thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


İl Genel Meclis Başkanı Önder’den Çarpıcı Açıklamalar..
Tarih: 01-08-2022 06:22:40 Güncelleme: 01-08-2022 06:35:40 + -


Bir yıldan fazla bir süredir İl Genel Meclis Başkanlığını yürüten Nejat Önder, meclis çalışmaları ve Çanakkale il genelinde yapılan yatırımlar hakkında Aynalı Pazar okuyucuları için değerlendirmelerde bulundu.


İl Genel Meclis Başkanı Önder’den Çarpıcı Açıklamalar..

6 Nisan 2021 tarihinde yapılan seçimlerden bu yana İl Genel Meclis başkanlığı görevini yürüten Nejat Önder, İl Özel İdaresi yatırımları ve KÖYDES projesi kapsamında sürdürülen projeler hakkında bilgi verdi. Hali hazırda KÖYDES Kapsamında merkez ilçe dâhil toplam 11 ilçe için 39 milyon TL yatırım ödeneği ayrıldığında dikkat çeken İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Şu anda bu 39 milyon TL’den biraz fazla olan bütçe 11 ilçe arasında dağıtılmış durumda. İlçelerimize bağlı köylerin içme suyu, yol yapım çalışmaları, küçük ölçekli sulama, asfalt alımı dediğimiz ortak alım ve yönetim giderleri gibi kalemlere harcanmaktadır. Tabi burada en büyük harcamalar İçme Suyu hattı yapımı, bakımı, onarımı tutuyor. 27 milyon 544 bin TL tutarı sadece bu işler için harcanıyor” bilgisini verdi.

 

“515 BİN METREKARE PARKE TAŞI İHALESİ YAPTIK”

Çanakkale köylerinin en büyük sorunlarının su hatları ve ulaşım olduğunu belirten İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Bu sorunları çözmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Şuanda Çanakkale’nin merkez dahil 8 ilçesine bağlı 305 köyünde parke taşı döşeme işi devam ediyor. Kimisinde başladı; kimisinde ise tamamlandı, kimisinde de devam ediyor. Sadece 2022 yılında 515 bin metrekare parke taş işleri var. Biz bunun 415 bin metrekarelik bölümünün ihalesini yaptık. İlçe ilçe, köy köy bunların ihalesini yaptık. Köylerimizde şu anda çalışmalar sürüyor. Tabi bu işi ihaleye çıkmadan önce fizibilitesi de yapılıyor. Bir metrekarelik parke taş işinin maliyeti 196 liraya geliyor” dedi.

“İŞİ KALİTELİ YAPIN DEDİK..”

Maliyetlerin her geçen gün arttığını belirten İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Biz ihaleye çıktığımızda 52 milyon 26 bin 800 TL ile ihaleyi verdik. Ancak bir yandan da maliyetler artıyor. İhaleyi alan firmalar da hızlıca bitirip maliyetten kaçmak istiyorlar. Biz bunlara güvence verdik. Dedik ki; işi yapın ister bir ayda ister iki ayda yapın. Gerekirse sahaya 3-4 ekip çıkartın hızlıca yapın ama kaliteden asla taviz vermeyin. Maliyet artarsa karşılarız dedik. Çünkü bu işin fıtratında vardır; işi alan firma ne kadar hızlı yapıyorsa; kaliteden de o kadar uzaklaşmaya meyleder maliyet artışlarından kurtulmak için. Biz buna fırsat vermeyelim; kaliteli de yapılsın ki yarın bir daha aynı köye aynı iş için ödenek ayırmak zorunda kalmayalım. İhaleyi alan firmalarda güvenceyi alınca; şuanda 305 köyde hummalı bir şekilde çalışma yürütüyorlar” dedi.

 

RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİNDE SON DURUM

Çanakkale İl Özel İdaresi, yenilenebilir enerjiye dönüşüm kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali projesini hayata geçirmişti. 9 milyon TL harcama yapılarak; İntepe Rüzgâr Santrali kurulmuştu. Santralin son durumu hakkında bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “İntepe Rüzgâr Santrali benim çok faydalı bulduğum bir proje. Yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgâr enerjisinde elektrik üretmek amacıyla İntepe Rüzgâr Santrali kuruldu. 71 metre yüksekliğinde 55 metre rotor çaplı, 1000 KVA gücünde bir rüzgârgülü dikildi. Proje hayata geçtiğinde buradan yıllık 3 milyon KWH değerinde bir elektrik üretimi yapılacaktı. Ancak hukuki bir takım sorunlarla karşılaşıldı. Şirketle imza yetkilisi arasındaki anlaşmazlık bizim üretim yapmamızı engelliyor. Direğin yerini değiştirilmesi gerekiyor dendi, yeri değişti. Ancak bu imza yetkilisi ile şirket antlaşma sağlayamayınca, bürokrasi bu kişinin imza atacağı evrak olmayınca onaylamıyor. Hukuki süreç çözülene kadar bizde şirkete yapılacak ödemeleri durdurduk. Mahkemenin sonucunu bekliyoruz” bilgisini verdi.

“BANA KALSA; 10 TANE DAHA RÜZGAR GÜLÜ DİKERİM..”

İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan RES Projesi için düşüncelerini de paylaşan İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Devamının getirilmesini çok istediğim bir proje. Bana kalsa 10 tane rüzgârgülü daha dikerim. Çok büyük getirisi olan bir proje. Bütçe geldi mi, gelecek mi düşünmem. Kırsalın birçok yükünü hafifletiriz. 12 tane Rüzgârgülümüz olsa; bütçemize aylık 4,5-5 milyon TL gelir eklenir. Kırsalda bu parayla ne yapmazsın? Düğün salonumuzun çatısı akıyor dedirtmezsiniz; şuraya bu kadar boru eksiğimiz kaldı dedirtmeyiz. Köylerimiz arasında elektrik borcunu ödeyemeyen köylerimiz var bunlara destek olunur. Bana göre; köy muhtarlarının küçük de olsa bir bütçesi olması lazım. Muhtar 70 santimlik boru için kaymakamlıklara gitmesin, özel idareye gelmesin isterdim” dedi.

 

“ÖNÜMÜZÜ GÖRELİM; SONRASINDA ISRARCI OLACAĞIM”

Kamu idaresi olarak İl Özel İdare ve İl Genel Meclisinin ticari bir girişimde bulunamayacağını belirten İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Biz öncelikle bu rüzgârgülünün dönmesini istiyoruz. Bir dönsün, önümüzü görelim. Sonrasında bu konuda ısrarcı olacağım. Güneş enerjisi projesi de olmalı; gayrimenkul alıyorsak, kira geliri getirici mülkümüz varsa neden RES ve GES santrallerimiz olmasın ki? Pervaneler Hindistan’dan geliyormuş, sonradan yerli üretim başladı. GMKA’da bu konu gündeme geldi. Balıkesir bu alanda bizden daha önde; onlar Balıkesir’e yatırımcı çekmişler. Bizim bu tür yatırımlar için ısrarcı olmamız gerekiyor” dedi.

“AK PARTİ BANA ŞEHRE HİZMET ETME ONURU YAŞATTI”

Bir yıldan fazladır İl Genel Meclis Başkanlığını yapan Nejat Önder; “6 Nisan 2021 tarihinden bu yana İl Genel Meclis Başkanlığı yapıyorum. Aynı tarihte AK Partiye geçtim. AK Parti bana şehre hizmet etme onuru yaşattı. İlçelere, köylere gittiğimiz zaman muhtarların ilgisinden o farkı görebiliyorum. Hizmet götürüyoruz; hizmet alabiliyorlar. Mesela İl Genel Meclis tarihinde il özel idare iller bankasından kredi kullandı. Kriz var; dünya etkilenmiş ülkemizde etkileniyor bu krizden. Köylerimizden ciddi talepler vardı. Bu talepleri seneye ertelersek; gelecek sene daha büyük bir talep listesi ile karşılaşacağız. Bizim bütçemiz belli; Çanakkale’de ödenen vergilerden gelen bir kaynak. Önümüzdeki sene vergi gelirleri aşırı artmayacağına göre; bizde bu talepleri seneye öteleyip maliyetlerin katlanmasına izin vermedik. Kendi imkânlarımızla hizmetin önünüz açarız düşüncesi ile hareket ettik. 80 milyon TL kredi kullandık ama gelecek sene bu yatırımları yapmak için belki seneye 380 milyon TL gerekecekti. Buna karşı çıktı bazı arkadaşlarımız ama bence olması gereken buydu. Avuç dolusu gayrimenkul olacağına ‘kırsala hizmet etmeliyiz’ düşüncesi esasıyla hareket ederek; gayrimenkul satışı yapma kararı aldık” dedi.

 

“ÇANAKKALE’DE SUSUZLUK VAR DESELER GÜLERDİM”

Çanakkale’de her geçen gün içme ve kullanma suyu sıkıntısının arttığına dikkat çeken İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Tabi bunda kuraklık etkisi var, nüfus artışının etkisi var. Köylerimizde özellikle Tarımsal Sulama sıkıntısını çözmek için anlaştığımız firmalar var. Mesela ben İl Genel Meclis Başkanı olmadan önce bana Çanakkale’de Susuzluk var deseler gülerdim. Maalesef Çanakkale’de susuz, suyu yetmeyen çok köyümüz var. Bizim sondaja harcadığımız para sondaj başına 300 bin lira. 300 bin lira veriyoruz ama su çıkacağının da garantisi yok. Su bulduk diyelim; laboratuarda sağlıksız çıktı bu sefer sondajı kapattırıyoruz. O yüzden son 5 yılda Çanakkale’de en çok su ve kanalizasyon yatırımına para harcıyoruz” bilgisini verdi.

“SU VE KANALİZASYON YATIRIMLARINA 79 MİLYON LİRA HARCANDI”

İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, Çanakkale il genelinde susuzluk sorununu aşmak için yürütülen yatırımlarla ilgili olarak ise; “Şuanda Çanakkale il Genelinde İl Özel İdaresi su ve kanalizasyon yatırımları kapsamında 5 yılda 78 milyon 909 bin lira yatırım yaptık. 72 adet sondaj çalışması için 4,5 milyon TL harcandı. İhtiyaçlar için 140 adet su deposu yapım işine 15 milyon TL, 450 KM uzunluğunda içme suyu hattı yapıldı, bir kısmı onarımdan geçti. Sırf bu iş için 30,5 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. Birde kanalizasyon hatları var; 150 km uzunluğunda 18,5 milyon liralık da yatırım yapıldı. Tarımsal sulama yatırımları var; il genelinde 300 hektar büyüklüğünde bir alanın sulamaya kavuşması için 10,5 milyon TL yatırım yapıldı. Şuanda tüm ilçelerimizde su depolarının temizlikleri yapılıyor, bakımları yapıldıktan sonra ilaçlanıp tekrar su veriliyor” bilgisini verdi.

 




Bu haber 4226 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI