31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi, Çanakkale Belediye başkan adayı olarak en güçlü adayı ile sahaya indi. CHP’de uzun süre görev alan, sonrasında Çanakkale milletvekilliği, CHP Genel Başkan yardımcılığı ve CHP Genel Sekreterliği görevlerinde bulunan Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkan adayı olarak açıklandı. Seçim çalışmalarına devam eden Erkek, gelecek dönemde Çanakkale için kurduğu vizyonu Aynalı Pazar okuyucuları ile paylaştı.
“ÇANAKKALE’Yİ İKİNCİ YÜZYILA TAŞIYORUZ”
CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek yaptığı değerlendirmede Çanakkale için iddialı açıklamalarda bulundu. Erkek; “Dünyada bilişim teknolojilerinin gelişimi, kentleri doğrudan etkilemekte ve ulaşımdan sağlığa, vergi ödemeden yönetime katılıma kadar çok sayıda alanda kolaylık sağlamaktadır. Artık toplu taşımada bir aracın nerede olduğunu da kentin tarihi ve turistik alanlarını da belediyenin hizmetlerine katılımını da vergi ödemeyi de tek bir mobil uygulama ile hayata geçirebiliyoruz. Akıllı şehircilik doğal kaynaklar daha verimli kullanılmasına katkı sunduğu gibi, çevre dostu eylemlere de imza atılabilir. Bilgiye erişim ve bilimsel veriye dayalı, katılımcı karar verme mekanizmaları akıllı şehircilikle gelişebilir. Geleceğin vizyonu, yarının kenti ve ikinci yüzyılın Çanakkale’si için ben hazırım” dedi.
“ÇANAKMOBİL UYGULAMASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Belediye hizmetlerine akıllı cihazlar üzerinden de ulaşılması için çalışma başlatılacağını, ÇanakMobil adlı uygulama ile sadece belediye hizmetlerine değil; kentin tanıtımı ve vatandaşların acil ihtiyaçlarına da ulaşılabilmesini sağlayacaklarını ifade eden Muharrem Erkek; “Yazılımını gerçekleştireceğimiz mobil uygulama ile akıllı telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden belediye hizmetlerine ulaşılabileceği gibi, kentimizin turistik rehberine, trafik bilgisine, sağlık kurumları, nöbetçi eczaneler gibi acil ihtiyaç duyulan yerlere, toplu taşıma bilgilerine erişim sağlanabilecek. Bu uygulama aynı zamanda katılımcı ve şeffaf bir belediye yönetimi anlamına gelecek, talep, şikayet, bütçe ve diğer konularda fikir beyan etme, ankete dahil olma gibi özelliklere sahip olacaktır” dedi.
Kentte yaşayan engelli vatandaşlar için de mobil çözümler üreteceklerini ifade eden Muharrem Erkek; “Çanakkale Belediyesi engelli dostu uygulamaları temel alacak. Engelsiz Portal, engellilere yönelik tüm hizmetlerimize tek tıkla erişimi sağlayacak, görme, işitme gibi engelleri aşacağız” dedi.
“TEMİZ ENERJİ İLE AKILLI AYDINLATMA SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLECEK”
Enerji verimliliği konusunda çalışma başlattıklarını, Belediye başkanı seçilmesi halinde bu konuda daha fazla yatırım yapacaklarını belirten Muharrem Erkek; “Belediyemizin park ve bahçelerinde, ilerleyen süreçte kentimizin pek çok noktasında güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemleri yaygınlaştırılacak, bunlar LED teknolojisi kullanılarak yapılmakla birlikte, sensörler aracılığıyla sadece insan hareketliliğinde çalışarak yüzde 80'e yakın büyük bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
“ÇANAKKALE’Yİ SOSYAL BELEDİYECİLİKTE ÖRNEK KENT YAPACAĞIZ”
CHP’nin yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik anlayışına ayrı bir önem verdiğine dikkat çeken Muharrem Erkek; “İnsanların dayanışma ve paylaşma duyguları güçlendikçe, yaşamları güzelleşir. Çanakkale’miz ise daha fazla sosyal uygulama ile yaşanabilir kentler arasında açık ara birinci olacaktır. Belediyemizin uyguladığı evde bakım, hoş geldin bebek, asker yardımı, öğrenim desteği, Halk Kart, indirimli su gibi hizmetler daha yaygın ve güncellenerek uygulanmaya devam edecektir. Yeni hizmetlerimizle de Çanakkale’yi sosyal belediyecilikte örnek kent yapacağız” dedi.
“ÖĞRENCİ EVİ İLE BARINMA SORUNUNU ÇÖZMEYE KATKI VERECEĞİZ”
Çanakkale’de son yıllarda özellikle öğrencilerde baş gösteren barınma sorununa dikkat çeken Muharrem Erkek; “Gençlere yapılan yatırım, geleceğe yatırımdır. 50 bine yakın üniversite öğrencisi kentimizi evi varsaymaktadır. Ancak barınma konusu ülkemizde olduğu gibi Çanakkale’de de önemli bir sorundur. Belediyemiz, yapacağı Öğrenci Evi ile özellikle kız öğrencilerimizin barınma sorununun çözümüne ciddi katkı sunacağız” dedi.
“75 DÖNÜMLÜK KENT PARK PROEJEMİZ VAR”
Çanakkale’de kentlilerin daha çok sosyalleşmelerini sağlayacak bir tema park kuracaklarını ifade eden Muharrem Erkek; “75 dönümlük bir park projemiz var. İçerisinde tema parkın ve müzenin de olacağı parkımız hafta sonu ailelerin, çocuklarımızın uğrak yeri olacak. Kentimizde çocuklara ve ailelerine özel alanlar yaratacağız. Kentlilerimizin daha da sık sosyalleşmelerini istiyoruz” dedi.
“DEPREM ÖNCELİĞİMİZDİR.. DEPREME DİRENÇLİ BİR KENT YARATMAK İSTİYORUZ”
Çanakkale’nin deprem riskine işaret eden Muharrem Erkek, sorumluluklarının bilincinde olduğunu ifade ederek, hem kentsel dönüşüm hem de depreme dayanıklı bir kent için yapacakları çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu; “Türkiye genelinde yaklaşık 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız bölüm var. Bunların 6 milyon civarı risk altında ve 2 milyon bağımsız bölümün de acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Çanakkale de deprem riskinin en yoğun olduğu şehirlerden biridir. Maalesef kentsel dönüşüm afetlerle özellikle depremle gündeme geliyor. Oysa biz konuya daha genel bakıyoruz. Yaşanabilir bir dönüşüm öngörüyoruz. Hem depreme hazırlıklı olacağız hem de sosyal açıdan da yaşanabilir bir kent yaratmaya çalışacağız. Bunu tek başımıza Çanakkale Belediyesi olarak yapmamız mümkün değil. Hem hukuki altyapı hem de ekonomik boyut buna uygun değil. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diyalog halinde deprem riskinin önemli boyutta olduğu Çanakkale’nin sorununu çözmeyi hedefliyoruz.”
“DEPREME DİRENÇLİ BİR KENT İÇİN UZMANLARLA ORTAK ÇALIŞACAĞIZ”
Çanakkale’yi Dirençli Kent haline dönüştürmek için Çanakkale Deprem Grubu oluşturacağını ve meslek odaları, uzmanlar ile kentin paydaşları ile ortak çalışacaklarını belirten Muharrem Erkek; “Dirençli kentlere deprem dirençli kentler özelinde bakarsak, iki aşamalı bir planlama izlememiz gerekiyor. Birincisi mevcut yapı stokunun durumu, ikincisi ise yeni yapılaşma ve afete hazırlık.
Yapı stokunun durumu ile ilgili olarak meslek odalarının katkısı ve hemşerilerimizin katılımıyla mevcut yapı stokunda bulunan binaların depreme dayanıklı olma durumu teknik açıdan ele alınmalıdır. Güçlü olmayan yapıların durumuna göre yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu aşamada hemşerilerimizin mağdur edilmediği, yerinde dönüşümü sağlayacak bir yöntemle kentsel dönüşümü ada bazlı gerçekleştirebiliriz.
Dirençli kentler ancak bir gelecek tasarımıyla söz konusu olabilir. Bunun için gerek imar planları gerekse yapı ruhsatlarında gerekli hassasiyetle davranmak gerekir. Binaların olası depreme dayanıklı olması için gerekli ölçütler belirlenmeli, izin, ruhsat ve denetimler bunlara göre yapılmalıdır” dedi.
“KENTİMİZİN AFET ÖNCESİ HAZIRLIKLARINI TAMAMLAYACAĞIZ”
Depreme hazırlık kapsamında afete hazırlıklı olmanın da önemine dikkat çeken Muharrem Erkek; “Aynı zamanda deprem dirençli bir kent için afet öncesi hazırlıklar tam olarak sağlanmalıdır. İçerisinde enerji, su, barınma ve atık gibi kritik ihtiyaçların hazır olduğu deprem parkı yapacağız. Toplanma alanları ve geçici barınma alanlarında su deposu, foseptik çukuru, güneş paneli, alet ve gereç dolabı, çöp toplama alanı, çadır yerleşim alanı gibi tüm detayları meslek odaları ve konunun paydaşlarıyla planlayacağız. Belirli büyüklüklerdeki parsellere deprem konteynırı koyulması zorunlu hale getirilebilir. Son Maraş depremi ışığın önemini hepimize gösterdi. Güneş enerjili ışıklandırma sistemini depreme hazırlık kapsamında değerlendireceğiz. Yine aynı kapsamda şarj üniteleri altyapısını sağlayacağız. Deprem gönüllüsü olacak hemşerilerimize belediyemizin katkısıyla verilecek eğitim, afet sonrası süreçte önemli bir kurtarıcı olmaktadır. Biz ne kadar istekli ve çok çabalayacak olsak da burada ana sorumluluk hükümetindir. Siyasi iktidar kendi partisine mensup olmasa da halka hizmet anlayışıyla konuya yaklaşmalı ve yerel yönetimlerle güçlü bir ortaklık geliştirmelidir. Kuracağımız Çanakkale Deprem Grubu ile çalışmalarımızı meslek odaları, konunun uzmanları ve kentin paydaşları ile birlikte yürüteceğiz” dedi.
YAŞANABİLİR KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşümde önceliğin insan odaklı olacağını belirten Muharrem Erkek şu açıklamalarda bulundu; “Kentsel dönüşüm projeleri uygulandıkları alanları ve halkı başta çevresel, sosyal ve ekonomi açıdan etkilemektedir. Oysa kentsel dönüşüm denilen şey, bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak değildir. Kentsel dönüşüm: Sosyal donatılar, kütüphaneler, kreşler, parklar, yeşil alanlar, sağlık merkezlerinin olduğu doğal afetlere dayanıklı konutlar yapmaktır. Aynı zamanda buralarda kentlerin kimliği de mutlak suretle korunmalıdır. Bu nedenle Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm modelini önermekteyiz. Modelimizde temel ilkelerimiz şöyledir:
1. Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır.
2. Esas olan yerinde dönüşümdür. Temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır.
3. Merkezi yönetim ve yerel yönetim iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderildiği bir kentsel dönüşüm yasası hazırlanmalıdır.
4. Kentsel dönüşümün planlanması, uygulanması ve her aşamasında ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının ve dönüşüm bölgesinde yaşayan yurttaşların aktif katılımı sağlanmalı, denetim kanalları açık tutulmalıdır.
5. Yaşanabilir Kentsel Dönüşümün deprem, sel, iklim değişikliği ve diğer afet risklerine karşı kentsel dayanıklılığı arttırmanın yanında, konut dışı dönüşümle iyi bir çevrede yaşama anlamına geldiği unutulmamalıdır.
6. Doğaya ve tarihe saygılı bir kentsel dönüşüm hedeflenmelidir.
7. Dezavantajlı gruplar ve engelli yurttaşlar kentsel dönüşüm sürecinde öncelenmelidir.
8. Kentsel dönüşüm, kentin kimliğini ve zaman içinde oluşan toplumsal ilişkileri yok etmemelidir.
9. Kamu yönetimi her aşamada garantör olmalı ve yurttaşlar sadece yönetimle muhatap edilmelidir.
10. Eğitime, sağlığa, kültüre ve spora yönelik yapılardan taviz verilmemelidir.”
DÖNÜŞÜMDE KOOPERATİF MODELİ
Kentsel dönüşümün sadece belediye kaynakları ile yapılamayacağının altını çizen Muharrem Erkek, hiçbir vatandaşı mağdur etmeyecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını ifade etti; “Kentsel dönüşümde kooperatifçilik modeliyle Çanakkale'de kimsenin mağdur olmayacağı bir sistem yaratılacak. Hemşerilerimize güvence veren, kooperatif üyelerinin kooperatif yönetimine, kooperatif yönetiminin de kooperatif üyelerine karşı sorumlu olduğu bir yaklaşım benimsenecek, uzlaşı, belediyemizin garantörlüğü ve yerinde dönüşüm ilkeleriyle hareket edilecektir.”
“ÇANAKKALE PLANLAMA AJANSI KURACAĞIZ”
Çanakkale’yi ortak akılla yönetmek istediklerinin altını çizen Muharrem Erkek, Çanakkale Planlama Ajansı(ÇAPA) kuracaklarını belirterek; “Kentin tüm dinamikleri, birçok disiplinden uzmanlar, akademisyenler, özel sektör, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, üniversiteler ile birlikte Çanakkale’nin mevcut sorunlarını tespit etmek ve çözüm bulmak ve Çanakkale’nin gelecek vizyonunu belirlemek konularını kendine hedef edinmelerini sağlayacağız. Çanakkale’nin mevcut sorunları ele alınarak çözüm önerileri ilgili paydaşlar ile ele almak istiyoruz. Çanakkale Planlama Ajansı kuracağız ve kbu ajans ile kısa-orta-uzun vadeli politikalar belirlenecek. İnovasyon çağına uygun olarak kurulacak Ajans daha önce kurulmuş yapılar gibi hantal değil; aktif ve hızlı çözümler yaratmak için enerjik bir yapıya sahip olacak. Çözüm önerileri ve alan bazlı (afet-deprem) konularda vizyon belgeleri oluşturulacak ve Çanakkale’nin gelecek 30-50 yıllık vizyonunun belirlenmesi için uluslararası ve ulusal çalıştaylar düzenleyeceğiz. Veriye dayalı kent yönetimi ile bir sonraki sene hangi alanda neye ihtiyaç olduğu tespit edilerek doğru kaynak kullanımı ve belediye hizmetlerinin daha akılcı planlanmasına destek olunmasını hedefliyoruz” dedi
ÇOCUK KENT VE EKOLOJİK KREŞ
Çanakkale’de yaşayan çocukların geleceğini ve eğitimlerini de düşündüklerinin altını çizen Muharrem Erkek; “Çanakkale artık Çocuk Kent olarak anılacak. Her şey geleceğimiz olan çocuklarımızın mutluluğu üzerine kurulacak. Gelişmiş ülkelerde klasik kreş eğitim sistemi farklı modellerle güncelleniyor. Okul öncesi öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla drama, müzik, seramik, satranç, boyama, yabancı dil eğitimlerinin yanı sıra tarımsal üretim günlük çiftlik hayatının öğretildiği mini uygulama tarlalarında öğretiliyor. Bizde Çanakkale’de bu modelleri örnek alacağız. Ayrıca çocuklarımızı ekolojik kreşler kurmayı hedefliyoruz. Çocuklarımız sebze yetiştirip toprakla temas halinde günlerini geçirecekler. Kreşte ayrıca doğa ve hayvan sevgisi uygulamalı olarak gösterilecek. Güneş enerjisi, doğal ışıktan yararlanma, yeşil bina gibi özelliklerle de doğamıza ve geleceğimize katkı sunacağız. Belediye olarak ihtiyaç olan her mahallemize yapacağımız kreşler, ekolojik kreş olacak” dedi.
MOBİL BİLİM EVİ PROJESİ
Çocukları bilimle buluşturmak için bir merkez inşa etmenin yanı sıra bilimi çocuklara da ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Muharrem Erkek; “1 Nisan'dan sonra Çanakkale, Çocuk Dostu kent olarak bilinecek. Kentimizde yaşayan 3-15 yaş aralığındaki çocuklar mahallelerine gelecek araçla bilimsel çalışmalar hakkında bilgi edinecek, deneyler yapacak, gözlemlerde bulunacak ve aldığı eğitimle sertifika kazanacak. Yaş gruplarına göre yapılacak sınıflandırmalarla çocukların alacağı eğitimler geleceğe açılan bir pencere olacak” dedi.