thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



CHP Nereye Koşuyor?

Tarih: 10-06-2024 10:15:36 Güncelleme: 10-06-2024 10:19:36 + -


Vahşi madencilik faaliyetlerine karşı kıyameti kopartan CHP doğa harikası Kazdağları ve Assos sahillerini betonlaşmasına İl Genel Meclisindeki kararları ile ortak oluyor.


CHP Nereye Koşuyor?

AKP iktidarı boyunca yolgeçen hanı olan Çanakkale'de çevre konusunda felaketlerin biri bitiyor biri başlıyor. Termik santraller ile başlayan, siyanürlü altın madenciliği ile devam eden süreç şimdi Kazdağları’nda ve Assos sahillerinde betonlaşma ile devam ediyor. Vahşi madencilik faaliyetlerine karşı kıyameti kopartan CHP doğa harikası Kazdağları ve Assos sahillerini betonlaşmasına İl Genel Meclisindeki kararları ile ortak oluyor. Rant odaklarına Çanakkale'yi peşkeş çeken kararların altına ima atan CHP seçilmişlerine tepkiler giderek büyüyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan planlama bölgesi çalışması 2014-2015 yıllarında ortaya çıktı. 1/100.000’lik planlama bölgesi kapsamında Balıkesir-Çanakkale illerinin bölgesel planlaması yapılmaya başlandı. Ankara koridorlarında özel bir şirket tarafından hazırlanan Bölgesel Planlama çalışması yerelde yıllar içerisinde birçok itirazlarla günümüze kadar geldi. Hazırlanan bölgesel planlama kapsamında Balıkesir ve Çanakkale Bütünleşik imar planları hazırlandı; neresi sanayi bölgesi, neresi turizm bölgesi, nerede imarlaşma olacak nereler tarım arazileri olarak kalınacak hepsi plana işlendi ve işlenmeye de devam ediyor. Bu planlama kapsamında hayatımıza Ekoturizm girdi. 2014-2015 yıllarında başlayan Ekoturizm yağması önce Assos bölgesinin imara açılmasını sağladı. Planın ilk halinde 5 dönüm arazinin altında kalan arazilere Ekoturizm izni verilmiyordu. Bu izin zamanla önce 10 dönüme, sonra 15 dönüme şimdi ise 40 dönüm araziden küçük yerlere Ekoturizm izni verilmemesini sağlıyor.

YANLIŞ BİLİNEN DOĞRU; CHP’LİLER EKOTURİZM’E EVET DİYOR! ALGI HAYIR YÖNÜNDE!

Aslında CHP başından bu yana Ekoturizm imar değişikliklerine başından bu yana evet oyu veriyordu. Ekoturizm’in kırsal alana faydası olmadığını, Çanakkale’nin başta Assos olmak üzere Ayvacık, Bayramiç Lapseki, Kazdağları bölgesindeki köyler ve Ezine’ye kadar olan bölgenin betonlaştırıldığına dikkat çekip Hayır diyen tek isim Ömer Ar idi. Sonradan durumun vahametini fark eden İsmail Gürses de bu plan değişikliklerine hayır oyu kullandı. İl Genel Meclis başkanlığı da yapan Sadık Göğüsgeren Bayramiç’e yapılacak Ekoturizm yatırımlarına Evet derken Assos ve Ayvacık ile Ezine’de yapılaşmanın çok olduğu gerekçesi ile hayır oyu veriyor.

 

EKOTURİZME “HAYIR” DİYEN ÜYELER!

CHP’de eski dönemde Ömer Ar ve son zamanlarda İsmail Gürses Ekoturizm dosyalarına hayır derken yeni dönemde de mecliste hayır oyu veren üyeler var. CHP’li Can Algönül’ün Ekoturizm dosyalarına hayır oyu verirken; İYİ Partili Murat Çağlayan ile Yakup Uzun’un da hayır yönünde oy kullandıkları dikkat çekiyor.

9 MİLYON METREKARE ARAZİNİN İMARA AÇILMASINDA CHP’LİLERİNDE ONAYI VAR!

2014-2015 yılında hayatımıza sokulan ve bugüne kadar 200’den fazla Ekoturizm İmar Değişikliğine onay veren İl Genel Meclis üyelerinin onayı ile 9 milyon metrekare tarım ve orman arazisi imara açıldı. Bunda da CHP’lilerin evet oyu her zaman vardı. Ancak “Çevreci, ormanı ve tarımı, doğayı koruyan CHP’liler” algısı ile vatandaşlar basına yansıyan haberlerle CHP’lilerin Ekoturizm’e karşı olduğunu sanıyor.

 

KIRSALA FAYDALIYSA, İSTİHDAM YARATILIYOR VE ÇEVRE KORUNUYORSA “EVET”

İl Genel Meclisinde AKP-CHP arasında Evet-Hayır tartışmaları yaşanıyor. Bunun sebebi de; Bursa Şehir Planlamacıları Odası ve Çanakkale temsilciliğinin itiraz ettiği yaklaşık 40 kadar Ekoturizm dosyasına CHP’lilerin Evet demiş olması. Askıya çıkan bu dosyalara itiraz geldiğinde İl Genel Meclisinde tekrar görüşülmeye başlandı. Bu dosyalara evet diyen CHP’liler ise şimdi Hayır demeye başladılar, tartışmaların sebebi de bu.

 

Haziran ayı ilk meclis toplantısında AK Parti Grup Başkanvekili Nejat Önder’in “CHP evet derken şimdi neden hayır diyorsunuz” tepkisine zaten CHP’lilerin Ekoturizm’e nede evet dediklerini CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan; “İmar dosyalarında grup kararı almıyoruz ama CHP’nin bir politikası var; Tarım arazileri, ormanlar, doğa korunuyorsa, istihdam ve ekonomik katkı sağlıyorsa CHP her projeye destek verir” şeklinde özetlenebilecek açıklamada bulundu.

BETONLAŞMA İLE ÇEVRE, ORMANLAR VE TARIM ARAZİLERİ NASIL KORUNMUŞ OLUYOR?

Güneş Pehlivan dışında İl Genel Meclis Başlanı Halil Ertuğrul da Ekoturizm’e aynı sebeple destek olduğunu ve destekleyeceğini beyan eden bir başka isim olurken vatandaşların 31 Mart seçimlerinde yetki verdiği CHP’lilerin cevap vermesi gereken belki de asıl soru; Ekoturizm talanı sermaye grupları zenginleştirilirken; Ekoturizm başvurularının yüzde 98’nin Assos bölgesi olduğu bilinirken; betonlaşma ile çevre katledilirken, vatandaştan ucuza kapatılan arsalara, tarım ve orman arazilerine Ekoturizm ruhsatı vererek milyonlarca lira değerinde lüks villalar dikilirken nasıl doğa, çevre, orman, tarım arazileri korunmuş oluyor?

 

ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR’DEN GELEN SERMAYE GRUPLARININ DÖNEMİ BİTTİ.. SIRADA..

Aynalı Pazar gazetesi olarak yıllarca Ekoturizm Yağmasına dikkat çeken yayınlar yaptık. Ekoturizm ile aslında Çanakkale ve Kazdağları bölgesinde ne olacağını da yıllar önce yazmıştık. 1/100.000’lik Balıkesir-Çanakkale Bütünleşik çevre planı ilk çıktığında 5 dönüm altına izin verilmeyecekti. Bu yıllar içinde 10 dönüme şimdi de 15 dönüm altına izin verilmemesi kararı yürürlükle!

 

Şimdiye kadar olan sınırlar içinde olan ile kaçak yapılar imar iznine kavuşurken Ankara, İstanbul ve İzmir’den gelen sermaye sahipleri ucuza kapattıkları arazilerden milyonlarca gelir elde ettiler. Fakat şuanda bakanlıktan gelen bir görüş yazısı artık Ekoturizm’de yeni bir safhaya geçildiğine dikkat çekiyor!

VALİ VE CHP’LİLERİN 40 DÖNÜM İNATLAŞMASI!

Vali İlhami Aktaş ve CHP’liler arasında da bir Ekoturizm inatlaşması yaşanıyor. Vali İlhami Aktaş, köy meskun alanı ve köy dışında kalan bölümde 40 dönüm altında kalan yerlere Ekoturizm imar izni verilmesin istiyor. Valinin bu talebine AK Partililer de destek vererek bu türden Ekoturizm’e hayır oyu veriyorlar. Ama CHP’liler ise buna direnip evet oyu veriyorlar. Valinin veto etme gerekçesinin ise; köy imarına ait yeni bir düzenleme olduğu ve buna uygun onay verilmesi yönünde..

 

BAKANLIK “40 DÖNÜM ALTINA” İZİN VERİLMESİN İSTİYOR!

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın da veto edip tekrar meclise gönderdiği ve 2022’den bu yana görüşmeyi bekleyen Ekoturizm dosyaları CHP’lilerin evet oyları ile Meclisten geçti. Bakanlıktan görüş isteyen Vali Aktaş’a gelen yanıtta “40 dönüm altına Ekoturizm imar izni verilmesin” tavsiye notu bulunuyor. CHP’liler ise bunun bir tavsiye notu olduğu, bakanlığın aldığı bir karar olmadığı, bunun için düzenlemeye gerektirdiği gerekçesi ile Valinin itiraz ettiği dosyalara yine onay vereceği öğrenildi.

 

VALİ VETO ETTİ, CHP’LİLER YİNE ONAY VERECEK!

Vali İlhami Aktaş’ın veto ettiği ve 40 dönüm altındaki arazilere imar izni verilmesin denilen Ekoturizm dosyaları ile görüştüğümüz CHP’li meclis üyesi “Hangi köyün genişleme alanında 40 dönüm arazi bulunuyor? Bu büyüklükte arazinin köyün genişleme sınırlarında tek bir kişiye ait olmasının imkanı yok. Bu sebeple veto edilen dosyalara onay vereceğiz” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

 

ASLINDA KAVGA BOŞUNA! AMAÇ KİTLE TURİZMİN ÖNÜNÜ AÇMAK..

Aslında Vali Aktaş’ın ve CHP’lilerin inatlaştığı konuda sonuç değişmiyor. Sonuç her türlü Kitle Turizmine çıkıyor. Köy içi veya köy dışında 40 dönümlük arazilere Ekoturizm adı altında otel yapmak kitle turizmini hortlatacak. Ekoturizm dosyalarında inşaat emsal oranı yüzde 10 iken; köy alanı ve mücavir alanlarda inşaat oranı yüzde 50’dir. Bir köy kenarında 40 dönüm araziye imar vermek; 20 bin metrekare inşaat alanı demek. Ki bu da yaklaşık 400 odalı, 800-1000 kişi kapasiteli otel anlamına geliyor. Yani aynı anda 20-25 otobüslük kitle turizmini bir köyün kenarına getirmek isteniyor! Geçtiğimiz mecliste bu konuda 40 dönüm altında 9 dosya köy ve köy meskun mahallinde AKP ve Valinin red etmesine rağmen meclisten CHP’lilerin oyu ile geçti.

CHP’LİLER KÜÇÜK KÖY ARAZİLERİNİ, BAKANLIK VE VALİ İSE BÜYÜK TURİZMCİLERİ İSTİYOR!

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz şehir planlamacıları ve mimarlar; ortaya çıkan durumu iki kanat içinde farklı yorumluyorlar. CHP İl Genel Meclisinde Ekoturizm’e onay veren meclis üyeleri “Büyük kamu kenarı arazileri yerine, küçük köy arazilerini kitle turizmine açmak” isterken; Vali ve Bakanlık ise; “40 dönüm alt sınır getirelim; küçük turizmcileri eleyelim hem caydırıcılık olsun hem de bölgeye büyük küresel otel zincirleri gelsin” tutumu içerisinde olduklarına dikkat çekiyorlar.

 

BAKANLIK “40 DÖNÜM ALTI” SINIRLAMASI GETİRECEK!

Vali İlhami Aktaş’ın görüş yazısı istediği bakanlık tavsiye niteliğinde plan notu gönderirken; bu durumun hata olduğu, önümüzdeki günlerde Çanakkale bölgesinde 40 dönümden az arazilere Ekoturizm imar izni verilmemesi için bakanlıkça düzenleme yapılacağı öğrenildi. Bu durumda 40 dönüm ve üzeri arazi sahipleri sadece Ekoturizm imar değişikliği talebinde bulunabilecekler ve bunun anlamı ada devasa büyüklükte küresel otel zincirlerinin bölgedeki tarım ve orman arazilerine tesis inşa edecekleri anlamına geliyor!

 

EKOTURİZM’DE ÜÇÜNCÜ SAFHAYA GEÇİLDİ: LÜKS OTEL ZİNCİRLERİ GELECEK!

Bakanlığın Ekoturizm dosyaları ile ilgili tavsiye kararı ise; yıllar önce Aynalı Pazar gazetesi olarak yaptığımız, Çanakkale’nin önde gelen isimlerinden Mimar İsmail Erten’in de dikkat çektiği noktaya evrildiğinin göstergesi. Yıllar önce yaptığımız haberde Mimar İsmail Erten bölgenin çok verimli tarım arazileri olduğuna Assos ve Ayvacık’ta kaçak yapılaşmanın yoğun olduğuna dikkat çekmişti. 1/100.000’lik plan ile bölgenin Ekoturizm adı altında yapmaya açılacağına dikkat çeken Mimar İsmail Erten; “Önce kaçak yapılar ruhsatlandırılır sonra lüks villalar gelir. Ama asıl tehlike arkasından gelecek” ifadelerini kullanarak küresel sermayenin gözünün Çanakkale’nin turizm bölgelerinde olduğuna dikkat çekmişti.

 

“KÜRESEL SERMAYENİN GÖZÜ ÇANAKKALE TOPRAKLARINDA..”

Bakanlığın 40 dönüm ve üzerine Ekoturizm izni verilmesine dair yapacağı düzenlemenin Çanakkale’nin felaketi olacağını ifade eden Mimar İsmail Erten; “Bakanlık şimdiye kadar verdiği alt sınırlama izni ile İstanbul gibi büyükşehirden gelen sermaye guruplarını daha da zenginleştirdi. Şimdi artık bunlara yeter denilecek. Küresel sermaye gruplarının uzun zamandır gözü Çanakkale’de. Bunu da 1/50000 Ölçekli Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile ortaya koymuşlardı. Şimdi bu sermaye grupları Ekoturizm adı altında ya doğrudan kendileri yada yerli ortakları aracılığı ile bu bölgede devasa büyüklükte lüks oteller inşa edeceklerdir. 40 dönüm ve üzeri sınırı bu anlama gelir” uyarısında bulundu.

 

598 DÖNÜM BÜYÜKLÜĞÜNDE EKOTURİZM DOSYASI GEÇTİ

Bunun ilk örneği de; aylardır İl Genel Meclis koridorlarında konuşulan bir Ekoturizm dosyası idi. 598 dönüm büyüklüğündeki arazinin dosyası Türkiye’de son yıllarda adını bir spor kulübünde yöneticilik yaparak duyuran bir isme ait. İşte bu dosya geçtiğimiz hafta içerisinde “16’ncı gündem maddesi” ile İl Genel Meclisi tarafından oylandı. AK Partili meclis üyelerinin yanı sıra 598 dönümlük arazide yapılacak hafriyat ve inşaatın “Tarım arazilerini, doğayı ve çevreyi” koruyacağına inanan CHP’lilerin oyları ile dosya meclisten oy çokluğu ile geçti!




Bu haber 2140 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI