Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatör olarak yer aldığı 16 üyeli konsorsiyumun hazırladığı 36,8 milyon EUR’luk AB Projesi ile Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi hayata geçiriliyor. Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin % 13’ünü sağlayan ve yenilenebilir enerji kurulu gücünde lider bölge olarak 3 GW kapasiteye yaklaşan Güney Marmara Bölgesi’nde, hidrojen ekonomisi bu proje ile yeşerecek.
Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton/yıl yeşil hidrojen Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılacak. Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu’nun ilk somut adımlarından birisi olacak bu proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak.
Hedeflerden biri de; Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerini yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretmek. Aynı zamanda proje kapsamında Balıkesir’de Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı yapılarak bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları ile enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak ve Dünya rezervlerinin % 73’ünü barındıran Türkiye’de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak. “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı” Vadi Projesi 5 yıl sürecektir.
36,8 milyon Euro tutarındaki bütçeye sahip Yeşil Hidrojen Vadisi projesine AB'den ise 8 milyon Ero destek aktarılırken; projeye destek olan ve konsorsiyumu oluşturan kamu kurumları ve şirketler ise şöyle; Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Enerji Uretim A.Ş, Sabancı Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş, ETİ Maden, TÜBİTAK, Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, ŞİŞECAM, Hidrojen Peroksit A.Ş, PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, Türk-Alman Üniversitesi, Universita di Bologna (İtalya), TENMAK, Software AG (SAG), Universite Mohammed Vi Polytechnique (Fas).