Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri ve Meslek Komite temsilcilerinden oluşan heyet, Bozcaada’da faaliyet eden üyeleriyle bir araya gelerek 2020-2021 sezonunun değerlendirmesini ve 2022 sezonunda yapılabilecek faaliyetlerin görüşüldüğü toplantı düzenledi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ziyaretlerde Yönetim Kurulu Üyeleri Akın Yalman, Bülent Erdoğan, Deniz Tennioğlu, Ersin Kahraman, Özgür Ekşi, Semih Toprak, Meclis Üyesi ve 16 no’lu Meslek Komite Başkanı Armağan Aydeğer, Meclis ve Komite Üyesi Ayşin Çeşmeli, 17 no’lu Meslek Komite Başkanı Nazmiye Gök, Meclis ve Komite Üyeleri İlke Diler, Semih Dabakoğlu, Komite Üyeleri Esra Talay, Nuray Diler, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Erkan Yavuz, Genel Sekreter Sema Sandal, Yönetici Asistanı Seval Akbulut ve Proje Uzmanı Gökhan Doğru hazır bulundu.
Üyelerle gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Semizoğlu; “Sayın üyelerimiz, bizler buraya sizlerle fikir alışverişinde bulunmak, sorunlarınızı dinlemek ve bu sorunlara, beraber ortak akıl ile çözüm üretmek üzere geldik. Sizlerle görüşmeden önce Bozcaada Belediye Başkanımızı ve Bozcaada Kaymakamımızı ziyaret ettik. Bozcaada-Çanakkale gemi seferleri başta olmak üzere birçok konu gündeme geldi. Sizlerden alacağımız görüş, öneri ve talepleri kendilerine de ileteceğimizi söyledik. Katılım için herkese teşekkür ediyorum. Adamız için ne isteyeceğimizi ve neler yapabileceğimizi sizlerden gelen talep ve öneriler doğrultusunda ortaya koyacağız. Burası dost meclisi; lütfen herkesin söz alarak fikir önerisinde bulunmasını istiyorum. Aramızda Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz da var. Derneğimizi destekliyor ve Adaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz; “Adamızda faaliyet gösteren işletmelerimiz ve yerel halkımızın kendiişleri için Çanakkale’ye gitmeleri gerekiyor. Sezonda Çanakkale-Bozcaada seferini yapan hızlı feribot, sabah Bozcaada’ya geliyor ve akşam dönüş seferine kadar burada bekliyor. Bizim talebimiz, bu hızlı feribotun sezonda hafta içi en az 2 kere, yolcu sayısına bakmadan sefer yapmasıdır. Diğer önemli bir husus da Bozcaada’nın master planında yer alan uygulamaların hayata geçirilerek denetlenmesi. Örneğin konaklama için, burada belirtilen m2 ve ruhsata göre fiyatlama yapılabilir. Bozcaada’nın kayıtlı yatak kapasitesi 4.200 civarlarında. Bu sayı, sezonda 12-13 binleri buluyor. Kayıt dışı konaklama yapılan tesisler tespit edilerek denetlenmeli.”
Başkan Semizoğlu; “Pandemide en çok yarayı turizm ve hizmet sektörü aldı. Oda olarak destek verdik ve vermeye de devam ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale’ye olan ilgi ve talep arttı. Bu durum, beraberinde işletmelerde el değiştirmelere sebep oluyor. Büyüme sürecini hep beraber doğru planlayıp yönetebilirsek bu işten hep beraber karlı çıkarız. Aksi takdirde kendi ilimize yabancılaşmak zorunda da kalabiliriz. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün web sitesinde yer alan turizm istatistiklerine göre; Bozcaada’da 12 adet turizm belgeli, 263 adet belediye belgeli işletme olmak üzere toplamda 275 işletme var. Kirave personel maliyetlerindeki artış otomatik olarak fiyatlara yansıyor. Bizim burada hizmet/kalite endeksini nasıl sağlayabiliriz bunu da konuşmamız lazım. Burada BOZTİD çok önemli bir aktör. Adada faaliyet gösteren işletmelerin ortak sesi olarak, kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Burada sizlerden gelen tüm talepleri kayıt altına alarak ilgili makamlara iletecek ve takipçisi olacağız.”
“KALİTESİZ GIDA ÜRÜNLERİ ORGANİK ÜRÜN GİBİ SATILIYOR, ADAMIZIN MARKA DEĞERİNİ DÜŞÜYOR VE EMEĞİMİZ SUİİSTİMAL EDİLİYOR”
Toplantıda söz alan sektör temsilcileri; “İşletmeler çok hızlı bir şekilde ve fahiş fiyatlarla el değiştirmeye başladı. Konaklama sıkıntısı var. Adamız kontrolsüz büyüyor, 5.000 yıllık kültürümüz bağcılık ve şarapçılık gelişmeli ve desteklenmeli. Kiralar çok yüksek, içeriğine konumuna bakılmaksızın odabaşına kira aylık 20 bin lira. Güneş görmeyen 10 m2’lik oda ile deniz manzaralı oda fiyatı yoğun sezonda aynı olamaz. Fırsatçılık yaparak en büyük zararı kendimize ve gelecek sezonlarımıza veriyoruz. Adada üretilen organik ürünlerimiz çok değerli ve kıymetli. Ancak yeterli denetim yapılmadığı için kalitesiz gıda ürünleri de organik ürün gibi satılarak adamızın marka değerini düşürüp emeğimizi suiistimal ediyor. Adamızın belli bir misafir ağırlama kapasitesi var. Bu kapasite üzerinden turist aynı oranda ada ekonomisine katkı sağlamıyor. Otelde konaklayan müşterilerimiz kahvaltılarını yaparken, gemi seferleri ile adaya gelen günübirlik ziyaretçiler tüm sahilleri dolduruyor. Hal böyle olunca da biz müşterilerimizle karşı karşıya kalıyoruz. Kapasite üstü kalabalık aynı zamanda altyapı hizmetlerinde de aksamalara sebep oluyor. Adamızda bu güne kadar su ve temizlik sorunu yoktu. Ancak artık, su kesintileri ve çöp sorunu yaşamaya başladık. Acil önlem alamazsak işimiz bundan sonra çok daha zor olacak. Belediyemiz Adaya ayakbastı parası alabilir. Adaya nitelikli turist gelmesi için agro turizm, spor, kültür ve sanat turizmi faaliyetleri desteklenmeli. Bozcaada’ya insanlar eskiyi yaşamaya geliyor. Taş ev görünümlü ama betondan yapılan garip bir yapılaşma başladı. Tüm kurumlar parmak sallayıp ceza kesme haricinde de Adaya katkı sağlamalı. Adamız fast-food cenneti oldu. Adamızın yerel mutfak ve lezzet kültürü desteklenmeli. Adamızın meşhur dolması var. Kuzu etinden yapılan ve bize özel. Coğrafi işaret alınabilecek ürünlerimiz koruma altına alınmalı.” Üyelerle yapılan toplantı sonrasında ÇTSO Heyeti’nin, Bozcaada’da faaliyet gösteren bazı üyeleri ziyaret etmesiyle Bozcaada programı tamamlandı.