Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ)’nin yürütücüsü olduğu ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Polat’ın koordinatörlüğünü yaptığı Meme Kanseri Görüntüleme başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında 800.000 TL bütçeyle desteklendi.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öğr. Üyesi Adem Polat’ın “Lumpektomi ameliyatında meme kanseri tümörünün gerekli cerrahi sınırını ve sentinel lenf nodu (SLN) metastazını 3 boyutlu görüntüleme ile tespit eden portatif derin teknoloji tomosentez cihazının (TomoSyn) üretimi” başlıklı projesi TÜSEB tarafından desteklenmeye değer bulundu.
DÜNYA’NIN ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERİ PROJE ORTAĞI
Çalışmalarına İTÜ, Lisbon University Biomedical Institue, Harvard Medical School ve Harvard-MIT Health Sciences and Technology’de başlanan proje kapsamında derin teknoloji TomoSyn cihaz ile ameliyatı yapan meme cerrahı, hastadan aldığı tümörü ameliyat esnasında sadece 3 dakika içinde 3B görüntüleyerek ameliyatın seyrine karar verebilecek. Bu sayede hem hastanın yaşam motivasyonu artacak hem de ameliyat maliyetleri önemli ölçüde azaltılarak Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağlanacaktır.
Üst limiti 800.000 TL olan bütçenin tamamıyla desteklenen projede ÇOMÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çetin ve ÇOMÜ Hastanesi Biyomedikal Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Hüseyin Vurur araştırmacı olarak görev alacak.
ARGE PROJELERİ KAPSAMINDA 3.ÜNCÜ PROJE DESTEĞİ
ÇOMÜ Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Tümer’in yürütücüsü olduğu kastrasyon dirençli metastatik prostat kanserine karşı özgün tedavi yaklaşımları ve yeni nesil ilaç etken moleküllerin geliştirilmesinin hedeflendiği proje, TÜSEB Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında 800.000 TL bütçeyle desteklenmeye değer bulundu.
Projede ÇOMÜ Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji ABD üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Aytürk, Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Doç.Dr. Mehmet Özbil araştırmacı, Balıkesir Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feray Köçkar danışman olarak yer alacaklar. Projeye ayrıca Polifarma İlaç San. ve Tic. A.Ş. ve Çekya Charles Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Lukas Rycek destek verecek. Proje ile 1 doktora öğrencisi ve 3 yüksek lisans öğrencisine burs imkanı da tanınacak.