thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çan ve Ayvacık’tan Aynı Talep: "Güçlerimizi Birleştirelim"

Tarih: 03-07-2023 07:08:18 Güncelleme: 03-07-2023 07:15:18 + -


Çanakkale’nin Çan ilçesinde kurulması için girişimlerine başlanan Çan Karma Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar sürerken, OSB ile ilgili olarak dosyaların bakanlık raflarında beklediği öğrenildi. Çan Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu'nda Çan Karma OSB’nin kurulması için vatandaşlar, esnaflar ile iş dünyasının temsilcileri gözleri ise Vali İlhami Aktaş’a çevrilirken; OSB’ler için siyasilerin de destekleri bekleniyor.


Çan ve Ayvacık’tan Aynı Talep:

Çanakkale’nin Çan ilçesinde kurulması için girişimlerine başlanan Çan Karma Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar aylardır durmuş vaziyette. Çan Karma OSB ile ilgili olarak siyasilerin ilgisizliği nedeniyle dosyanın bakanlık raflarında beklediği öğrenildi. Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından gözler şimdi hem Çanakkaleli siyasilere hem de Vali İlhami Aktaş’ta.

 

İKİ OSB İLE İLGİLİ AYLARDIR GELİŞME YAŞANMIYOR!

Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de de durum değişmedi. 2021 yılında Ayvacık’ta kurulacağı müjdelenen OSB ile ilgili aynı Çan Karma OSB gibi Ekim 2022’den bu yana en ufak bir gelişme yaşanmıyor.

 

SİYASETÇİ, İŞADAMI VE BÜROKRATLAR EL ELE VERDİ AMA..

Köklü bir sanayi geçmişi olan Çanakkale’nin Çan ilçesinde son yıllarda ilçe ekonomisi sadece Kaleseramik A.Ş fabrikaları, TKİ ve üniversite öğrencilerinin eline kalmıştı. 2 yıl önce Çan Belediye Başkanı Bülent Öz’ün ve ilçe kaymakamı Mustafa Gürdal’ın öncülüğünde Çan’a Karma OSB kurulması için girişimlere başlandı.

CHP’li Belediye Başkanı Bülent Öz’ün ve kaymakam Mustafa Gürdal’ın girişimlerine ilçedeki tüm esnaf ve sanatkârların yanı sıra siyasi partilerden de destek geldi. Bülent Öz başkanlığında aralarında AK Partili isimlerinde olduğu heyet Çan’a Karma OSB kurulması için AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın da kapısını çalarak destek istediler.

 

ÇAN KARMA OSB SİYASET ÜSTÜ BİR KONU HALİNE GELDİ

AK Partili Bülent Turan’ın da desteklediği proje kısa sürede hızlandı. Çan Karma OSB’nin kurulacağı uygun bölgeler araştırıldı, yazışmalar yapıldı. OSB kısa sürede ete kemiğe bürünürken; Çan halkı da muhalefeti ile iktidarın el ele verdiğini görerek “Çan Karma OSB siyaset üstü bir konu haline geldi. İlçemiz en kısa sürede yeni iş imkânlarına sahip olacak” yorumlarında bulunuyordu.

2021 YILINDA ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Çan Karma OSB için desteğini esirgemeyen Bülent Turan; 20 Ağustos 2021 tarihinde Çan ziyarette bulunarak müjdeyi vermişti. Çan Karma OSB’nin kurulacağı alanı Kaymakam Mustafa Gürdal ve Belediye Başkanı Bülent Öz ile bakanlık yetkilileriyle birlikte gezen Turan; “Bir ülkenin, bir şehrin gelişmesinin ve büyümesinin anahtarının üretimden ve sanayiden geçtiğine inanıyoruz. Çanakkale’mizde yapılan yatırımlarımız sadece yerelde değil, ulusalda da ses getirecek türden. Sanayi ve termal turizm kenti Çan, Çanakkale’mizin adeta parlayan yıldızı” ifadelerini kullanmıştı.

 

TURAN; “ÇAN KARMA OSB, ÇAN İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN” DEMİŞTİ

Çan Karma OSB için belirlenen alanı inceleyen ve 110 iş yeri kurulacağını açıklayan Bülent Turan; o gün sözlerine şöyle devam etmişti; “Bu güzide ilçemiz için uzun süredir ilgili kurumlarla takip ettiğimiz Çan Karma OSB’ye artık başlıyoruz. Sermaye aşaması geçildi. 110 dükkânın içerisinde olduğu, 700 civarında kişinin çalışacağı devasa bir alana sahip olacak OSB’ye hep beraber başlıyoruz. Burası gıdanın, mobilyanın daha çok önde olacağı, inşaat ve metal sanayi ağırlıklı özel bir yoğunlaşmanın görüleceği bir OSB olacak. Valimiz, Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve STK'larımız büyük bir koordinasyon ve motivasyon ile süreci yürütüyor. Siyasetin lafla değil, icraatla, millete hizmetle, yatırımla değerli olduğuna inanıyoruz. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu ile birlikte gece gündüz demeden çalışmalarımıza bu çerçevede devam ediyoruz. Şimdiden Çan Karma OSB’miz Çan ilçemize, şehrimize ve hemşerilerimize hayırlı olsun.”

DOSYA BAKANLIK RAFLARINDA ÇÜRÜMEYE Mİ TERK EDİLDİ?

Yaklaşık 2 yıldır yürütülen çalışmalarda yer teslim süreci toplantısı ile Çan Karma OSB’nin kurulacağı 112 hektar alanlık bölgeye onay çıktı. Alanı inceleyen komisyon, Çan Karma OSB için belirlenen bölgeye onay verdi. Toprak Koruma Kurulu ise karara şerh düşerken; ‘Bölgenin kamu yararına açılması kaydı ile OSB olabilir’ karar verdiği öğrenildi.

 

Bunun üzerine Çan Belediyesi ve Çan Kaymakamlığınca hazırlanan dosya, Kasım ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Çan Karma OSB’sinde kamu yararı olduğu başvurusunda bulundu. Kamu yararına uygundur kararı da Çan Belediyesine yaklaşık bir ay önce geldi. Uygundur yazısı kendisine ulaşan Çan Belediye Başkanlığı da hazırladığı dosya ile birlikte Tarım ve Orman bakanlığına iletti.

 

ARAYA SEÇİM GİRDİ AMA OSB’LER UNUTULMADI!

Tarım ve Orman Bakanlığına 15 gün kadar önce iletilen dosyadan ise bir daha haber alınamadı! Tarım ve Orman Bakanlığı raflarında bekleyen dosya onaylandığı anda; büyük çoğunluğu hazineye ait olan araziler kamulaştırılacak ve Çan Karma OSB’nin tüzel kişiliğinin kurulması için büyük adım atılacak. Tüzel kişiliğin ardından ise; bölgede vatandaşlara ait küçük parseller için de kamulaştırma kararı çıkartılarak OSB’nin inşaat süreci başlatılacak.

Çan’da binlerce iş hayali kuran, işini büyütmek ve yatırım yapmak isteyen kişiler Tarım ve Orman Bakanlığından onay beklerken, Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin de dosyasının akıbeti bilinmiyor.

 

AYVACIK JEOTERMAL OSB’NİN SON DURUMU

2021 yılında Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulacağı bir anda Çanakkale’de gündem oldu. 2423 dekar alana kurulacağı; yılda 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretileceği öngörülen, en az 2500 kişiye istihdam sağlanacağı açıklanan Ayvacık Jeotermal OSB’de bir anda durdu!

 

Ezine Gıda İhtisas OSB’nin henüz kuruluş aşamasında yoğun talep aldığı bilindiğinden Ayvacık Jeotermal OSB’sinde de kısa sürede talep yaşanacağı bekleniyordu. Bölgede jeotermal seracılık ile tarımsal ürünlerin üretilmesi planlanırken; 2022 yılında Prof. Dr Vahit Kirişçi’nin de katılımı ile Ayvacık Jeotermal OSB için yer seçim toplantısı gerçekleşti. Ancak bir daha da Ayvacık Jeotermal OSB ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı!

 

AYVACIK VE ÇANLILAR OSB’LERİN KURULMASINI BEKLİYOR

Belli bir aşamaya geldikten sonra bakanlık raflarında çürümeye terk edilen Çan Karma OSB ve Ayvacık Jeotermal OSB ile ilgili ise hem Çanlıların hem de Ayvacıklılar sabırla seçimlerin bitmesini bekliyordu. Çanakkale’de Ayhan Gider, İsmet Güneşhan, Özgür Ceylan ve Rıdvan Uz’u TBMM’ye gönderen Ayvacık ve Çanlılar bir yandan da projelerin yeniden canlandırılması için Vali İlhami Aktaş’ın öncülük etmesini bekliyorlar.




Bu haber 2342 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI