thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Cengiz Holding’e Çevrecilerden Protesto

Tarih: 04-12-2023 06:24:08 Güncelleme: 04-12-2023 07:15:08 + -


Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesi Çanakkale ve bölgede çevrecilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. İskele meydanında düzenlenen eylemde Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesine tepki gösterildi. Konuşmacılar, altın ve diğer madenler için doğanın katledilmesini engellemek için kararlı olduklarını ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerine dikkat çektiler.


Cengiz Holding’e Çevrecilerden Protesto

Çanakkale İskele meydanında Cengiz Holding protesto edildi. İstanbul’dan gelen Orman’ın Tınısı isimli müzik grubunun eşliğinde gerçekleşen protesto eylemlerine Disk, İnsan Hakları Derneği, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu üyeleri, Çanakkale Tabip Odası yönetimi, Çevre örgütleri, Belediye Başkan aday adayları Muharrem Erkek ve İrfan Mutluay da katılarak destek verdiler.

 

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş yaptığı konuşmada; “Bugün burada Cengiz Holdingin Kazdağları’nda geri dönülmez yıkıma sebep olacak Bakır Madeni Projesine dur demek için bir kez daha toplandık. Sağlıklı yaşamanın ve sağlıklı kalmanın parametreleri, hastanelerin kapladığı hacim, ihtişamlı binalarla yapılan şovlar, sağlığı bozulmuş insan sayısının çokluğu ile övünmek değildir. Kapitalist sistemin ülkemize dayattığı sağlıkta dönüşüm programı ile bizlere dayatılan ve yutturulmaya çalışan tam da bunlardır” ifadelerine yer verdi.

“KAPİTALİST SİSTEMİN ÜLKEMİZE DAYATTIĞI..”

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş KONUŞMASININ devanımda; “Devlet dediğimiz organizasyon bütünü bir avuç şirketin çıkarlarını savunamaz. Aynı topraklarda yaşayan, aynı havayı soluyan, aynı kaynaklardan su içen halkın ve tüm canlıların yaşamını huzur, mutluluk, güven ve sağlıklı bir çevrede sürdürebilmesi için çabalar, çabalamalıdır! Halkı ve halk sağlığını önceleyen bir devletin amacı; kurumsal eşgüdüm içindeki faaliyetleriyle, vatandaşları için en insani ve en uygun koşulları korumak ve sürdürmektir. Ancak insanlık tarihinin teknoloji, bilim, insan hakları dahil “güya” çok ilerlemeler kaydettiği 21. Yüzyılda uğraştığımız sorunlar; çok talihsiz ve çağ dışı tartışmalar yaşatıyor. Rant için, kâr için ormanları ve doğayı geri dönüşümsüz yok eden bir zihniyete teslim edildik. Üstelik bakanlıklar, yerel yöneticilerin suç ortaklığında; kanunları minareye kılıf eden kararları aracılığıyla havamız, suyumuz, toprağımız talan ediliyor. Tüm bunlar gizli saklı kişisel çıkar ilişkileri ile elde edilecek anlık menfaatler uğruna yapılıyor ve geleceğimiz karartılıyor” dedi.

 

“MENFAATLER UĞRUNDA GELECEĞİMİZ KARARTILIYOR”

Çevre mücadelesini sürdürmekte kararlı olduklarına dikkat çeken Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş; “Biz Yaşam Savunucuları, Biz Direnişçiler yanlış yapıyorsunuz dedikçe suçlu ilan edilmeye devam ediyoruz. Vatanını, ülkesinin kaynaklarını, halkı korumayı önceleyen, bu uğurda mesleki, profesyonel ve insani farkındalıklarını halktan esirgemeyen, doğanın ve halkın savunmasını üstlenen meslek örgütleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, doğa dernekleri, iklim aktivistlerinden oluşan bizler yalnız değiliz. Bizimle yürüyen, yüreği ve umutları bizimle atan milyarlar var! Halkın gözünü projelerle boyayıp, arka planda yaşanacak rezillikler anlatmayanlara inat bizler sözümüzü söylemeye, alanları doldurmaya devam edeceğiz” dedi.

“EKİP BİÇTİĞİMİZ TOPRAK KİRLENDİĞİNDE..”

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş; “Bu maden projeleri ile yalnızca yöre insanının değil, gelecek kuşaklar için de elzem olan sağlığın temel koşulları ve kaynakları yok edilmek isteniyor. Huzur içinde yaşadığımız yuvamız; Bir anda iş makineleri ve toz duman içinde şantiyeye dönüştüğünde, Yaşamımızı eskisi gibi sürdürmemize imkân vermeyen bir şirket arazisine çevrildiğinde, Ekip biçtiğimiz toprak kirlendiğinde, hasatımızı sulayacak su kalmadığında, Artık tarım hayvancılık yapamaz hale geldiğimizde, Kırsal kesimde güvencesiz koşullarda yaşayan insanlara destekleyici devlet güvencesi sunulmadığında, İşsizlik korkusu ve düzenli maaş vaadiyle madenlerde çalışmaya mecbur bırakıldığımızda, Giderek bu şirketlerin kucağına daha fazla itildiğimizde Güzel bir geleceğin bizi beklediğini düşünenler fena halde yanılıyor! İtirazımız, çabamız, isyanımız, ağıdımız, bir ağaca sıkı sıkıya sarılıp ağlamamız; işte tüm bunlar yaşanmasın diyedir. Yerel seçimler yaklaşırken, kentimizin doğal zenginliklerini ve kaynaklarını uluslararası tekeller ve yerli işbirlikçilerine peşkeş çekmeye çalışanlar 40 kere düşünmeli. Bizler varoldukça onları ifşa etmeye devam edeceğiz. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, doğamızı korumaya devam edeceğiz. Bu böyle biline” ifadelerini kullandı.




Bu haber 1284 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI