2022’de Gezginlerin Yol Haritasına Işık Tutacak Anadolu’ya Yolculuk Çalıştayı, Çanakkale İl Kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından, Medikal Turizm Derneği ve TUROB iş birliği ile Çanakkale’de Kolin Otel’de gerçekleştirildi.
Korona virüs pandemisinde küresel olarak etkilenen en önemli ekonomi alanlarından birisinin de turizm sektörünün olduğu bu günlerde, yeni fırsatlar ve yol haritalarının belirlendiği çalıştaya, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve geniş bir paydaş grubu katıldı. AK Parti Gurup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da çalıştaya destek mesajlarını iletti. Medikal Turizm Derneği Başkanı DR. Sinan İBİŞ’in moderatörlüğünde, çalıştaya katılan kamu ve özel sektörün temsilcileriyle, potansiyel destinasyonların turizm ekonomisinde nasıl değerlendirileceği, gezginlerle seyahatlerin buluşması ve sürdürülebilirlik hususlarında strateji planlarının nasıl gerçekleştirileceği, taraflara düşen roller gibi birçok temel husus, interaktif olarak masaya yatırıldı. Pandemi sonrası kamu yöneticileri, ulusal politika belirleyicileri, akademisyenleri, çeşitli sektörlerdeki kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının turizm paydaşı altında bu kadar geniş bir katılımla ilk defa bir araya geldikleri “Anadolu'ya Yolculuk” çalıştayında, turizm ekonomisinin pandemi krizindeki kayıplarını yeniliklerle ve değer yaratacak içeriklerle nasıl başarı alanlarına dönüştüreceği sistematik olarak tartışıldı.
2022 yılı itibariyle turizm sektörünün yol haritasını belirlemesine ışık tutacak çalıştayın, ekonomi alanlarındaki perspektiflerini gözden geçirme, başarı stratejileri ile atacakları adımlarını güncelleme, iş planlarına yeni değerler katarak kaybettikleri iş kapasitelerini tekrar geri kazanma süreçlerine ışık tutacağı öngörülüyor.
Pandemiyle birlikte güncellenen sektör taleplerindeki değişikliklere vurgu yapılan Turizm Çalıştayında, turizmde dijitalleşme, kişisel ve kurumsal tercihlerden zenginleştirilmiş seyahatler, detaylandırılmış seyahat deneyimlerinin her aşaması ile ilgili kişilerin hijyen, sağlık, güvenlik, seyahat öncesi ve sürecinde bilgilenme, heyecan ve kişiselleştirilmiş sürpriz deneyimler gibi hususlar, belirgin talepler olarak masaya yatırılarak detaylandırıldı. Çalıştay raporlanarak sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak. Sonuç bildirgesinin, Çanakkale’nin sektörel anlamda avantaj, dezavantaj ve fırsatlarını belirlemede önemli bir yol haritası olacağı düşünülüyor.