Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga Devlet Hastanesinde yaşanan sıkıntıları bir kez daha gündeme getirdi. Özgür Ceylan, hastanede pek çok klinikte hekim açığı bulunduğunu, kadrosu Biga Devlet Hastanesi’nde olduğu halde başka yerlerde görevli doktorların olduğunu, malzeme ve hekim yetersizliği nedeniyle birkaç ay sonrasına randevu verildiği yönünde iddiaların kendisine ulaştığını söyledi. Ceylan, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanının cevaplaması için verdiği önergeye ise sekiz aydır cevap verilmediğini bildirdi.
Özgür Ceylan, Anayasanın 56’ncı maddesinin “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler” şeklinde olduğunun altını çizerek, “Yani devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür” dedi. Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun “Bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık personelinin ülke sathında dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılması esastır” şeklindeki hükmüne de dikkat çeken Özgür Ceylan, hastanenin taşınmasından bugüne pek çok şikayetin kendisine ulaştığını, konuyla ilgili yerinde incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, “kentin bir milletvekili olarak şikayetler üzerine yaptığım bir ziyarette hastaların karşı karşıya olduğu içler acısı manzarayı yerinde incelemiş ve yetkilileri hastanenin fiziki koşullarını ivedilikle halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde düzenlemeleri konusunda göreve davet etmiştim” dedi. Ziyaretinden buyana gerek sağlık emekçileri, gerekse hasta yakınları ve hastaların şikayetlerinin artarak devam etmesinin üzücü olduğunu belirten Özgür Ceylan, “Ana Muhalefet Partisinin bir milletvekili olarak gördüğümüz eksiklikleri ilgili mercilere ileterek çözümün hızlanması anlamında yurttaşın sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.
Ocak 2019 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin üzerinden 8 ay geçmiş olmasına rağmen henüz yanıtlanmadığını belirten Özgür Ceylan, “O tarihte verdiğim önerge ile Çanakkale’de yaşanan uzman doktor açığının yanı sıra Çanakkale’mize yapılan sağlık yatırımları hakkında bilgi talep etmiştim” diyerek, konuyla ilgili olarak cevap verilmemesini de eleştirdi.
"ÖZGÜR CEYLAN: BÖYLESİ BİR SORUYA CEVAP VERMEK ZOR DEĞİL"
Özgür Ceylan, Çanakkale’de uzman doktor açığı olup olmadığını, açık varsa hangi branşlarda ve hangi hastanelerde açık olduğu sorularına yanıt verilmesinin zor olmadığını düşündüğünü belirterek, “Biga Devlet Hastanesi'nde yeni hizmet binasına taşınmasından sonra yatak kapasitesi 150’ye çıkmış ancak sağlık hizmetinin sağlık emekçileri ile verileceği gerçeği göz ardı edilmiş gibi görünmektedir” dedi. Personel yetersizliği nedeniyle sağlık emekçilerinin nöbet uygulamaları ile bunaltıldığı gelen iddialar arasındadır.
Türk Sağlık Sen’in “Hastanede özellikle cerrahi branşlarda tıbbi cihaz ve malzeme alımına izin verilmemesi, gerekli malzemelerin yenilenmemesi sonucu hekimler bazı sağlık hizmetlerini sunamaz hale geldiği, fizik tedavide yaşanan yoğun hizmet talebinin tek hekimle karşılanamaz halde olduğu ve hastalara 2 ay sonrasına gün verildiği” şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Özgür Ceylan, iddiaları incelediğini söyledi. Özellikle tıbbi cihaz ve malzeme temin edilmediği ve bu nedenle sağlık hizmetlerinde aksama olduğu iddiasının çok ciddi bir konu olduğunu söyleyen Özgür Ceylan, “Bu durumun konuşuluyor olması dahi kabul edilemez. Hiçbir şey insanımızın sağlığının önünde değildir” dedi. Özgür Ceylan, hastanenin tıbbi personel açığına karşın, var olanların da geçici görevle gönderilmelerinin Biga’daki yurttaşların sağlık hakkının açık bir ihlali olduğunu söyledi.
İKİ HASTA KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ!
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, geçtiğimiz günlerde yaşanan olayları gündeme getirerek, “Üzülerek ifade etmeliyim ki geçtiğimiz günlerde Biga Devlet Hastanesinde hemşerimiz Aygün Pişiren ve Abdullah Şahin vefat etti. Bu hemşerilerimize hekim veya tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle yapılamayan ya da eksik yapılan bir tıbbi müdahale var mıdır? Kalp krizi neticesinde vefat ettiği ifade edilen hemşerilerimiz hastaneye kaldırıldığında hastanede görevli bir kardiyoloji uzmanı tarafından gerekli muayene ve tıbbi tedavi uygulanmış mıdır?” şeklinde sorularıyla da yaşanan ölümlere ilişkin bilgi istedi. Özgür Ceylan, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda ve Anayasa’da verilen hakların dahi kullanılamadığı ileri sürerek, “Kim verecek yitip giden canlarımızın hesabını. Bir an evvel yetkilileri görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve Çanakkale kamuoyuna bir açıklama yapmaya davet ediyorum” dedi.