thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



CHP’li Vekilden "307 Milyon Avroluk" Suç Duyurusu!

Tarih: 19-09-2022 06:54:18 Güncelleme: 19-09-2022 07:24:18 + -


CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü yapım işi süresinin, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı başlatıldığını ve yapıldığının tespit edildiğini öne sürerek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.


CHP’li Vekilden

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü'nün yapımında kamu zararının 306 milyon 819 bin 90 Euro olduğunu iddia etti. Kaynak olarak Karayolları Genel Müdürlüğü Sayıştay Raporu’nu gösteren Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

 

Twitter hesabından suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Yavuzyılmaz, "AKP tarzı yap-işlet-devret hilesi. Çanakkale Köprüsü işinin yapım süresinin, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı başlatıldığını yapıldığını tespit ettik. Kamu zararı: 306.819.090 euro! Suç duyurusunda bulundum!" dedi. Yavuzyılmaz'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar şöyle:

 

"Sayıştay Raporuna göre, resmi olarak işin yapım süresinin başlayabilmesi için, Uygulama Sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise -uygulama sözleşmesinin imzasından sonra, şirketin bazı şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor."

 

Şirket 180 gün içinde bu şartları yerine getirmiyor. Ayrıca şirketin kusurları nedeniyle bir 180 gün daha geçiyor. Sayıştay Raporu’nda, sözleşmeye göre, şirket kusuruyla ilave geçen 180 günlük süre için şirketin ceza alması gerektiği belirtiliyor.

 

Bu gecikmeler nedeniyle Uygulama Sözleşmesi ancak 360 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Resmi olarak yapım süresi başlangıç tarihi de bu tarih oluyor. Ancak sahada fiili durum farklı!

 

Çünkü sahadaki imalatlar, sözleşmenin yürürlülük tarihinden önce zaten başlatılmış durumda. (Uygulama sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren) Özet olarak, resmi olarak işin yapım süresi başlatıldığında zaten işin 360 günlük kısmı yapılmış durumda.

 

Normalde sahada imalat yapılan bu 360 günlük sürenin, şirketin ihale teklifinde yer alan yapım+işletme toplam süresindeki yapım süresi kısmından düşülmesi gerekiyor. Ancak bu 360 günlük imalatlar hiç yapılmamış gibi hareket ediliyor.

 

Çünkü resmi olarak uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapım+işletme süresi işletildiği için Yürürlükten önce yapılan işler nedeniyle kısalan yürürlük sonrasındaki yapım işlerindeki 360 günlük süre işletme süresine eklenmiş oluyor!

 

İşletme süresi uzuyor. Görevli şirkete bu süre kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor! Oluşturulan kamu zararı: 153.409.545+153.409.545= 306.819.090 euro!

 

Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü 2017 Sayıştay Raporu."

 




Bu haber 4645 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI