thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Baro Başkanı Av.Soner Aydın: "Bir Dönem Daha Görev İstiyorum.."

Tarih: 29-08-2022 06:11:47 Güncelleme: 29-08-2022 06:50:47 + -


Çanakkale Barosunun Ekim ayında yapılacak 36’ncı Genel Kurulunda Çanakkale Baro Başkanlığına yeniden aday olacağını belirten Baro Başkanı Avukat Soner Aydın; “Göreve geldiğimiz tarihten bu yana kısa süre içinde hem mesleki hem de toplumsal konularda önemli çalışmalara imza attık. Ancak, uzun soluklu bazı projelerimizi henüz tamamlama imkânız olmadı. Çanakkale Barosu’na yeni bir hizmet binası kazandırmak, dünyanın yaşadığı dijital dönüşüme, yapay zekâ aşamasına hem meslektaşlarımızı hem de Baromu


Baro Başkanı Av.Soner Aydın:

Pandemi nedeniyle 1 yıla yakın bir süre yapılamayan Çanakkale Barosu’nun 35'inci Genel Kurulu 26-27 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekleşmişti. Seçimler sonrasında Avukat Soner Aydın Çanakkale Barosu’nun yeni başkanı olarak göreve başladı. Ancak 2 yıllık görev süresinin, genel kurulun geç yapılması nedeniyle sadece 1 yılı kadar görev yapmış olacak. Görevde geçirdiği süreyi Yönetim Kurulu, komisyon üyeleri ve diğer katkı yolan meslektaşları ve baro çalışanlarıyla beraber verimli kullanmaya çalıştıklarını “Kısa sürede çok iş başardık” ifadeleri ile dile getiren Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Ancak yarım kalan işlerimizi de tamamlamak istiyoruz. Bu yüzden bir kez daha Çanakkale Baro Başkanlığına adayım” dedi.

 

“KISA SÜREYİ SON DERECE FAYDALI GEÇİRMEYE ÇALIŞTIK”

Seçimler sonrasında ki bir yıllık süreyi değerlendiren Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Avukatlık Kanunu’  göre Baro Başkanlarının, yönetim kurulları ve diğer kurullarının görev süresi iki yıldır. Ancak biz son genel kurulumuzu pandemi salgını nedeniyle yaklaşık 10 ay ertelemeli yaptık. 27 Haziran 2021’de yaptığımız seçimlerden sonra Baro Başkanı ve yönetim kurulu olarak görevimize başladık. Bir yılı biraz geçmiş süredir görevdeyiz; tabi bu sürenin bir kısmı protokol ziyaretleri, iade-i ziyaretlerle geçti. Bu ziyaretler kentimizdeki kurum ve kuruluşlarla olumlu ilişkiler, diyaloglar açısından önemlidir. Geriye kalan süreçte ise meslek sorunlarımızın üzerine tam mesaiyle gitme, çözüm yollarını tespit edip çalışma başlatma imkânımız oldu. Kısa dönemi son derece faydalı geçirmeye çalıştık,  maksimum fayda elde etmeye gayret ettik. Kronikleşen çok sayıda sorunumuz var tabi; önemli bölümü de mevzuat değişikliği gerektiriyor. Bir kısmı ise ekonomik ya da bürokratik aşamalardan geçirmek zorunda olduğumuz uzun soluklu konular” bilgisini verdi.

“KISITLI ALAN UYGULAMASINI, CMK EVRAK SORUNLARINI ÇÖZDÜK..”

Kısa ancak oldukça verimli bir dönem geçirdiklerinin altını çizen Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Bu süreçte çok başarılı işlere de imza attık. Merkez adliyemizde, kısıtlı alan olarak tabir edilen bölümlerin bir dönem avukatların girişine kapatılması olayıdır. Normalde çipli avukat kimliklerimizle serbestçe girebildiğimiz bu alanlar kapatıldıktan sonra avukatların, kalemlerden randevu alması gerekiyordu. Bu sorunumuzu çok akılcı ve sistematik yöntemlerle, ama hiç bir tatsızlığa mahal vermeden çözebildik. CMK evraklarımız da ayın sadece son 10 gününde kabul ediliyor; Ekim-Kasım aylarında ise hiç kabul edilmiyordu. Bu aylarda CMK evrakları hazırlanıp verilemediği için takip eden Şubat-Mart aylarında yeni ödenekler çıkıncaya kadar 4-5 ay boyunca ödeme alamıyorduk. Bundan da en çok genç meslektaşlarımız olumsuz etkileniyordu. Bu sorunu da çözdük. Şuan avukat arkadaşlarımız hangi dönemde olursa olsun; evraklarını hazırladıkları takdirde CMK ödemelerini alabiliyorlar. Bir diğer sorunumuz da bakanlıkça gönderilen adli yardım ödeneklerinin yeterli gelmemesiydi. Biz bu açığı geçen yıl İl Özel İdaremizden aldığımız ek ödenekle telafi etmeye çalıştık. 2022’de ise hem Çanakkale Belediyemiz hem de özel idaremizden aynı katkıyı almak için gerekli girişimleri başlatmış bulunmaktayız” dedi.

“CEZAEVİNDEKİ BEKLEME KOŞULLARIMIZ DÜZELDİ, CMK TAKSİ UYGULAMASI HAYATA GEÇTİ”

Yönetim kurulu ve komisyonlarla son derece uyumlu çalıştıklarına dikkat çeken Baro Başkanı Av.Soner Aydın; cezaevinde meslektaşlarının karşılaştıkları sorunları çözmeye çalıştıklarını,  ücretsiz CMK taksi uygulamasını da hayata geçirdiklerini anlattı; “En büyük sıkıntılarımızdan birisi de Cezaevlerindeki çalışma koşullarımızdır. Giriş-çıkıştan, müvekkillerimizle görüşme aşamasına kadar genelde farklı sorunlar yaşanır. Çanakkale Barosu olarak hem Başsavcılıkla hem de Cezaevi idaresiyle kurduğumuz olumlu ilişkiler neticesinde; cezaevi nizamiyesinde beklemek yerine,  cezaevi içerisine baromuz tarafından yaptırılan Avukat Odasında en konforlu ortamda görüşme sırası bekleniyor. Ayrıca, özellikle genç avukat arkadaşlarımız, CMK görevleri kapsamında günün geç saatlerinde, gece yarısı karakollara, adliyelere gitmekte zorlandıkları, ulaşım sıkıntısı yaşadıkları için, ücretsiz CMK Taksi uygulamasını hayata geçirdik.”

“BAROLAR BİRLİĞİ GENEL KURULU ÇANAKKALE’NİN VE BAROMUZUN PRESTİJİNİ ARTTIRACAK”

Baro olarak saygın ve güçlü ilişkiler kurduklarına, bu sayede Türkiye Barolar Birliği’nin Aralık 2022’de yapılacak mali genel kurulunun Çanakkale’de gerçekleşeceğine dikkat çeken Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Barolar Birliği nezdindeki kurumsal ağırlığımızı ve saygınlığımızı daha da arttırmak adına orada da çok güzel ilişkiler kurduk. Ve yarattığımız bu olumlu atmosfer sayesinde Türkiye Barolar Birliğinin 36’ncı Mali Genel Kurulu’nu Çanakkale’ye kazandırmayı başardık. Bunun için çok yoğun bir lobi çalışması yapmıştık. 17-18 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Erinç Sağkan ve yönetim kurulu, Disiplin ve Denetleme Kurulları, 81 ilden 83 Baro Başkanı, 348 Baro Delegesi ve muhtemelen çeşitli illerin Barolarının Yönetim Kurullarını Çanakkale’mizde misafir edeceğiz. Bu çok az sayıda baroya nasip olan bir olaydır. Bunu çok önemsiyoruz. Baromuzun ve ilimizin prestiji açısından son derece önemli bir olaydır. İlimizde 600-700 kadar misafirimizi 3-4 gün kadar ağırlayacağımızdan; kentimizin tanıtımına, turizmine, ekonomisine de yansımaları da olacaktır. Bu genel kurul hem ulusal düzeyde hem de her bir baromuzun yerelinde haber olacağından; Çanakkale’mizin tanıtılması ve prestiji açısından faydalı olacaktır” dedi.

“EKSİKLİKLERİMİZİ TAMAMLAMAK, PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN..”

Öz eleştirilerde de bulunan Baro Başkanı Av.Soner Aydın, “Görev süremizin kısalığı sebebiyle projelerimizin ve çalışmalarımızın hepsini tamamlayabilmiş değiliz. Hatalarımız, eksikliklerimiz de mutlaka vardır,  öngöremediklerimiz ya da eksik bıraktığımız hususlar olmuştur. Eksikliklerimizi tamamlayabilme adına, gerçekleştirme fırsatı bulduğumuz hizmetlerin de daha sağlayabilme adına, 8- Ekim 2022 tarihinde yapacağımız Genel Kurulda; ben bir dönem daha Baro Başkanlığına adaylığımı ilan ettim. Bu bir seçim sürecidir. Yeni projelerimiz ve yapmak istediklerimiz kadar çözmemiz gereken, hatta kronikleşen  o kadar çok sorunlarımız var ki.. Ancak, kısa sürede yaptıklarımız, yapabildiklerimiz de ortada; bilgimizle, akılımızla, öngörü ve sağduyumuzla, enerjimizle,  Çanakkale Barosu mensupları ve tüm meslektaşlarımız için çok daha iyilerini yapacağız” dedi.

 

“İFADE ETMEK ÜZÜYOR AMA AVUKATLAR GEÇİNEMEZ HALE GELDİ..”

Baro Başkanı olarak meslektaşlarının yaşadığı en büyük sorunun ekonomi kaynaklı olduğuna, özellikle genç meslektaşlarının geçinme sıkıntısı dahi yaşadığına dikkat çeken Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Avukatlar olarak şu an en güncel, en can yakıcı, en büyük sorunumuz maalesef ekonomik sorunlarımız oldu. Avukatlık, meslek kazanımları açısından hem çok örselendi hem de pek çok iş imkânı kapandı. Arabulucukla, CMK görevleri ve diğer bazı düzenlemelerle avukatlık mesleği yapılamaz hale getirildi, iş sahası çok daraltıldı. Hesapsızca açılan, ihtiyacın çok ama çok üzerindeki hukuk fakültesi sebebiyle, iş imkanı bulamayacak sayıda avukat her yıl aramıza katılıyor. Özellikle genç meslektaşlarımız çok mağdur durumdalar. Hem yeterli iş yok, hem de elde edebildikleri kazançlar da çok az. Avukatlar geçinemez hale geldiler, geçim sıkıntısı yaşıyorlar; binlercemiz asgari ücret kadar bile kazanamıyoruz. Bunları ifade etmek inanın beni çok üzüyor ama maalesef sosyal gerçekliğimiz bu. Artık dayanılır, çekilebilir halde değil. CMK hizmetlerinin ücretleri çok düşük ama bir kısım genç meslektaşlarımız son yıllarda sadece buralardan gelir sağlamaya çalışıyorlar. Bu ücretler çok düşük kaldığı gibi; ödemesi de çok geç yapılıyor. Adli yardım da aynı şekilde. Bakanlık yeterli ödeneği ayırmıyor, zamanında ödemeleri yapmıyor. Dolayısıyla genç arkadaşlarımız hakikatten güç durumdalar. Üstelik bu rakamlar hakkaniyet dışı, meslek onurunu zedeler seviyede kaldı; angarya seviyesine geldi. Bu şekilde sürdürülmesi mümkün değil” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ.. TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA..”

Baro Başkanı olarak meslektaşlarının yaşadığı bu ağır sorunları çözümü için Barolar Birliği ile birlikte sürekli çalıştıklarını, görüş alış verişinde bulunduklarını, ortak uygulamalar geliştirdiklerini belirten Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Nisan-Mayıs ayından bu yana Avukatlık Ücret Tarifesi ve CMK tarifesinin güncellenmesi, adli yardım ödemelerinin zamanında yapılması anlamında; Barolar Birliği ile eşgüdüm halinde önemli çalışmalar yapıyoruz. Aralık ayında çıkacak tarifelerin bu yıl Eylül ayının ilk haftasında çıkartılması için çalışıyoruz. 2022’de yaşadığımız yüksek enflasyonun yanı sıra 2023 yılı enflasyonunu da öngörerek, yeni tarifelerin bunları karşılayacak istediğimiz rakamlarla Eylül ayının ilk haftasında bakanlıktan çıkacağını düşünüyoruz. Bu tek başına yeterli değil; aynı oranda vergi dilimlerimizin de arttırılması lazım. Bunun için çalışmalarımıza ve sıkı takibe devam edeceğiz. CMK ücret tarifesi açısından ise tablo biraz daha flu. Ancak taleplerimiz karşılanmaz ise buna en yüksek sesle itiraz edeceğiz, eylemsellik belki gündeme gelecek. Eylem takvimimiz ağırlıklı olarak belirlendi. Çünkü hakikatten; bıçak kemiğe dayandı derler ama artık bıçak kemiği dağıtıp geçti, tahammül edilebilir sınırlar çoktan çöktü, bu rakamlarla bu hizmetin verilmesi asla mümkün değil. Önce baro başkanları olarak bir itiraz toplantısı, ardından binlerce avukatla toplu mitingler düzenleyeceğiz. Mitinge rağmen CMK konusu istediğimiz gibi çözülmezse; CMK hizmetlerini durdurmaya, duruşmalara katılmamaya varan eylemler yapmak durumunda olacağız. Bu artık meslek onuru ve ekmek mücadelesidir; alın terimizin, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Dolayısıyla bu kesinlikle sürdürülebilir değil. CMK ve Adli yardım sistemindeki aksaklıkları mutlaka ama mutlaka gidermeye gayret edeceğiz” dedi.

“MESLEKİ ANLAMDA YENİ İŞ ALANLARI YARATMAK İSTİYORUZ”

Yapılacak genel kurulda tekrar seçilmesi halinde, meslektaşlarının ekonomik sorunlarını çözmek amacıyla yeni iş alanları yaratmak için çalışmak istediğini belirten Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Yeni dönemde görev bize verilirse; can alıcı hale gelen ekonomik sorunları hafifletmek amacıyla avukat arkadaşlarımıza mesleki yeni iş alanları yaratacak açılımları başlatmak, alt yapılarını ve mevzuat hazırlıklarını gerçekleştirmek istiyoruz. Kanunen, anonim şirketlerde ve belli üye sayısı üzerindeki kooperatiflerde avukat bulundurma zorunluluğu var. Ama bunlar kâğıt üzerinde kalıyor. Biz bunları uygulamaya geçirecek, ciddi biçimde üzerine gideceğiz. İlave olarak, tapudaki sözleşmelerin kurulması ve imzalanması safhasında avukat bulundurma zorunluluğu, belli rakamların üzerindeki davalarda avukat bulundurma zorunluluğu, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin mutlaka avukatlarca hazırlanması zorunluluğuna dair mevzuat değişikliği dosyalarımız hazır. Ayrıca, ihtiyaçtan fazla Hukuk Fakültesi olduğu ve nitelikli eğitim maalesef verilemediği için, bu açığı nitelikli staj eğitimi ve meslek içi eğitimleri ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ancak daha nitelikli ve daha fazla sayıda meslek içi eğitim vermemiz gerekiyor. Bu konuda da çok da kurum ve kuruluşla temaslar kurduk.” dedi.

 

“YENİ HİZMET BİNASI İÇİN BELLİ AŞAMAYA GELDİK. TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”

Çanakkale Barosu’nun mevcut hizmet binasının artık ihtiyaçları karşılayamadığına dikkat çeken Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Mevcut hizmet binamızı 12 yıl önce inşa ettiğimizde; baromuza kayıtlı üye sayımız 220-230 kişiydi. Şuan ise sayımız 720 civarında, bin rakamına koşuyoruz. Genel Kurullarımızı, toplantılarımızı,  eğitim çalışmalarımızı yapabileceğimiz uygun büyüklükte konferans salonumuz yok. İdari hizmet alanlarımız da yetersiz kalıyor. Çünkü idari birimlerimizde sadece meslektaşlarımıza değil, giderek artan oranda şiddete, istismara maruz kalan kadınlarımızın, çocuklarımızın göre zorlanan mültecilerin, geçici sığınmacıların adli yardım hizmetlerini de toplumsal görev olarak bizler üstlenmiş bulunmaktayız.  Sosyal ve kültürel alanımız ise hiç yok. Bu yüzden, uzun süre hizmet verecek büyüklükte toplantı, konferans salonları, idari birimleri, sosyal tesisleri, otoparkı ile komple bir hizmet binası inşa etmek istiyoruz. Sadece mesleki konular değil; sosyal,  kültürel ihtiyaçlarımız da aynı oranda arttı. Sosyal tesislerimizin olduğu, sportif alanları içeren, kreşi bulunan, toplantı veya özel günleri düzenleyebileceğimiz nitelikli bir hizmet binası hedefliyoruz. Arsa temini konusunu belli bir noktaya kadar getirdiğimiz Çanakkale Barosu yeni hizmet binasını önümüzdeki dönemde öncelikli olarak tamamlamak istiyoruz. Arsanın adliyeye yakın olması önemli. Ama burada kısmen imar ve arsa sorunu var. Tersine ifade ile bu bölgede arsa az.  Ama dediğim gibi bu konuda zaten belirli bir mesafe kat ettik. Ardından finans ve yetkili kurumlardan ruhsat ve izin gibi bürokratik işlemlerin tamamlanması geliyor. Doğaldır ki, bu kısa süre içinde bunları tamamlamak mümkün değil. Ancak sıkı ve tizi bir çalışmayla bunu da çözeceğiz” dedi.

 

“BAROMUZUN GELİRLERİNİ ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yeni hizmet binasını yapabilmek için finansman sorunu olduğunu, ayrıca baroların gelirlerinin çok ama çok azaldığını, bazı baroların giderlerini bile karşılamakta zorlandığını; bu sebeple de Çanakkale Barosu bütçesini rahatlıkla çeviriyor olsa bile ek gelir kaynağı yaratmak için de çalışma içerisinde olduklarını belirten Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Tabi bu hizmetlerin hepsinin finansmanı söz konusu. Daha iyilerini yapabilmek için ekonomik gücümüzü,  baromuzun gelirlerini artırmak zorundayız. Baroların gelir kaynakları sınırlıdır: üye avukatlardan alınan aidatlar ile baro pullarından ibarettir. Bunların da büyük bölümü kesenek olarak Barolar Birliğine aktarılmaktadır. Buna karşılık, giderlerimiz yüksek enflasyon sebebiyle oldukça, hat ta kat kat arttı. Yargının eşit ve kurucu unsuru olmamıza rağmen, devletten bütçemize kaynak almamaktayız. Bu nedenle çeşitli fırsatlar arıyoruz, beyin fırtınaları yapıyoruz. Baromuza gelir getirici akreditasyon, hizmet aracı, menkul gelirleri gibi, farklı uygulamaları da hayata geçirmek istiyoruz. Hatta bu konuda çeşitli görüşmeleri ve temasları yapmış bulunuyorum. Avukat arkadaşlarımızın sosyal ve ekonomik imkanlarının iyileştirilmesi adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

 

“MESLEKTAŞLARIMIZI VE BAROMUZU DİJİTAL DÖNÜŞÜME HAZIRLAMAK İSTİYORUZ”

Hayatın her alanında, yapay zekânın, bilgisayar ve akıllı cihazların her geçen gün ağırlığını arttırdığına, Avukatlık mesleğinin ve Baroların da bu dönüşüme hazır olması gerektiğine dikkat çekti. Çanakkale Barosu ve üyelerini dijital dönüşüme hazırlamak için çalışma içerisinde olduklarını belirten Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Baromuzu, Dijital Baro’ya hazırlamak istiyoruz. Teknolojinin verdiği her türlü imkânı kullanmak istiyoruz. Dünyanın yapay zeka, Endüstri 4.0 gibi teknolojik değişim ve dönüşümlerde kat ettiği mesafelere meslektaşlarımızı şimdiden hazırlamak istiyoruz. UYAP, UHAP, e-devlet, KEP gibi çeşitli uygulamalara Baromuz zaten uyumlu.  Barolar Birliğinin geliştirdiği uygulamalar da var. Ama meslektaşlarımız bunları ne kadar verimli kullanabiliyor? Bundan sonraki süreç nereye gidebilir? Baktığımızda belki yakın bir zamanda avukatlık mesleği yeniden tanımlanacak, dönüşecek, evrilecek. Bu anlamda tüm avukatlar buna hazır olmalıdır. Önümüzdeki yıl Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümü, 2. yüzyılımıza gidiyoruz. Dolayısıyla dünyanın geldiği teknolojiye, dönüşüme, gelişmelere, özetle dijital çağa tüm toplumumuz gibi, biz avukatlar da, hatta daha öncelikli olarak uyum sağlamak zorundayız. Dolayısıyla bunların altyapılarını hem sistematik, bilişsel olarak kurmak hem de Avukat arkadaşlarımızın bu sistemlere uyum sağlamasını, entegre olmalarını sağlayacak sistemleri oluşturmak istiyoruz” dedi.




Bu haber 4733 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI