27 Mayıs’ın nedenleri, amaçları ve hedefleri konusunda bugüne kadar üzerinde fazlaca düşünülmeyen ya da bilinmeyen konuları içeren kitap “Demokrasi Özleminden Demokrasi Arayışına 27 Mayıs” adlı kitapta yer alıyor. Bu hafta yayınlanan ve önümüzdeki hafta kitabevi raflarında yerine alacak olan kitabın yazarları Dr. Mithat Atabay ve Yağmur Sayın.
Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri olan 27 Mayıs İhtilali konusunda Dr. Mithat Atabay ve Yağmur Sayın tarafından ortak olarak kaleme alınan kitapta, 27 Mayıs’ı yapanların yaşadıkları ortam, düşünce yapıları, yetiştiriliş tarzları ile Türkiye’deki temel sorunların neler olduğu, bu sorunların çözüm önerileri ile gelecekte nasıl bir Türkiye’nin hayal edildiği 27 Mayıs’ı yapanların kendi anlatımları ile gözler önüne seriliyor ve değerlendirmelerde bulunuluyor.
Üniversitede Demokrasi Tarihi ile Siyasal Düşünceler Tarihi derslerini de okutan Dr. Mithat Atabay, 27 Mayıs İhtilali sonrasında hem Türk halkı hem de dünya kamuoyu yapılan hareketin niteliği ve hedeflerini merak ediyordu. O nedenle 27 Mayıs’tan sonraki süreçte yapılan hareketi tanımlamak için harekete olumlu bakanlar genellikle “devrim”, “ihtilal”, “inkılâp”, kelimelerini kullanırken, kendisini tarafsız olarak tanımlayanlar “müdahale”, kendilerini 27 Mayıs’ın mağdurları olarak görenler ise “darbe, fiili durum ve hükümet darbesi” gibi sözcükleri kullanıyorlardı değerlendirmesinde bulunurken; 27 Mayıs’tan sonra öne çıkan iki kişi dikkat çekiciydi diyerek bunlardan birinin Orgeneral Cemal Gürsel, diğerinin de Kurmay Albay Alparslan Türkeş olduğunu belirtiyor.
27 Mayıs sabahı radyodan yaptığı duyuru ile Alparslan Türkeş, Türkiye’de demokrasinin buhran içinde bulunduğunu ve son gelişmeler nedeniyle kardeşkanının dökülmemesi için ordunun yönetimi ele aldığını belirtirken, aynı gün Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan basın toplantısında da ihtilalin amacının “demokrasinin saplandığı çıkmazdan kurtarılması” olduğunu ve “hiçbir şahsi ihtiraslarının olmadığını” belirtiyordu.
Dr. Atabay “Demokrasi Özleminden Demokrasi Arayışına” adlı kitapta 27 Mayıs’ı yapan subaylardan 26’sının gelişen olaylar karşısında sıcağı sıcağına düşünceleri, amaçları, Türkiye’deki demokrasi özlemleri ve arayışları anlatılmakta ve 27 Mayıs konusunda bugüne kadar yapılan pek çok tartışmaya açıklık getirilmektedir, diyor.