Birçok insan yaşadıklarıyla hayata küserken; dünyaya dezavantajlı olarak gözlerini açan Berk Kamanlı ise hayata ve spora sımsıkı tutunmuş bir isim. Bacaklarındaki problemin yanı sıra Berk Kamanlı, dünyaya aynı zamanda Yengeç Anomalisi denen farklılıkla geldi.
BİR ÖĞRETMEN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Çocuk yuvasında uzman öğretmen, Berk Kamanlı’nın hayatını değiştirdi. Bir anne şefkati ile Berk Kamanlı ile ilgilenen Uzman Öğretmen hakkında Kamanlı “Benim Manevi Annem” olarak tanımlıyor. Yaşamının ilk yılları hakkında yaşadıklarını anlatan Berk Kamanlı; “Bacakları işlevsiz ve bir yuvada doğmuşum. 5-6 yaşıma kadar yuvada büyüdüm. Manevi annem dediğim uzman öğretmen sayesinde 5-6 yaşlarından itibaren birlikte yaşamaya başladım. Manevi annem sayesinde protez kullanabilir hale geldim. Bacaklarımdan geçirdiğim operasyon sonrasında her iki bacağım kesilerek; yerine protez takıldı” dedi.
“HER ÇOCUK GİBİ; YÜRÜMEK, KOŞMAK İSTİYORDUM”
Geçirdiği ameliyat sonrasında protez bacaklarına hızla alıştığını belirten Milli Sporcu Berk Kamanlı; “Çocukluk tabi; koşmak yürümek istiyordum. İlkokula başladığımda koşmaya başladım. Tabi o yıllarda protez bacak pek bilinmiyor; üstüne üstlük ellerimde Yengeç Anomalisi var. Tüm bunlara rağmen sosyal bir çocuktum, coşkulu, heyecanlı biriyim. Çocukken top oynuyordum; annem ‘Keşke yürüse’ derken eve girmez olmuştum” dedi.
10 YAŞINDA YÜZMEYE BAŞLADI. 12 YAŞINDA MİLLİ SPORCU OLDU!
Geçirdiği rahatsızlık, kazalar yada doğuştan gelen sağlık sorunları nedeniyle birçok insan eve kapanmayı tercih ederken, hayata küserken milli sporcu Berk Kamanlı ise tam tarsine yaşamına birçok insanın hayal edemeyeceği başarılara çocuk yaşta imza atmaya başladı.
10 yaşında Ankara’da yüzme sporu ile tanışan Berk Kamanlı, 2 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa Şampiyonasında Türkiye’yi temsil eden başarılı bir sporcu haline geldi. Spora başlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Berk Kamanlı; “Birçok dezavantajlı insan eve kapanıyor. Ben ise; 10 yaşımda yüzme sporuna başladım. Türkiye şampiyonasında birçok madalya kazandım. 12 yaşımda milli sporcusu olarak İsveç’e uluslar arası Avrupa Şampiyonasına katıldım. Başarılarımda annemin öğretmenliğinin üzerindeki özverisi çok önemliydi” dedi.
14 YAŞINDA ÇANAKKALE BOĞAZINI YÜZEREK GEÇTİ!
Havuzda yüzmekten sıkılan Berk Kamanlı, açık deniz müsabakaları ve maratonlarına katılma kararı aldığında sadece 14 yaşında idi. İlk maraton yarışı için Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmasını seçen Berk Kamanlı, kendisinden yaşça büyük birçok sporcunun arasından sıyrılarak 20’nci sırada maratonu tamamlamayı başardı.
Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmasına katılması ile ilgili deneyimlerini anlatan Berk Kamanlı; “Milli takımda uluslar arası yarışmalarda madalya kazanmaya başladım. 14 yaşımda havuzdan sıkılıp deniz’de yüzmeye başladım. Çanakkale Boğazı yüzme yarışmasına katıldım. 5 kilometrelik parkuru 200 kişi arasında 20’nci oldum ve hepsi sporcu, hepsinin ayakları vardı. Benim ayaklarım yoktu, kollarım vardı ama 55 dakika boğazı yüzerek geçtim. Çanakkale boğazını öyle geçmek kolay değildir; ama biz Türkler geçeriz. Çanakkale Boğazı’nda yüzmek manevi açıdan da son derece önemliydi” dedi. Ayrıca İstanbul boğazını, Kaş maratonunu yüzerek geçti.
SPOR AKADEMİSİNİ BİTİREN İLK DEZAVANTAJLI SPORCU OLDU
Yüzme sporunda başarılarını sürdürürken eğitimini de aksatmayan Berk Kamanlı, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümünden 2012 yılında mezun olduktan sonra antrenörlük yapmaya başladı. Kamanlı kendisinden sonra birçok dezavantajlı insanın da BESYO bölümlerini tercih etmeye başladığını ifade ederek; “Üniversite’de spor akademisini bitirerek antrenör oldum. Engelli birisi olarak Spor Akademisine giren ilk öğrenci oldum. Benim ardımdan birçok engelli arkadaşım da bu bölümü okudu, onlara öncülük etmenin gururunu yaşıyorum” dedi.
ÇANAKKALE’DE SPORCU YETİŞRİTİYOR
Ankara, Eskişehir gibi illerde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyelerinde antrenör olarak çalıştıktan sonra Çanakkale’de görev yapmaya başlayan Berk Kamanlı, “Yüzme sporu eğitmeni olarak Çanakkale’de görev yapıyorum. Tüm dezavantajlı çocuklarımıza hocalık yaparak onları hem hayata adapte olmalarını sağlarken hem de ülkemize sporcu yetiştirilmesini sağlıyorum.
“EŞİM; HAYATIMIN İLHAM KAYNAĞI..”
Geçtiğimiz yıl hayatını Hatice Yağmur Kamanlı ile birleştiren Berk Kamanlı; “Eşimde benim gibi dezavantajlı olarak dünyaya geldi. Köy öğretmeni olarak görev yapıyor. 2012 yılında yılın öğretmeni seçilmiş başarılı bir öğretmen. Eşim benim için büyük bir şans. Hayatımın dönüm noktasıydı. Onunla birçok şans yakaladığıma inanıyorum, benim hayatımın ilham kaynağı oldu” dedi.
KİTAP YAZDI, BİLGİ YARIŞMASINA KATILDI
Birbirinden büyük başarılara imza atan; yüzme sporunun yanı sıra okçuluk, koşma vb birçok sporla da ilgilenen Berk Kamanlı aynı zaman da yaşadıklarını kitap haline getirerek dezavantajlı insanlara umut oldu. “Madalyanın Ardında / Abis Kaptan” isimli kitabında sporculuk yaşamının yanı sıra kişisel yaşamında karşılaştığı zorlukları ve elde ettiği başarıları paylaşan Kamanlı, geçtiğimiz hafta da özel bir televizyon kanalında yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster isimli bilgi yarışmasına da katıldı. Katıldığı bilgi yarışmasında dezavantajlı vatandaşlara seslenme imkanı bulan Berk Kamanlı “Asla vazgeçmeyin” çağrısında bulundu.
Abis Kaptanın İnanılmaz Maceraları isimli çocuk hikâyeleri ilkokul seviyesinde seri kitaplar çıkartmayı bekliyor ve önde giden yayınevlerinden destek bekliyor. Kitabın tüm ilkokul seviyesindeki çocuklara okutulmasını, tüm Türkiye’ye yayılmasını ve ardından kitabın animasyona çizgi filme uyarlanarak tüm Türkiye'deki çocukların izlemesini, engelli engelsiz tüm çocukların ve ailelerin izlemesini kesinlikle istiyor. Bu anlamda da yapımcılardan destek bekliyor.