thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


ÇOMÜ’de Tahsil Edilemeyen Zimmet!
Tarih: 03-10-2022 06:42:59 Güncelleme: 03-10-2022 07:08:59 + -


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bundan 2 yıl önce bir skandal patlak vermişti. Hastanede uzun süredir mutemet olarak görev yapan Y.B isimli şahsın hayali akademisyenler yaratarak zimmetine para geçirdiği iddia ediliyordu. Aradan geçen 2 yıl sonrasında ÇOMÜ yönetiminin Y.B isimli personelden zimmetine geçirdiği paraları faiziyle geri almak için hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıktı!


ÇOMÜ’de Tahsil Edilemeyen Zimmet!

ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Veri Hazırlama Birimi'nde 4 yıldır mutemet olarak görev yapan Y. B. pandemi sürecindeki yoğunluğu fırsat bilip, iddiaya göre nöbet listeleri için akıl almaz bir plan hazırladı. Hastanede görev yapan personelin nöbet listelerini düzenleyen Y.B., listelerdeki bazı isimleri çıkartıp yerine yeğeninin ismini yazdı. Ezine'de bir markette kasiyer olarak görev yapan yeğeni H. G.'yi hastanede görev yapıyormuş gibi gösteren Y, B. kimi zaman asistan, kimi zaman doktor olarak listeye dahil etti. Personel listesini ve personelin İBAN bilgilerini bankaya bildiren mutemet Y.B. bu sayede yeğeninin hesabına para aktardı.

 

ZİMMETE GEÇİRİLEN MİKTAR 5 MİLYON TL DENİYORDU!

2020 yılında ortaya çıkan zimmete geçirme olayı ile ilgili olarak kamuoyunda 5 milyon TL gibi bir rakamdan telaffuz ediliyordu. ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat, Eylül ayı başlarında basın mensupları ile bir araya geldiğinde telaffuz edilen rakamın 5 milyon değil; yaklaşık 260 bin TL civarında olduğunu açıklamıştı.

 

MÜFETTİŞLER SORDU: “BU PARALAR NEDEN TAHSİL EDİLMEDİ?”

2020 yılında yaklaşık 260 Bin TL tutarında zimmete geçirme olayı ile ilgili ÇOMÜ Rektörlüğünce savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu biliniyordu. Bilinmeyen ise Y.B isimli şahıstan bu paraların tahsili için herhangi bir işlem başlatılmadığı idi!

 

ÇOMÜ’ye her yıl gelen Sayıştay Müfettişleri, muhasebe kayıtlarının yanı sıra kanunun verdiği yetki kapsamında ÇOMÜ rektörlüğünün tüm birimlerinin idari işletişi hakkında da incelemelerde bulunuyorlar. Müfettişler 2020 yılında ortaya çıkan zimmete geçirme olayı ile ilgili olarak ÇOMÜ Yönetiminin yaptığı işlemleri de incelediğinde Y.B isimli mutemetten zimmetine geçirdiği tespit edilen yaklaşık 300 Bin TL’nin tahsil edilmesi için hiçbir işlem yapmadığını fark etti.

 

“TAHSİL VE TAKİP İŞLEMLERİNİN YAPILMADIĞI..”

ÇOMÜ Döner Sermayesi üzerinde inceleme yapan Sayıştay Müfettişlerinin raporuna da yansıyan ilgili bölümde; “Üniversitenin Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin hesap ve işlemlerinin incelenmesinde; idare tarafından açılan soruşturma sonucunda tespit edilen kamu zararının muhasebe kaydına alınmadığı, takip ve tahsil işlemlerinin başlatılmadığı görülmüştür. Yapılan incelemede; 2020 yılında Hastanenin mutemetlik biriminde ortaya çıkan ve Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma açılmış bulunan yolsuzluk ile ilgili olarak hastanenin mutemetlik biriminde görevli personel hakkında Rektörlük tarafından da disiplin soruşturması yapıldığı ve 258.787,72 TL kamu zararı tespit edildiği, ancak kamu zararı tutarının muhasebe kayıtlarına alınmadığı gibi buna ilişkin tahsil ve takip işlemlerinin de başlatılmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

 

ZİMMETE GEÇİRME OLAYINDA İMZASI OLANLARA DA İŞLEM YAPILMADI!

Sayıştay müfettişleri aynı zamanda Mutemet olarak görev yapan Y.B’nin zimmete para geçirmek için hazırladığı evraklara bilerek yada bilmeyerek imza atan/onaylayan yetkililer hakkında da işlem başlatmadığını raporda belirtti. Sayıştay raporuna yansıyan ilgili kısımda ise; “..disiplin ve adli soruşturmaya konu olan olayın mahiyeti göz önünde bulundurularak sağlanmamış hizmetleri sağlanmış gibi gösteren gerçek dışı belge düzenlemek suretiyle kamu kaynağında bir artışa engel veya bir eksilmeye neden olanlar ile bu gibi kanıtlayıcı belgeleri bilerek düzenlemiş, imzalamış veya onaylamış bulunanlar hakkında her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dahil yapılan bir aylık net ödemelerin iki katı tutarına kadar para cezası verilmesi, 5018 sayılı Kanunun 71’inci maddesi gereğidir. Kamu idaresince sadece yasal faizlerin hesaplanarak muhasebe kayıtlarına alınması çalışmalarının başlatıldığı ileri sürülmekte ise de, belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde; adli soruşturma ve disiplin soruşturmasına konu edilen olayın mahiyeti ve sorumluların fiilleri göz önünde bulundurularak Kanunun 71’inci maddesinde belirtilen para cezasının uygulanması, tespit edilen kamu zararı tutarının bir an önce muhasebe kayıtlarına alınarak tahsil ve takip işlemlerinin başlatılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.




Bu haber 4976 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI