thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Çanakkale'yi Yağmalıyorlar
Tarih: 29-07-2024 10:03:30 Güncelleme: 29-07-2024 10:18:30 + -


AK Parti döneminde Çanakkale yolgeçen hanı oldu. Bir yandan Siyanürlü altın madencileri, bir yanda Termik santralciler, RES çiler, JES çiler, GES çiler, Assos ve Kazdağları'nı yapılaşmaya açarak rantçılara peşkeş çekenler el birliği ile Çanakkale'de bin yıllarla oluşan tüm doğal yaşamı yok ediyorlar...


Çanakkale'yi Yağmalıyorlar

Çanakkale’nin dağı, taşı ve suyu Madencilere, Enerji şirketlerine ve Eko turizm adı altında inşaat lobilerine peşkeş çekildi. Çanakkale’de hali hazırda faaliyet yürüten 5 termik santralden dört tanesinin altında, Kazdağları ve Çanakkale bölgesinin yüzde 79’nda verilen maden ruhsatlarının tamamında, 26 Rüzgar Santralinin tamamında, 4 Jeotermal Santralinin yapımında ve 1 milyon metrekare tarım ve orman arazisinin Eko Turizm adı altına imar rantına açılması kararlarının altında AK Partinin imzası var.

 

Çanakkale’nin tarım arazileri, ormanları, doğası ve su kaynakları son 22 yılda adeta talana, yağmaya ve ranta kurban edildi. Muhalif siyasi partiler ve çevre örgütlerinin mücadelesi ise bu yağma karşısında ise umutsuzca mücadele vermeye devam etse de, yargı kararları uzun yıllara yayılması nedeniyle altına imza atılan projelerin birçoğunun inşaatı bitti, birçoğu da yargı safhasında projeler üzerinde yapılan küçük değişikliklerle yargı safhası sil baştan hale getirildi. Kimi projelere ise bakanlıklarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yasallaştırıldı.

5 TERMİK SANTRALİN DÖRDÜNDE AK PARTİ ONAYI VAR!

1997 yılında ihalesi yapılan ve 2000 yılında inşaatına başlanan 18 Mart Çan Termik Santrali dışındaki faaliyette bulunan 4 Termik santralin tamamı AK Parti döneminde onay aldı ve inşaatları tamamlanarak faaliyete geçirildi. Her yıl milyonlarca ton kükürt başta birçok zehirli gaz tarım arazilerine yayıldı, hayvanlar ve insanlarda solunum yolları ve kanser gibi hastalıklara sebep oldu.

 

Yıllarca filtre takılması gereken Termik santraller alınan erteleme kararları nedeniyle filtresiz, kimileri ise lisanssız çalıştırıldı. AB ölçütlerinin üzerinde hava kirliliği yaratan termik santraller maalesef bugün bile çalışmaya devam ediyor.

 

AB KREDİ VERMEYİ DURDURMASA 18 TERMİK SANTRALİMİZ OLACAKTI!

Çanakkale’de halihazırda 5 termik santral faaliyeti sürdürüyor. Ancak bu beş termik santral haricinde 14 Termik santralin daha Çanakkale’ye yapılması planlanıyordu. 2021 yılında Birleşmiş Milletler İklim Kongresinden “Kömürlü Termik Santrallerin yapılmaması” kararı çıkartıldı. Bu karar ile birlikte Avrupa Birliği temiz enerji yatırımlarına kredi verme kararı alırken; kömürlü Termik santrallere kredi vermeyi durdurdu.

 

Karar öncesi Termik Santraller için 500 milyon Euro’ya kadar kredi veriliyordu. Kredi verilmesinin yasaklanması sonrasında Enerji şirketleri Termik Santrallerden vazgeçtiler. Şuanda Çanakkale il sınırları içerisinde planlanan, İçdaş’a ait Çan Helvacı Termik Santrali dışında termik santral projesi bulunmuyor.

 

ÇANAKKALE’NİN TAŞI TOPRAĞI: RUHSAT!

Çanakkale jeolojik yapısı nedeniyle birçok madene sahip bir il olarak dikkat çekiyor. Geçmişten günümüze Çanakkale denilince akla Çan Kömürü gelirdi. Ancak AK Parti iktidarı ile birlikte Türkiye gibi Çanakkale’de vahşi madencilik ile tanıştı. Özellikle altın madeni olduğu bilinen illerde Siyanürlü Altın Madenciliği çalışmaları hız kazandı.

MİLLİ PARK, ORMAN, DOĞA, SU KAYNAKLARI, SAĞLIK.. HİÇ BİRİ UMURLARINDA OLMADI!

TEMA Vakfının her iki yılda bir yayınladığı rapora göre; AK Parti hükümetlerinin onayı ile Türkiye’nin yüzde 60’ına maden ruhsatı verilirken en çok maden ruhsatı verilen bölge Kazdağları. Kazdağları'nın yüzde 79’u madencilere ruhsatlandırıldı! Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde toplam 1.634 maden ruhsatı düzenlenmiş durumda. Turizm cenneti olarak bilinen Gökçeada’ya bile bakanlık tarafından bir gecede aniden altın madeni ruhsatı verilmiş, tepkilerin ardından iki gün sonra ruhsat iptal edilmişti.

 

Kirazlı Altın Madeni protestoları nedeniyle Çanakkale’de son 5 yıl içerisinde yeni bir Altın Madeni projesine başlanmazken; Erzincan İliç’te meydana gelen göçük sonrasında Altın Madenciliğine karşı hassasiyetler daha da arttı. Ancak geçtiğimiz aylarda Kazdağları bölgesinde Cengiz Holdinge altın madeni ruhsatının da verildiği biliniyor.

 

  1. Alamos Gold, Kirazlı Altın Madeni Projesi (Şirketin ruhsatı Ekim 2019’da doldu, mücadele sonucu ruhsat uzatılmadı. Şirket protokol gereği iki yıl daha sahada faaliyet göstermeden kaldı. Protokol süresi dolunca alandan çıkarıldı)
  2. Alamos Gold, Ağı Dağı Altın Madeni Projesi (“ÇED Olumlu” kararı üzerinden yedi yıl geçti)
  3. Alamos Gold, Çamyurt Altın Madeni Projesi (Şirket Kapasite artışı ÇED başvurusu yaptı. 2018’de Halkın Katılım Toplantısı düzenlendi. Süreç durdu)
  4. Nurol Holding – TÜMAD Madencilik (Lapseki-Şahinli Köyü yakınlarında 2017’de üretime başladı.
  5. Cengiz Holding – Truva Bakır Madencilik (Bayramiç ve Çan Halilağa ile Hacıbekirler köyleri yakınlarında farklı sahalarda Kuvars (Sileks) Ocağı ÇED süreçleri başladı, “ÇED Gerekli Değildir” kararları verildi.
  6. Koza Madencilik (Serçiler, Terziler Köyü yakınlarında 2017’de Altın-Gümüş Ocağı projesi için “ÇED Olumlu” aldı.
  7. Liberty Gold – Teck Madencilik (Orta Truva Madencilik), TV Tower Projesi (2014’te kuvars için dört ayrı ruhsat kapsamında ÇED süreci başlattı. Ancak hepsine “ÇED Gerekli” kararı verildi.
  8. Ciner Holding – Park Teknik Madencilik (Sondajlı Maden Arama Faaliyeti projeleri için 2015’te “ÇED Gerekli Değildir” kararları aldı. Daha sonra Kuvars Ocağı projeleri için 25 hektar altı için ÇED başvurusu yaptı. İtiraz edildi, “ÇED Gerekli” kararı verildi.
  9. PUMİCE Madencilik, Ayvacık Kısacık Köyü Altın Madeni Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi (2015’te ÇED süreci başladı, Halkın Katılımı Toplantısı ve İDK yapıldı. Süreç durdu. Şirket yeniden ÇED süreci başlattı, Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı. Şirketin ruhsat süresi dolmak üzereyken yenilenmemesi için çevreciler Bakanlığa başvurdu, ruhsat yenilenmedi)

RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ İÇİN ORMANLAR KESİLDİ

Termik Santraller için AB’den kredi bulamayan enerji şirketleri yeşil enerji olarak bilinen Rüzgâr Enerji Santrallerine yöneldiler. Mitolojik adı “Rüzgârlar Şehri” olan Çanakkale’de bu anlamda yoğun ilgi görüyor. Halihazırda Çanakkale’de 26 Rüzgar Enerji Santralleri elektrik üretimi yapıyorlar. Bunlardan kimisi dağlık ve ormanlık arazi içerisine inşa edilirken kimileri de yüksek kesimlerdeki yerleşim yerlerinin yakınlarına inşa edildi.

 

Dağlık alanlara inşa edilen RES’ler için yüzlerce ormanlık alanların ve ağaçların kesildiği de biliniyor. Çanakkale İl Genel Meclisinde çok tartışılan ve ÇED Raporu dışına çıkarak ağaç katliamı yaptığı tespit edilen, ruhsatlı kömür madeni sahasına girerek Rüzgar Gülü diken enerji şirketi haberleri hafızalardaki yerlerini korumaya devam ediyor.

 

SIRADA 25 RES PROJESİ DAHA VAR..

Çanakkale'nin elektrik santrali kurulu gücü 4.743 MWe. Çanakkale'de hali hazırda faaliyet yürüten tüm enerji santrallerinin yılda yaklaşık 27.412 GWh elektrik üretimi yaptığı biliniyor. Bu üretim miktarı, Çanakkale'nin elektrik tüketiminin 6,91 katı olmasına rağmen yeni projelerde faaliyete geçmeyi bekliyor. Çanakkale il genelinde günümüz itibariyle; yapım aşamasında 7, üretim lisansı alan 6, Ön Lisans alan 12 RES projesi olmak üzere 25 proje daha var.

JES’ÇİLER ÇANAKKALE’Yİ KEŞFETTİ!

Termikçiler, madenciler, RES’çiler derken şimdide Çanakkale’nin Jeotermal potansiyeline göz diken bir başka grup ortaya çıktı. Son 5-7 yıl içerisinde sessizce sondaj faaliyetlerini Ayvacık, Çan bölgesinde yoğunlaştıran Jeotermal Elektrik Santralleri yatırımcıları için İl Özel İdare’nin 100 bin hektar alanı kiraya çıkartması gözleri buraya çevirdi.

 

Yeraltı kaynaklarının sahip olduğu ısı enerjisinden yararlanılarak elektrik üretilen elektrik santralleri de ciddi kirlilik yaratıyor. Ayvacık bölgesinde Çevreciler uzun yıllardır bu Jeotermal Elektrik Santrallerinin sondaj yapmalarına karşı çıkıyorlar. Jeotermal kaynaklardan elde edilen suyun sıcaklığı yüksek olduğu için, bu sıcak suyun çevreye verilmesi, suyun sıcaklığının artmasına ve sucul ekosistemlerin bozulmasına neden olmanın yanı sıra; Jeotermal enerji santralleri sıvı atıklar, hidrojen sülfür gazı ve diğer zararlı kimyasallar gibi çevreye zararlı maddeler üretebiliyorlar. Bunun farkında olan çevreciler de bu santrallere ve sondaj açılmasına karşı çıkıyorlar. Çanakkale’de halihazırda 4 JES bulunurken; 2 tane JES santrali de Ön lisans alarak yakın zamanda elektrik üretimine başlayacak.

 

TERTEMİZ ENERJİ: GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ

Çanakkale’nin belki de karşı karşıya olduğu en ciddi tehditlerden birisi de Eko Turizm Rantı.. AK Parti iktidarıyla 2014-2015 yılında Bütünleşik 1/100.000’lik İmar Planı ile hayatımıza giren Eko Turizm aradan geçen 10 yılda Çanakkale’nin özellikle Assos, Ayvacık, Bayramiç, Kazdağları bölgelerinde yoğun betonlaşmaya dönüştü. Özünde kırsal kalkınmayı turizm ile kalkındırmayı öncelik edinen Eko Turizm günümüzde Çanakkale’de 9 milyon metrekare alanın imara açılarak; zenginlere doğa içerisinde lüks konut pazarlamayı hedefleyen Ankara, İstanbul ve İzmir’den gelen sermaye gruplarınca talan edildi.

 

ÇANAKKALE’YE GÜNEŞ TARLALARI KURUYORLAR!

Termik Santral gibi çevreye ve insan sağlığına zararlı olan elektrik üretim tesisleri için halen sırada bekleyen projeler var. Ancak Çanakkale özellikle son yıllarda hızla Rüzgar ve Jeotermal elektrik üretim santralleri yatırımları ile dikkat çekiyor. Bu projelerin içerisinde ise; Çanakkale’de Güneş Enerji Santral projeleri de var!

 

Halihazırda Çanakkale’de Papağan Gıda tarafından ilk kez kurulan 0,18 MW büyüklüğündeki Güneş Enerji Santrali ve Çanakkale Belediyesinin de Güneş Enerji Santrali bulunuyor. ÇTSO’nun GES’i de geçtiğimiz aylarda faaliyete geçerek odanın enerji giderlerinde büyük tasarruf sağlamaya başlamıştı. Fatma Deniz Meriç isimli şahsa ait Meriç Güneş Enerji Santrali de kurulu 1.00 MW’lık gücü ile elektrik üretimi yapıyor.

 

45 MW gücünde lisanssız bir şekilde Çanakkale’de Güneş Enerji Santrali işletiyor. Bunların evlerin çatısına kurulan ve fazla elektriği satan kişiler olduğu tahmin ediliyor. Yapım aşamasında olan 2.00 MW büyüklüğünde Deniz GES ile yine 1.00 MW büyüklüğünde Uluova GES Projeleri de bunuyor! 

AK PARTİ – CHP EL ELE VEREREK YAĞMAYA ONAY VERİYORLAR.

AK Parti iktidarı marifetiyle 2014-2015 yılında hayata geçirilen 1/100.000’lik Ekoturizm rantı yerelde ise; AK Parti – CHP işbirliği ile son sürat devam etti. 200’den fazla Ekoturizm İmar Dosyası Çanakkale İl Genel Meclisinde birkaç CHP’li ve İYİ Partili meclis üyesi dışında tamamında AK Parti ve CHP’li meclis üyelerinin onayı var. Canlı yayınlanan meclis toplantılarında kameralar önünde kavga edip birbirlerini suçlayan AK Parti ve CHP İl Genel Meclis grup başkanvekilleri tartışmalar bittikten sonra el birliği ile tüm Ekoturizm İmar projelerine onay veriyorlar.




Bu haber 1796 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI