Tarih: 03-08-2017 13:52:03 + -


Lâpseki’nin Şahinli Köyü çevresinde yürütülen madencilik nedeniyle büyük zarar gören köylülere Çanakkale’nin çevre gönüllüleri destek vermeye devam ediyor. Çanakkale’nin havasının, suyunun, doğal hayatının korunması için yürütülen mücadele hakkında Şahinli Köyü sakinleri ile Çanakkale Çevre Platformu düzenlenen basın açıklamasıyla 8 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak ÇED toplantısına destek istediler.


“Şahinli Köylülerinin Yaşamları Tehdit Altında!”

Lâpseki’nin Şahinli Köyü çevresinde yürütülen madencilik nedeniyle büyük zarar gören köylülere Çanakkale’nin çevre gönüllüleri destek vermeye devam ediyor. Çanakkale’nin havasının, suyunun, doğal hayatının korunması için yürütülen mücadele hakkında Şahinli Köyü sakinleri ile Çanakkale Çevre Platformu düzenlenen basın açıklamasıyla 8 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak ÇED toplantısına destek istediler.

 

Şahinli Köyü sakinleri ile Çanakkale Çevre Platformu birlikteliğiyle mücadele edilen Madencilik faaliyetleri hakkında basın açıklamasında bulunuldu. 6 Temmuz 2017 tarihinde Şahinli köyünde yapılması gereken ÇED toplantısının ÇED Yönetmeliğine aykırı olarak bir akaryakıt istasyonunda yapılmasına itiraz edildiği belirtilen toplantıda; itirazların kabul edildiği ve ÇED toplantısının Şahinli Köyünde 8 Ağustos günü yapılacağı açıklandı.

 

Çanakkale Çevre Platformu yönetimi yaptıkları basın açıklamasında süreç ile ilgili olarak; “6 Temmuz 2017 tarihinde yapılması öngörülen Çanakkale ili Lâpseki ilçesi sınırları içerisinde Kurtyapı Hafriyat İnş. ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 20065089 Nolu Bazalt Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artırımı projesi halkı bilgilendirme toplantısı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 10. Maddesine aykırı olarak, projeden en fazla etkilenecek olan Şahinli köyünde değil Lapseki-Çanakkale yolu üzerindeki yakıt istasyonunda yapılması planlanmış, ancak Çanakkale Çevre Platformu’nun uyarısı üzerine köylülerce verilen dilekçe neticesinde iptal edilmiştir. Söz konusu toplantı şimdi 8 Ağustos 2017 Salı günü saat 10.00’da Şahinli köyünde yapılacaktır” bilgisini verdiler.

 

TAŞ OCAĞI ÇALIŞMALARI KÖYLÜLERİN EVİNE ZARAR VERİYOR!

 

Şahinli Köylüleri ile madencilere karşı ortak mücadele verildiğine dikkat çekilen açıklamada; “Platformumuz, 4 Temmuz 2017 tarihinde Şahinli köyünü ziyaret ederek Şahinli köyü halkından, köyün çevresindeki madencilik faaliyetleri hakkında bilgi almıştır. Şahinli köyünde meskûn halk faaliyette bulunan bazalt ocağı ve kırma eleme tesisinden son derece rahatsızdır. Taş ocağından yapılan patlatmalar bazı evlerde zarara neden olmuştur. Öte yandan patlatmalar, hafriyat ve diğer faaliyetler esnasında ortaya çıkan toz insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeye erişmiştir” denildi.

 

“LÂPSEKİ ŞAHİNLİ KÖYÜ İÇME SULARI KİRLENMESİ İLE İLGİLİ SAYISIZ DEFA UYARDIK”

 

Lâpseki ilçe sınırları içerisinde yer alan Şahinli Köyü’nün içme sularının büyük tehlike içerisinde olduğu belirtilerek yetkililere çağrıda bulunuldu; “Lâpseki Şahinli köyümüz içme sularının bulanması ve kirlenmesiyle defalarca gündeme gelmiştir. Bu durumun köyün çevresindeki sondaj ve madencilik faaliyetlerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Şahinli halkının içme suyu kalmamıştır. İnsanlar çeşmelerinden akan suyu içemez duruma gelmişlerdir. Halk içme suyunu köyün dışından sağlamaktadır. Ancak içme dışında diğer gündelik gereksinimler için mecburen bu su kullanılmaktadır. Öte yandan çiftlik hayvanları bu suyu içmek zorunda kalmaktadırlar. Şahinli halkı platform ziyareti sırasında hayvanlarında eskiden olmayan üreme sorunlarının ortaya çıktığından yakınmıştır.”

 

KÖYLÜLERİN YAŞAMINI TEHDİT EDEN AĞIR SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI

 

Çevre Platformunun önemli değerlendirmelerin bulunduğu açıklama da; “Şahinli köyü, maden arama ve taş ocağı faaliyete geçtiğinden bu yana halkın yaşamını zorlaştıran ve doğrudan tehdit eden ağır sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Ne yazık ki gayri sıhhi işletme ruhsatı alan Şahinli Kocabaşlar altın gümüş madencilik işletmesi faaliyete geçtikten sonra halkın yaşamı daha da zorlaşacaktır. Hatta taş ocağı ve madencilik faaliyetleri bulunan birçok yörede olduğu gibi insanlar tarım yapamaz duruma gelecekler, geçimlerini sağlayamayacaklardır. Biz Çanakkale Çevre Platformu olarak yörede yaşayan Çanakkale halkının havasını, suyunu, toprağını kirleten metalik madencilik ve taş ocaklarını istemiyoruz. Yöremizin havasına, suyuna ve toprağına sahip çıkarak kendi yaşamımızı ve çocuklarımızın geleceğini koruduğumuza inanıyoruz. Ve 8 Ağustos 2017 Salı günü saat 10.00’da Lâpseki Şahinli köyünde yapılacak olan halkı bilgilendirme toplantısına, Çanakkale’nin havasını soluyan, suyunu içen, ekmeğini yiyen herkesi davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

 




Bu haber 3594 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI