DOĞTAŞ Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Haber Global Ekonomi Müdürü Murat Üzel'in programına konuk oldu. Dünya'nın ve Türkiye'yi etkisi altına alan Corona Virüs salgının Mobilya sektörüne etkilerini değerlendiren İşadamı Davut Doğan; 2020 yılına iyi bir başlangıç yatıklarını ancak salgının olumsuz etkilerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.
"2020 YILINA İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMIŞTIK"
İşadamı Davut Doğan 2020 yılına mobilya sektörü olarak iyi bir başlangıç yaptıklarını belirterek; "2020 yılında çok iyi bir başlangıç yaptık. Hükümetin KDV indirimi kalıcı olarak tekstildeki gibi yüzde 8'e indirmesi bizim için ciddi bir avantaj oldu. Son iki yıldır mobilya sektörü istediğimi gibi gitmiyordu. Ertelenen alımlar olduğunu da biliyorduk. Yüzde 40 gibi bir büyüme öngörüyorduk şirketlerimizde. İlk çeyrekte elde ettiğimiz sonuçlara baktığımızda da bu hedefi tutturabileceğimi görüyorduk. Son 3 haftadır işlerde bir daralma olmaya başladı. Bu sürede mobilya sektöründeki diğer arkadaşlarımızın da aynı durumda olduğunu biliyoruz" dedi.
"ŞİRKETLERİMİZDE HOME OFFİCE SİSTEMİNE GEÇTİK"
Çin'de salgının başlaması ile birlikte yurtdışına gidip gelen tüm çalışanları karantinaya aldıklarını ifade eden İşadamı Davut Doğan, salgından çalışanları korumak için de aldıkları önlemleri şöyle anlattı; "Şu an ki durumumuza baktığımız zaman; şirket olarak tedbirlerimizi bir süre öncesi almıştık. Örneğin 3-4 hafta öncesi yurtdışına giden arkadaşlarımızı, henüz Türkiye'de bu salgın konuşulmazken biz arkadaşlarımız 14 gün boyunca karantinaya almıştık. İtalya'ya giden, Amerika'ya giden, gelen arkadaşlarımız olmuştu. Bu arkadaşlarımızı karantinaya almıştık. Şirket içerisinde de çeşitli dezenfekte önlemleri almıştık. Bir süredir de Home Office olarak çalışma sistemine başlatmıştık. Şu anda bizim genel müdürlüğümüzde birkaç arkadaşımız var; imza ve gelen giden kargoları takip etmek amacıyla bekletilen. Genel müdürlüklerimizdeki diğer tüm arkadaşlarımız Home Office olarak çalışıyor. Perakende mağazalarımızı kapatmadık; çünkü tüketicilerimizden azda olsa satışlar geliyor. Mağazalarımızın tamamında da hijyenden asla taviz verdirmiyoruz. Randevulu satış sistemini hayata geçirdik. Olabildiğince az kişi ile iş yapmaya çalışıyoruz. Mağazalarımız açık."
"HİÇ Bİ ARKADAŞIMIZI İŞTEN ÇIKARTMAYACAĞIZ"
Salgın nedeniyle işlerin durma noktasına geldiğini, hükümetin ise aldığı destek kararlarından faydalanarak hiçbir çalışanlarını işten çıkartmayacaklarını belirten işadamı Davut Doğan; "İşletmelerimize bakarsak; Biga'da bulunan DOĞTAŞ Fabrikamız ile Düzce'de Kelebek Mobilya'nın iki fabrikası var. Ayrıca 40'a yakın üretim tesisimiz fason iş üretiyorlar. Bu akşam bunları da değerlendireceğiz. Çünkü Nisan ayı dahil olmak üzere üretimlerimiz doluydu. Bu tesislerimizde kendilerini iyi hissetmeyen, motivasyonu bozuk arkadaşlar var ise; burada yaklaşık 150 civarı arkadaşlarımızı evlerine gönderdik. Şimdiye kadar tüm arkadaşlarımızı ücretli izne çıkarttık. Hiç kimseyi işten atmadığımız gibi Yönetim Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda gidebildiğimiz kadar bu şekilde gideceğiz. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk, buradan gelecek ödenekle arkadaşlarımıza ödeme yapmaya devam edeceğiz, hiç birini işten çıkartmayı düşünmüyoruz. Bu ayki maaşları da zamanında ödeyeceğiz. İhracatta ciddi sıkıntılar var; en son Azerbaycan pazarı kapandı. Hafif kıpırdanmalar var ama bu sadece ülkemizin değil dünyanın sorunu haline geldi" ifadelerini kullandı.
"ÇEK, KİRA VE SİGORTA ÖDEMELERİNDE DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR"
Mobilya Sektörü olarak ilerlen süreçte hükümetten beklentileri olup olmadığı ile ilgili olarak DOĞTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan; "İş dünyasının en önemli sıkıntı malum çek ödemeleri, kira ödemeleri var. Örneğin şu dönemde yapılan cirolarımızı topladığınız zaman mağazalarımın kiralarını karşılamaz. Biz onun için dükkan sahipleri ile de bireysel olarak kira ödemeleri yaptık. Maalesef bu bireysel olarak yürüyor. Devletimiz bu konuda bir düzenleme getirirse; ki biz getirilir diye düşünüyoruz. Çünkü anlayışlı insanlar var, bu durumu fırsata çeviren insanlar var. Çekler konusu nasıl düzenlenir bilmiyorum ama burada zincirleme bir kaza söz konusu olabilir. Her şirketin bir dayanma gücü vardır. Biz de Türkiye'nin en güçlü şirketlerinden biriyiz, çeklerimizi dün ödedik, bugün ödüyoruz yarın da ödeyeceğiz ama herkesin bir dayanma gücü var. Bu salgın kaynaklı ekonomik durum sürerse buradan bir sıkıntı çıkabileceğini düşünüyorum. Aile olarak biz pozitif bakarız olaylara, pozitif düşünmeyi severiz. Bizim burada Çin'de ki gibi bir durum yok. Çin'de Ocak'ta başlayan süreç Mart sonu gibi hayat normale döndü. İnşallah ülkemizde de Mayıs sonu gibi hayat normale döner. Ondan sonra çok daha fazla çalışarak kayıplarımızı telafi ederiz" dedi.
"BU SÜREÇ NE KADAR DEVAM EDECEK? ÖNGÖREMİYORUZ"
Güçlü bir şirket olduklarını, devlet bankalarının destek olduklarını belirten işadamı Davut Doğan aynı desteği özel bankalardan göremedikleri ifade etti; "Ancak öngöremediğimiz bu süreç ne kadar devam edecek? Bunu öngöremiyoruz. Yoksa hükümetin sağlamış olduğu imkanları değerlendiriyoruz. Devlet Bankalarına kredi başvurusu yaptık ancak özel bankalar normal kredi taksitlerimizi bile günü geleni takip ediyorlar. Biz maalesef özel bankalardan aynı desteği alamıyoruz. Devlet bankaları bu konuda çok iyi. Çek, kira ödemeleri gibi ciddi giderlerin yanı sıra elektrik, su ödemelerimiz var. Biz grup olarak 2000 kişi çalışıyor, 400'e yakın bayimiz var; dolaylı yoldan 20 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Gelişmeleri izliyoruz; umarım her şey daha iyi olur. Beklediğimizden daha önce sağlıklı bir yapıya kavuşuruz."
"ÖZEL BANKALAR DAHA FAZLA DESTEK OLMALI"
Çeklerin ve kira ödemelerinin yanı sıra Sigorta ödemeleri içinde düzenleme beklediklerini ifade eden İşadamı Davut Doğan; "Şirket olarak düzenli bir çek ödememiz var. Bankalar burada çok kısa tutuyorlar burada vadeleri; üçü ödemesiz 12 taksit diyorlar. Burada hiçbir ödememiz affedilmiyor! Bunlar sadece erteleniyor ve faiz ödüyoruz. 3 ay sonra veya 6 ay sonra ne olacak? Burada ciddi bir sıkışma, yoğunluk olacak. Örnek veriyorum; 10 lira ödüyorsak ayda; 6 ay sonra bir seferde 60 lira ödemek zorunda kalacağız. 100 lira ödemesi gelen çekimiz varsa; bu çekleri üç aydan sonra yeni alımlarla birlikte bir daralmaya gidecektir. Burada ciddi bir yayılma yapılması gerekiyor. Yapabilseydik; hayatı dondurmak gerekiyor. Gerekirse iş dünyasında 3 ay boyunca çek ödemesi bütün kira ödemesi yapılmayacak diyelim. İnsanlar evlerine kapandı; 400 mağazamız var; siftahsız kapanıyorlar. Bu şu anki durum; üç ay sonra altı ay sonra ne olacak? Hep ertelemiş oluyoruz. Sigorta ödemelerinde de aynı sıkıntı var. Burada da bir kısmi devlet desteği gerekebilir. Milyonlarca lira sigorta bedeli ödüyoruz. Benim sigortam 6 ay ertelendiği zaman 6 ay sonra 6 sigorta birden ödemem gerekecek. Buralarda da iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.