thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Bilirkişi ÇED'i Olumlu Bulmadı Ama Şirket Su Arıyor”

Tarih: 22-02-2022 08:33:48 Güncelleme: 22-02-2022 08:36:48 + -


Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki projesi "Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" için yapılan bilirkişi raporunda "ÇED olumlu kararının uygun olmadığı" belirtilmişti. Bölgede yaşayan köylüler ve çevreciler karara sevinirken; şirketin bölgede su arama çalışmalarını hızlandırdığı ve bölgeden çıkan Kocabaş Çayına göz diktiği iddia edildi.


“Bilirkişi ÇED'i Olumlu Bulmadı Ama Şirket Su Arıyor”

Cengiz Holdinge ait Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından "Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" için bilirkişinin hazırladığı raporda çevrecileri ve bölge köylülerini sevindiren bir karar çıkmıştı. Raporda Çed Olumlu kararının uygun olmadığını belirten bilirkişi raporu büyük sevinç yaratırken Cengiz Holdinge ait şirketin bölgede su arama faaliyetlerini hızlandırdığı iddia edildi.

 

“BİLİRKİŞİ ÇED KARARININ UYGUN OLMADIĞINI BELİRTTİ”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve İDA Dayanışma Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada; “Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından Bayramiç İlçesi 87513 ruhsat nolu alanda kapasite artışı, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi için 26.07.2021 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmiştir. Karar için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine Ziraat Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri Odaları, TEMA, Çan Çevre Derneği ve diğerleri tarafından dava açılmıştır. Açılan dava ile ilgili bilirkişi heyeti hazırladığı raporu Çanakkale 1. İdare Mahkemesi Başkanlığına sunmuştur. Raporda özetle “Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulduğunda bilirkişi kurulumuzca dava konusu Halil Ağa Bakır Ocağı kapasite artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararının Uygun Olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denilmektedir” bilgileri verildi.

“ŞİRKET TELAŞLANARAK İZİNLERİ ALMAYA KALKIŞTI”

Çevre Dernekleri adına açıklama yapan Hicri Nalbant; “Özellikle, ruhsat sahasının önemli ölçüde ormanlık alandan oluşması ve ilk aşamada ÇED raporunda yer aldığı gibi 142,114 ağacın kesilecek olması, projenin çok sayıda köyü içine alması, bölgedeki köylerin geçim kaynağının tarım ve ormanlar olması, ormanların aynı zamanda ilgili köylerce mera olarak da kullanılması dikkate alındığında yapılacak orman kesimleri Kirazlı Balaban bölgesinde olduğu gibi telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır. Söz konusu bilirkişi raporunun mahkemeye iletilmesinin hemen arkasından şirketin telaşlanarak biran önce orman izinlerini almaya kalkışması, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü elemanlarını tek taraflı olarak bilgilendirmek üzere sözde eğitim toplantısı düzenlemek istemesi; zamanlaması açısından endişe verici ve manidardır” ifadelerini kullandı.

 

“ŞİRKET SU ARAMA TELAŞINA DÜŞTÜ”

Cengiz Holdinge ait şirketin bölgede su kaynaklarını hedef aldığını iddia eden Hicri Nalbant; “Daha da önemlisi şirket su arama telaşına düşmüştür. Kocabaş Çayı bu bölgeden doğmakta Çan ve köylerine yerüstü ve yeraltı suyu sağlayarak Biga İlçesine ve oradan da Karabiga ya kadar uzanarak Karabiga da denize dökülmektedir. Bu haliyle bölgenin çok önemli yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının ana kaynağı niteliğindedir. Şirket şimdi su ihtiyacını bu çayı kurutarak karşılama niyetindedir. Başta Uzunalan köylüleri olmak üzere yörede geçimini tarımdan sağlayan tüm üreticiler tedirgindir. Doğa bütüncül ve sürekli bir yapı olduğundan ve doğal varlıklar bütünlük içinde ancak korunabileceğinden hareketle, telafisi imkânsız zararlar oluşacağından endişe etmekteyiz. Çanakkale 1.İdare Mahkemesinin kararının beklenerek Orman Genel Müdürlüğü tarafından tüm işlemlerin karar tarihine kadar durdurulmasını ve Kocabaşlar Çayına yapılacak müdahalenin de ilgililer tarafından önlenmesini diliyoruz” ifadelerine yer verdi.




Bu haber 2695 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI