thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Baş Öğretmen Atatürk Unutulmadı
Tarih: 24-11-2022 10:37:01 Güncelleme: 24-11-2022 10:41:01 + -


24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneğince tören düzenlendi. Törende yapılan konuşmada; Baş Öğretmen Atatürk anılarak, günümüzde öğretmenlerin yaşadığı sorunlar gündeme getirildi.


Baş Öğretmen Atatürk Unutulmadı

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi tarafından gerçekleştirilen 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliğine çok sayıda öğretmen, Eğitim sendikaları, CHP ve İYİ Parti İl Yöneticileri, Dernek üye ve yöneticileri katıldılar. Atatürk anıtına çelenk koyarak başlanan etkinlik Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.

 

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şube Başkanı Yüksel Özdemir etkinlikte yaptığı konuşmada tüm öğretmenlerin Öğretmenler gününü kutlayarak başladı. Özdemir; 24 Kasım Öğretmenler Gününün ilan edilmesi ile ilgili olarak; “UNESCO, 27 Kasım 1978’de gerçekleştirdiği 20. Genel Konferansında Anma ve Kutlama yıldönümleri programında Atatürk’ün doğumunun 100. yılında tüm dünyada anılması kararını ittifakla vermiştir. Atatürk, doğumunun 100. yılında tüm dünyada anılırken, Türkiye’de de Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği 24 Kasım gününün “Öğretmenler Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir” bilgisini verdi.

“ÖĞRETMENLER DÜŞÜK ÜCRETLERE BOYUN EĞMEYE ZORLANMAKTALAR”

Özdemir konuşmasının devamında öğretmenlerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek; “Sayıları yaklaşık bir milyon iki yüz bine ulaşan öğretmenlerin çalışma koşulları giderek kötüleşmiş, enflasyon karşısında ücretleri erimiş, satın alma gücü zayıflamıştır. Kadrolu, Sözleşmeli, Ücretli statülerde ayrıştırılarak çalıştırılan öğretmenler, atama bekleyen yüz binlerce işsiz öğretmenle de tehdit edilerek, düşük ücrete ve olumsuz koşullara boyun eğmeye zorlanmaktalar” dedi.

 

“ÖĞRETMENLİK, AKP’NİN BİLİNÇLİ POLİTİKALARIYLA GÜÇ VE SAYGINLIK KAYBETMİŞTİR”

Siyasi iktidarın öğretmenler üzerindeki baskılarına da dikkat çeken Özdemir; “Öğretmenlik, AKP’nin bilinçli politikalarıyla tarihinde hiç olmadığı kadar güç ve saygınlık kaybına uğratılmıştır. Bu dönemde denetim, yerini “yönetici kontrolüne”, liyakat ise yerini “biat”a bırakmıştır. Son 20 yılda öğretmenler üzerinde baskılar giderek artmış, sendikaların mücadele gücü zayıflatılmış, iş bırakma, yürüyüş ve gösteri yapma gibi demokratik haklar kullanılamaz olmuştur. En ufak bir hak arama denemesi, karşısında güvenlik güçlerini bulmaktadır. Kadın öğretmenler yönetici kadrolardan giderek dışlanmışlar, özellikle İlahiyat Fakültesi mezunları öğretmen ve yönetici olarak atanarak eğitimin dinselleştirilmesi uygulaması devam etmiştir. Dinselleşme ve ticarileşme bu dönemin karakteristik özelliği olmuş; tarikat vakıf ve dernekleri eğitimin bir paydaşı haline getirilmiştir” dedi.

“KADIN ÖĞRETMENLER DIŞLANDI, EĞİTİMİN DİNSELLEŞTİRİLDİ”

İktidarın politikaları sonucunda eğitimin giderek dinselleştirildiğine dikkat çeken Özdemir; “En son çıkarılan 7354 Sayılı Öğretmen Meslek Kanunu öğretmenlerin özlük haklarını, çalışma koşullarını iyileştirmek şöyle dursun, Aday Öğretmen, Uzman Öğretmen, Başöğretmen gibi öğretmenleri kendi içinde rekabete sokup yeni bir bölünmenin kapısını açmıştır. Bu da bardağı taşıran son damla olmuştur. Öğretmen sendikaları meslekte bölünmeye yol açan sınavı Kabul etmemişler, yasayı ve sınavı protesto etmek amacıyla, TÖS ve TÖBDER’in mücadele mirasını da sahiplenen EĞİTİM-İŞ ve EĞİTİM- SEN’İN de aralarında bulunduğu on dört sendika 2 Kasım’da üretimden gelen güçlerini kullanarak 1 günlük iş bırakmışlardır. Bu eylem hem yeni bir deneyim olmuş, hem de öğretmenlere moral ve cesaret vermiştir” dedi.

“24 KASIM AYNI ZAMANDA BİR MÜCADELE GÜNÜDÜR”

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şube Başkanı Yüksel Özdemir konuşmasını ise şu sözlerle noktaladı; “24 Kasım Öğretmenler Gününün, sadece bir anma günü değil, aynı zamanda bir mücadele günü olduğu bilinciyle, Cumhuriyetimizin tüm kazanımlarını tersine çevirme konusunda bir hayli yol almış olan iktidara karşı, Cumhuriyetin Eğitim Devrimi kahramanları Vasıf Çınar, Mustafa Necati, Saffet Arıkan, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un hedefledikleri aydınlanmacı öğretmen kimliğinin yeniden kazanılması için öğretmenlerin haklı mücadelelerini destekleyerek, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi konusunda, örgütlü ve demokratik biçimde davranan tüm öğretmenlerin sorunları, talepleri ve eğitim sistemi üzerine bir düşün ve tartışma platformu oluşturarak kamuoyunun dikkatine sunmayı görev sayıyoruz.”




Bu haber 2247 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI