thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Mahkemelik Olan Ekmeğin Fiyatı Düştü!

Tarih: 18-05-2017 06:29:43 Güncelleme: 18-05-2017 07:09:43 + -


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi 27 Mayıs 2016 tarih ve 35 sayılı kararı ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı şirketlerin ürettiği ekmek fiyatlarının 1,00 TL’den 1,25 TL’ye çıkarmıştı. ÇTSO'nun 2016 yılında yaptığı ekmek zammına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan itiraz edince Ekmek mahkemelik olmuştu. geçtiğimiz günlerde Ekmeğe yapılan zam, devam eden mahkeme nedeniyle iptal edildi. Çanakkale'de 250 gram ekmek yine 1 TL'den satılacak.


Mahkemelik Olan Ekmeğin Fiyatı Düştü!

Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğü yaptığı yazılı basın açıklamasıyla Çanakkale’de satışa sunulan 250 gram ekmeğin fiyatının tekrar 1 TL’ye satılacağını açıkladı. Ticaret Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin red oyuna karşılık Çanakkale Valiliği ve İl Müdürlüğünce 2’ye karşı 1 oyla zammın iptal edildiği belirtildi. Ekmeğe zammın iptal gerekçesi ise; ÇTSO’nun 2016 yılında ÇTSO üyesi işletmelerin ürettiği ekmeklere yaptığı zammı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın mahkemeye taşıması olarak gösterildi.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına Yönetim Kurulu, 27 Mayıs 2016 tarih ve 35 sayılı kararı ile ÇTSO’ya kayıtlı şirketlerin ürettiği ekmek fiyatlarının 1,00 TL’den 1,25 TL’ye çıkarılmasına karar vermişti. ÇTSO üyesi şirketlerin ürettiği ekmeklere yapılan 25 kuruşluk zammı ise Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan itiraz etmişti. 20 Haziran 2016 tarihinde basına açıklamada bulunan Ülgür Gökhan; “Ekmek fiyatlarına yapılan zam ile ilgili olarak Valilik başkanlığında toplanan komisyon, bu kararı reddetmesine ve Çanakkale Belediye Başkanlığı temsilcisinin ekmek fiyatının 1 TL’de kalması teklifine rağmen oy çokluğu ile 1,10 TL olarak fiyat belirlemiştir ve bu kararı 17 Haziran 2016 tarih ve 2016/1 sayı ile tutanağa bağlamıştır.”

 

ÜLGÜR GÖKHAN EKMEK ZAMMINA GEÇİT VERMEMİŞTİ!

 

“Ancak, Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin 7. Maddesine göre komisyonun tarifeyi sadece onaylama ve reddetme yetkisi vardır. Bu nedenle Belediye Başkanlığımızca bu kararın geçersiz sayılmasına yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunulacaktır” açıklamasında bulunmuştu.

 

ARADAN BİR YIL GEÇTİ GÖKHAN’IN AÇTIĞI DAVA ZAMMA YİNE ENGEL OLDU!

 

Aradan yaklaşık bir yıl geçti, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın itiraz ettiği “Ekmek Zammı” davası henüz karara bağlanmadı. Mahkeme zam kararını sonuca bağlamazken; Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu 31 Mart 2017 tarihinde karar alarak Çanakkale’de satışa sunulan 250 gram ekmeğin fiyatını 1 TL’den 1,25 TL’ye yükseltmişti. 1 Mayıs 2017 tarihinden bu yana Çanakkale’de ekmek 1,25 TL’den satışa sunulurken, Çanakkale Valiliği ve İl Ticaret Müdürlüğü ekmeğe yapılan zammı geri aldıklarını açıkladı!

 

EKMEK ZAMMI İPTAL EDİLDİ!

 

Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulunun 31.03.2017 tarih ve 01 sayılı kararı ile belirlenen Çanakkale Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkâr Odasının ücret tarifesine (250 gram ekmek 1,25 TL) daha önceki ekmek tarifesi ile ilgili Çanakkale Asliye Hukuk Mahkemesinde devam eden bir dava olması nedeniyle Mülki İdare Amiri tarafından uygun bulunmaması ve Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Odası ile anlaşmaya varılamaması nedeniyle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62’nci maddesi gereğince itiraz edilmiştir.  

 

Söz konusu ücret tarifesi (250 gram Ekmek, 1,25 TL),  Fiyat artışları itiraz komisyonundan Vali Yardımcısının Başkanlığında, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Temsilcisi ve Ticaret ve Sanayi Odasının temsilcisinin bulunduğu komisyonda görüşüldü. Ekmek tarifesi ile ilgili olarak mahkemesi devam eden bir dava olması nedeniyle uygun bulunmamasına, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Temsilcisinin red oyuna karşılık (fiyat artışının uygun olduğuna dair),  Çanakkale Valiliği ve Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisinin fiyat artışının uygun olmadığına dair oyu ile 2’ye karşı 1 oy ile fiyat artışının uygun olmadığına karar verilmiştir. Komisyon Kararı 15.05.2017 tarihinde Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine tebliğ edilmiştir.”

 

“Bu itibarla, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunun 62’nci maddesinin 2.fıkrası ile Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin 3.Fıkrası gereğince Mevcut Fiyat Tarifesi Yürürlükten kalkmıştır. İlgili Mahkeme sonuçlanıncaya kadar önceden olduğu gibi 250 gram ekmek 1.00 TL’den satılması gerekmektedir. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54/4. Maddesine göre; Ticaret İl Müdürlüğü, belediyeler ve ilgili odalar bu kararın uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadeleri yer aldı.

 




Bu haber 43605 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI