Yapımı ve gerekliliği kadar, maliyeti, verilen araç geçiş garantileri ile gündemden düşmeyen Çanakkale 1915 Köprüsü ile ilgili yeni bir iddia da Gazeteci Fatih Altaylı’dan geldi. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün bağlantı yollarının ihalesiz bir şekilde köprüyü yapan konsorsiyuma verildiğini, 58 kilometre uzunluğunda yapılacak yeni yol için şirkete 1,7 milyar dolar karşılığı Köprü ve otobanlardan geçiş garanti süresinin 4 yıl daha uzatılacağını açıkladı.
“KÖPRÜYE MÜŞTERİ KAZANDIRMAK İÇİN YENİ OTOYOLLAR YAPILMASI GEREKİYOR”
Fatih Altaylı köşe yazısında Çanakkale 1915 Köprüsü ve bağlantı yolları ile ilgili şu iddialarda bulundu; “Belki hatırlarsınız, bir süre önce Kuzey Marmara Otoyolu’nda proje değişiklikleri yapmak sureti ile işletme süresinin ihaleye ve yasalara aykırı olarak nasıl uzatıldığını, küçük küçük eklemelerle müteahhitlere ana projede büyük bir süre kazanımı ve yüz milyonlarca dolar kazandırıldığını yazmıştım. Bu kez benzer bir oyun Çanakkale Köprüsü ve çevre yolları projesinde sergileniyor.
“İHALEYE ÇIKILMASI, EN İYİ TEKLİF VERENE YAPTIRILMASI GEREKİYOR..”
Şu anda neredeyse hiç kullanılmayan bu köprüye “müşteri” taşımak için Marmara bölgesinde yeni otoyollar yapılması gerekiyor. Normal olan, bu yollar için de ihaleye çıkılması ve en iyi teklifi verene bu yolların yaptırılması. Ancak Türkiye’nin son 23 yıldaki en şaibeli bakanlığı haline getirilmiş bakanlığı olan Ulaştırma Bakanlığı böyle yapmıyor. Yine abidik gubidik işler peşinde.
“ALT TAŞERON FİRMALAR BİLE BELİRLENMİŞ, ŞANTİYELER KURULMUŞ”
Bana gelen güvenilir bilgilere göre yolun Kınalı-Malkara arası yol yapım çalışması kısa süre sonra başlayacak. İhalesiz, yarışmasız bir biçimde sanki eski işin bir devamıymış gibi bunu da Çanakkale Köprüsü’nü yapan konsorsiyum Limak-Yapı Merkezi inşa edecek. İş o kadar bitmiş ki, alt taşeron firmalar bile belirlenmiş, taşeronlar yol güzergahı üzerinde belirli aralıklarla şantiyelerini kurmaya çoktan başlamışlar. İş bitmiş.
“1,7 MİLYAR DOLARA YAKIN BİR KARI MÜTEAHDDİN CEBİNE SOKACAKLAR”
İhalesiz yapılan bu işin bedeli olarak ise Çanakkale Köprüsü’nün süresine 4 yıl ekleyecekler. 58 kilometrelik yol inşaatı için, köprü işletmesine 4 yıl ekleyip, garanti geçişten toplamda yaklaşık 1,7 milyar dolara yakın bir kârı müteahhidin cebine sokacaklar. 1,7 milyar dolara 58 km yol! Güzel değil mi! Çanakkale Köprüsü’nü ise ayrı bir fasılda yine konuşuruz. Gerekliliği bir yana, o kadar uzun, o kadar yüksek ve o kadar pahalı olmalı mıydı, yoksa milyarlar boşu boşuna gösteriş için mi harcandı bakarız!”