Libery Gold isimli Kanadalı şirket TV Tower olarak tanımladığı 8 bin 625,88 hektarlık alanda geçmiş yıllarda yaptırdığı sondajlarda tahmini olarak; 2,23 milyon ons Altın, 36,3 milyon ons Gümüş ve 764,94 milyon libre Bakır kaynağı bulunduğunu tespit etmişti. Kaynak Tahmin Raporunda belirtilen maden cevherlerinin toplam Altın eşleniğinin 4,58 milyon ons olduğu açıklanmıştı.
ABD ve Kanadalı şirketlerin sahip olduğu ve ruhsatın yüzde 100’ünün sahibi Orta Truva San. Tic. A.Ş.'nin tamamını satışa çıkartmıştı. Borsa’da işlem gören CVK Madencilik yönetimi tarafından, 27 Mayıs 2024 tarihinde KAP’a yapılan bilgilendirmede ruhsat sahibi olarak görülen şirketi satın almak için görüşmelere başlandığını bildirmişti.
ABD VE KANADALI ŞİRKETLERLE 11,5 MİLYON DOLARA EL SIKIŞTI
129 milyon 148 bin 807 TL sermayeli Orta Truva San. Tic.A.Ş’nin hisseleri CVK Madencilik tarafından satın alındı. CVK Madencilik KAP’a yaptığı bilgilendirmede Kanadalı ve ABD’li şirketlerin sahip olduğu Orta Truva San.Tic.A.Ş isimli şirketi san aldığını duyurdu. 11,5 milyon dolara satın alınan maden sahasının 8.626 hektar olduğu açıklandı.
10,88 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ALTIN, GÜMÜŞ, BAKIR..
TV Tower ismi verilen 8 bin 626 hektar alan içerisinde çıkartılacak altın, gümüş ve bakır cevherlerinin tahmini değerinin; günümüz itibariyle 10 milyar 880 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde de madencilik faaliyetleri yürüten CVK Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik yaptığı açıklamada “bir taraftan ruhsat portföyümüzü genişletme ve büyüme potansiyelimizi arttırma fırsatı yakalarken diğer taraftan da ülkemizin değerli maden sahalarını olması gerektiği gibi yerli imkânlarla geliştirmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.
ATİKHİSAR BARAJI YAKININDA
CVK Madencilik daha önce protestolarla engellenen ve sonrasında ruhsatı yenilenmeyen Alamos Gold’un Kirazlı-Balaban’daki maden sahasının hemen yakınındaki Altın, Gümüş ve Bakır madeninin ruhsat sahasını satın aldı. Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı yakınlarında olan ruhsat sahası içerisinde onlarca köy tehdit altına girecek.
ORMANLAR VE DAĞLAR YOK EDİLECEK!
MTA raporlarına göre başta Kartaldağ, Kestanecik, Sarp, Küçükdağ, Çolumbaz, Tedbihçukuru, Gümüşlük, Karaayı, Kayalı gibi dağları kapsayan ruhsat sahasında bitki yapısı ise sık ormanlıktan oluşuyor. Alamos Gold’un Kirazlı altın madeni sahasında yaptığı 350 bin civarındaki ağaç katliamının bir benzeri de CVK Madencilik tarafından yapılacağı öngörülüyor.
KANADALILARIN BÖLGE RAPORU: “YARGI DOSTU YETKİSİ”
86 kilometrekarelik ormanlık ve dağlık alanda altın, gümüş ve bakır madeni çıkartmak isteyen ve bunun için bakanlıklardan ruhsat alan Kanadalı Libert Gold şirketi bölgeye TV Tower ismini vermişti. Şimdi CVK Madenciliğin sahibi olduğu proje sahası için Kanadalı Liberty Gold TV Tower projesinin ilk sahibi Kanadalı altın tekeli Liberty Gold’un yatırımcılarına sunduğu raporda yer alan ifadeler, Kazdağları ve Çanakkale’nin toprağına nasıl bakıldığını gözler önüne seriyor.
Kanadalı şirket yatırımcılara sunduğu İngilizce raporda bu bölümünün başlığı “Madencilik dostu yargı yetkisi” olarak konulmuş ve içeriğinde şu ifadeler yer alıyor; “Yoldan erişilebilen proje, çok sayıda açık ocak kömürü, kuvars ve kil madenleri, seramik fabrikaları ve büyük bir enerji santrali içeren bir alan olan kuzeybatı Türkiye'nin Biga Yarımadası'nda yer almaktadır. Liman kenti Çanakkale, asfalt bir otoyol boyunca 37 km kuzeybatıdadır. Projenin kapsamlı bir yol ağı vardır. Alamos Gold'un Kirazlı altın projesinin bitişiğinde ve Halilağa altın-bakır projesinin 20 km kuzeybatısındadır. Sondaj hedeflerinin tümü Türkiye Orman Bakanlığı tarafından yönetilen arazide yer almaktadır.”
CVK MADENCİLİK’İN SİCİLİ: KÖYLÜLERİN ARAZİLERİNİ İŞ MAKİNELERİYLE YOK ETTİLER!
CVK Madencilik şirketinin ise sicili oldukça kabarık görünüyor. Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Sarıalan Altın Madeni projesinin Sarıalan köyü başta olmak üzere 16 köy halkı birleşerek, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleriyle birlikte yargıya müracaat ediyorlar. CVK Madencilik şirketinin kendi köylerinin, tarım ve mera alanları üzerinde madencilik yaptığı gerekçesiyle ruhsat iptali istemi için yargıya giderken; köylülerin tarım arazilerine giren iş makineleri tarlaların hepsini sıyırdığı gibi ağaçları tepeleri ve ormanları yok ettiği iddia ediliyor.
FAY HATTININ ÜZERİNE ATIK DEPOLAMA ALANI..
CVK Madencilik’e ait Sarılan Altın Madeni, Türkmen Dağı bölgesindeki Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular, Kiraz, Dallımadra, Ertuğrul, Meryemdere, Akçalören, Kutludüğün, Büyükfındık, Küçükyenice, Yaren, Kınık ve Gökköy’ü etkileyecek. Önceki gün CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, vahim bir olayı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. CVK Madencilik, atık depolama tesisini devletin resmi fay haritasında bulunan, uzmanların 7 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olduğu konusunda uyardığı Gökçeyazı fayının tam üzerine inşa ediliyor.
Kanadalı şirketler gibi Balıkesir İvrindi’de vahşi metal madenciliği yapacak olan CVK Madencilik şimdi de gözlerini Atikhisar Barajı su toplama havasına, Kazdağları ormanlarına, doğal yaşama gözlerini dikti.