Yeni dönemin ilk meclis toplantısında ÇTSO Meclis üyeleri tam katılım gösterdiler. Eski ve yeni meclis üyelerinin bir arada olduğu ilk meclis toplantısına ise Meclis Başkanı Osman Okyay rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Toplam 54 meclis üyesinin 23’ünün ilk kez meclis üyesi olduğu, yaş ortalamasının 48’e düştüğü yeni dönemin ilk meclis toplantısının başkanlığını ise vekâleten Şerif Mutlu yaptı.
“ÜRETİM DİYORUZ, ÜRETİM OLMAZSA EKONOMİ DÜZELMEZ”
Meclis Başkan vekili Şerif Mutlu yaptığı açılış konuşmasında; ülke ekonomisine ait verdiği istatistikî bilgilerin yanı sıra “Huzur ve güven ortamında seçim gerçekleştirdik. Yeni dönemin hepimize, ilimize ve iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. ÇTSO olarak yeni dönemimizin başlangıcında, aynı zamanda 2022 yılının son aylarında yapıyoruz. 2023 yılında yani Cumhuriyetin 100’ncü yıldönümüne girmeye hazırlandığımız bu süreçte; iş dünyası olarak üretim diyoruz. Üretim olmaz, üretimimiz zayıflarsa ekonomimiz düzelmez. Çok sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz, tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemizin 2023 hedeflerine Çanakkale’den en fazla katkı sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye 50 yıldır terörle mücadele ediyor, İstiklal caddesinde yaşanan ve sınırlarımızda yaşanan terör saldırısını kınıyoruz, terörü lanetliyoruz” dedi.
“ÇTSO YÖNETİMİNDE GÖREV DAĞILIMI YAPTIK”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada yeni dönem hakkında ipuçları verdi. Şeffaflık, ortak akıl ve işbirliği mesajları veren Semizoğlu; “Seçimlerimizin hemen ardından yoğun bir ziyaretçi trafiğimiz oldu. Ziyaretlerinden dolayı tüm kurumlarımıza ve temsilcilerine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bizlerin de ziyaretleri oldu bu dönemde. ancak bu yoğun ziyaret trafiğini ÇTSO Yönetim Kurulu başkanı olarak tek başına karşılamak çok zaman alıyor. Yönetim kurulumuz olarak kendi aramızda bir görev dağılımı yaptık. Bundan sonra odamızı temsilen her yönetim kurulu üyemiz ziyaretçi kabul edecekler. Odamızın iş ve işleyişinin yanı sıra odalarımızın ve meslek komite üyelerimizin sorunlarını etkili ve hızlı çözüm bulabilmek için de kendi aramızda görevlendirme, iş bölümü gerçekleştirdik” dedi.
“BALKANLARDA YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELER MEYVESİNİ VERDİ”
ÇTSO olarak balkan ülkelerinde yapılan ziyaret ve iş birliği çalışmalarının yaz aylarında meyvelerini verdiğine dikkat çeken Semizoğlu, yeni dönemde de Balkan ülkelerinde iş birliği, fuar ve kongrelere katılmaya devam edeceklerini belirtti. Semizoğlu; “Çanakkale’mizin marka değerini artırmak ve ekonomik kazanca dönüştürmek ağırlıklı gündemimizi oluşturuyor. Balkan pazarında Sofya da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin olumlu geri dönüşleri oldu. Turizm alanında yüz yüze görüşmelerimizin meyvelerini bu yaz sezonunda gördük. Bunları bir adım daha ileriye götürmek üzere çalışmalarımızı planladık. Yeni dönemde de aynen çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aralık ayında Üsküp, ocak ayında Selanik, Ocak sonu Şubat ayı gibi de Bükreş gibi Pazar ülkelere ziyaretler gerçekleştireceğiz.
“STK VE DERNEKLER SİYASET GÜDÜMÜNDE OLMAMALIDIR”
İlk kez Çanakkale Kent Konseyi Başkan adayının ÇTSO’ya ziyarete geldiğini ifade eden Selçuk Semizoğlu; “Yoğun ziyaretçi trafiği arasında Kent Konseyi Başkanı adaylarından Avukat Ali Aydın Çalıdağ ve arkadaşlarının ziyaretleri oldu. İlk kez bir Kent Konseyi Başkanı ve adayı odamıza ziyaret gerçekleştirdi. STK ve ilimizde faaliyet gösteren Derneklerin durumları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kent Konseyi ile ÇTSO olarak nasıl iş birliği içerisinde bulunabileceğimizi, karşılıklı görüş ve önerilerimizi dile getirdik. Kent Konseylerinin ve STK’ların siyasetten uzak durması, siyasetin güdümünde değil; tam tersine siyasete ve siyasetçilere yön vermemiz konusunda görüşlerimiz oldu. Ziyaretlerinin ardından Sayın Altındağ ve arkadaşları da seçimlerini kazandılar. Kendisine ve ekibine başarılar diliyorum” dedi.
“ÇANAKKALE’Yİ DAHA İLERİYE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”
ÇTSO’da yapılan iş ve hizmetlerin Çanakkale kamuoyunun daha fazla bilgilenmesini istediklerini belirten Semizoğlu, oda bünyesinde Kurumsal İletişim Birimi kuracaklarını açıkladı. Semizoğlu; “Kurumsal iletişimi güçlendirmek amacıyla yeni bir birim kurmaya karar verdik. Odamızın faaliyetlerini Çanakkale kamuoyuna anlatmak için Kurumsal İletişim Birimimiz olacak. 6 yıl önce bu birimimiz vardı. Şimdi bu birimimizi yeniden canlandıracağız ve Ocak ayı itibariyle faaliyete geçecek. Yönetim kurulu olarak 11 kişiyiz, her bir meclis üyemiz ve komitelerimizin fikirlerine, projelerine ihtiyacımız var. Bu önerileri hayata geçirebilmek daha öteye taşımak en büyük görevimizdir. Çanakkale’yi daha ileri taşımak zorundayız. Üyelerimiz bize bu sorumluluğu ve görevi vermiştir, bizlerde bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.
“PROJE VE FİKİRLERE ÖNEMSİYORUZ”
ÇTSO seçimleri sonrasında açıklamalarda bulunan Semizoğlu; geniş katılımlı, herkesin fikir ve projelerini önemsediğini, Çanakkale için ÇTSO’nun kapılarını ardına açmayı istediğini ifade etmişti. Seçimden sonra oda kapılarını ardına kadar açma sözünü veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve yönetimi sözlerini tuttular. Meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada yeni dönem ile ilgili olarak konuşan Semizoğlu; “54 meclis üyemiz var; komite başkan ve üyelerinden meclis toplantılarımıza davet etmek için oylama yağacağız. Diğer arkadaşlarımız sadece fikir ve projelerini aktaracaklar. 4,5 yılı aşkın sürede bizim tüm kararlarımız oy birliği ile geçti. Alınan kararların mantıklı olduğuna, kararların Çanakkale için olduğunu gösteriyor. Bu da bizim için sevindiricidir. Yeni dönemde etkin ve katılımcı bir meclis istiyoruz. Her bir üyemizin fikirleri bizler için çok değerlidir. Bu bilinç ile meclis gündemine de yönetim olarak getirdik; Komite temsilcilerinin, Kadın ve Genç Girişimci komitelerimizin temsilcilerinin toplantılarımıza katılmalarının önünü açmak istiyoruz” dedi.
“KİMDEN NASIL FİKİR, PROJE ÇIKACAĞI BELLİ OLMAZ, BUNLARI DEĞERLENDİRELİM”
Toplantılarımız basına açık olacak, bizlerinde basından beklentimiz burada neler yaptığımızı neler konuştuğumuzu Çanakkale kamuoyuna doğru ve gerçekçi bir şekilde aktarmalarıdır. Üniversite öğrencilerine de kapılarımızı açmak istiyoruz. Üniversite öğrencilerinin de kısmı katılım sağlamalarını, tacir tüccar ne konuşuyor bilsinler istiyoruz. Bir yenilik olur, meclis üyelerimizin takdiridir. Önümüzdeki dönemlerde belki aralarından ÇTSO üyeleri çıkıp meclis üyeleri olacaklardır. Şimdiden tecrübe sahipleri olurlar, bizlerde bu vesile ile öncülük etmiş oluruz. Ayrıca katılımcıların fikirleri önemli. Kimden nasıl fikir, Proje çıkacağı belli olmaz, çok şükür ki bizim Türkiye de çok az odaya sahip olan fiziki yapımız var. 500 kişilik salonumuz da toplantımızı yapabiliriz. Çanakkale ne yaptığımız öğrensin, bizler de rol model olmak için kendimize özen gösteririz, gençlik de ne yaptığımızı bilsinler” dedi.
ÖĞRENCİLERE VERİLECEK BURS MİKTARLARI ARTTIRILDI
ÇTSO Yönetim kurlu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. ÇTSO Yönetim Kurulunun meclise verdiği önerge doğrultusunda; meslek komite temsilcilerinin, üniversite öğrencilerinin yanı sıra genç ve kadın girişimcilerin ÇTSO meclis toplantılarına katılmalarının önü açıldı. Diğer meclis gündeminde olan maddeler ise ÇTSO’nun öğrencilere verdiği burs miktarlarının arttırılması idi. Geçtiğimiz yıl 400-600 TL arasında dağıtılan burslar bu yıl lise öğrencileri için 500 TL, üniversite öğrencileri için ise 1000 TL olarak belirlendi.