thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


ÇTSO’da Yeni Dönem Hedefi: "Tanıtım ve İhracatı Arttırmak"
Tarih: 27-10-2022 06:13:34 Güncelleme: 27-10-2022 06:21:34 + -


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) Yönetim Kurulu üyeleri ve başkanı Selçuk Semizoğlu, yeni dönemin ilk toplantısı öncesinde basın mensupları ile bir araya geldi. Yeni dönem ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇTSO Başkanı Semizoğlu, bu dönemde Çanakkale’nin uluslar arası tanıtımı için hem yurt içi hem de yurtdışı fuarlarda Çanakkale’yi temsil edeceklerini söyledi.


ÇTSO’da Yeni Dönem Hedefi:

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) Yönetim Kurulu üyeleri ve başkanı Selçuk Semizoğlu, yeni dönemin ilk toplantısı öncesinde basın mensupları ile bir araya geldi. Yeni dönem ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇTSO Başkanı Semizoğlu, bu dönemde Çanakkale’nin uluslar arası tanıtımı için hem yurt içi hem de yurtdışı fuarlarda Çanakkale’yi temsil edeceklerini söyledi.

 

“ÇANAKKALE KAZANSIN DEMİŞTİK; KAZANACAĞINA İNANIYORUM”

Selçuk Semizoğlu yeni dönemin ilk basın toplantısında; “Yeni dönemin ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştireceğiz. Önceliğimiz her zaman ki gibi Çanakkale olacak. Yeni dönem öncesinde meclisimiz ve yönetim kurulumuz gençleşti. Tabi bazı aritmetik hesaplar nedeniyle Meclis üyesi sayımız 55’ten 54’e düştü. Aktif üye sayımız 5 bin rakamını geçince hesaplama yöntemi değiştiğinden maalesef böyle oldu. Önceki dönemden yeni döneme 31 meclis üyemiz aynen devam ediyor, temsilci olarak da 1 değişiklik var. Geçen dönem Dardanel grubunu temsilen Mehmet Önen arkadaşımız temsil ederken; yeni dönemde Ayşe Önen Özoğuz kardeşimiz temsil edecek. Ayrıca bir ilk olarak da Ayşe kardeşimiz ile yönetimde ilk kadın üyesi olmuş oldu. Genç bir yönetim kuruluyuz; yaş ortalamamız 42,7’dir. En yaşlı üye benim. Meslek komite üye satımız 131’den 129’a düştü bu dönemde. Çok yoğun katılımlı bir seçim geçirdik. Çanakkale kazansın demiştik, Çanakkale’nin de kazanacağına inanıyorum” bilgisini verdi.

 

“TURAN VE GÖKHAN KARŞIMIZDAYDILAR..”

Soru cevap şeklinde ilerleyen basın toplantısında; “ÇTSO’nun geçmiş dönemlerinde siyasilerin başkan ve yöntemine angajman şeklinde konuşmalar oluyordu. Bundan sonraki süreç nasıl olacak” şeklindeki soruya ÇTSO Yönetim kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu şöyle yanıt verdi; “Bu durum Çanakkale’nin kanayan yarasıdır. Geçen seçimlerde de 21 komitenin 21’ini alarak ben ve ekibim bu sıralara oturmuştuk. Geçen dönemde de AK Parti ve CHP, ben ve ekibimin karşısındaydı. Ben odaya siyaset sokmayacağım dedim, sokmadım da. Bu dönem baktığımız zaman; AK Parti diyemem, sadece İl Başkanı ve Bülent Turan ile ekibi. Öbür tarafta ise CHP diyemem ama merkez ilçe başkanı Ülgür Gökhan ve bir, iki belediye başkanı. Bürokratları da çalıştırdılar.”

“SEÇİMLERDE OLDUĞU GİBİ EL ELE TUTUŞSAYDILAR; 10 YILDA ÇANAKKALE’YE NELER OLURDU”

AK Partili Bülent Turan ve CHP’li Ülgür Gökhan’ın oda seçimlerinde taraf olmalarından duyduğu üzüntüyü ifade eden Selçuk Semizoğlu; “Benim üzüldüğüm şey şu; 2013 yılından beri ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışıyorum. 2016 yılı Temmuz ayında Bülend Engin beyin yardımcısı oldum. Bülend Engin beyin Çanakkale’ye çok büyük hizmetleri olmuştur, kendisine de teşekkür ediyorum verdiği hizmetlerden dolayı. Bülend bey çok yoğun olduğu için birçok kişi de Başkan gibi çalıştı. 10 yıl iktidar partisi vekili ile merkez ilçe Belediye Başkanı el ele tutuşsalardı; bu seçimde tutuştukları gibi 10 yılda Çanakkale’ye neler olurdu? Biz bu 10 yılda ne kaybettik biliyor musunuz? Bülend Engin başkanım döneminde Yat Limanı projesini hazırladık, dosyalarımızda var. Bülend beyin Kruvazör limanı projesini kaybettik. 10 yılda bunlar bitmişti. ÇTSO olarak Kongre ve Fuar alanını kaybettik, yapamadık. Ezine Gıda İhtisas OSB yaptık. Bunu siyaset malzemesi yapıyorlar, yapsınlar ama dosyalar açılsın bakılsın. Ezine OSB, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının projesidir. Birçok yaptığımızı da konuşmadık ki; siyasilerimiz vatandaştan sonuçta oy istiyorlar. Biz hizmetimizi veriyor, karşılığını da alıyoruz çok şükür. Evet, bir laf etmiştim; ben ve ekibimin Çanakkale Ticaretini siyasi istiladan kurtardık. Açık ve net. Bir ÇTSO başkanının vekillerle ve belediye başkanları ile çok iyi geçinmesi ve çalışması gerekir. Bu sebeple de artık bu konularda konuşmayacağım. Ancak bu oyunu ben bozan değilim” ifadelerini kullandı.

 

ÇTSO’DA YENİ DÖNEMİN HEDEFİ: YURTDIŞI!

“Yeni dönem başlıyor; bu dönemde öncelikli hedefleriniz ne olacak? Yapamadığınız yada yapmaktan pişmanlık duyduğunuz bir şey var mı” sorusu üzerine Selçuk Semizoğlu hedeflerinin üyelerinin yurtdışına çıkması ve ihracatlarını arttıracak girişimlerin katlanarak arttırılması olarak belirtti. Semizoğlu; “Önceki dönemden pişmanlığımız yok. Pandemini arkasına sığınacak değiliz. Çok eleştirildik. Üyelerimi yurtdışına çıkartacağım, Çanakkale’nin tanıtılmasını sağlayacağım. Çanakkale’ye insanların gelmesini sağlayacağız. Aynı zamanda üyelerimin ufkunun açılmasını sağlayacağım. 2018 yılı Nisan ayında ÇTSO’nun banka ve kasa aktifi 2 milyon 350 Bin liradır, geçen ay sonu ise bu rakam 9 milyon 7 bin liradır. TSO’lar para kazanması gereken kuruluşlar değil. Demek ki bütçemizi mütevazı harcamışız. TSO’ların amaçları illerin tanıtımına öncülük etmek, üyelerinin ticaretlerinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Dış Geliştirme birimimiz ile bizler üç senede 31 olan ihracatçı sayımızı 99’ çıkarttık. Az yapmışız geçen dönem; bu dönem daha çok yapacağız” diyerek yanıtladı.

“ELETİRİLERE AÇIĞIZ.. HERŞEYE CEVAP VERECEĞİM”

Basın da ÇTSO’nun önceki dönemine ait, meclis üyeleri ve Yönetim kurulu üyeleri hakkında çıkan haberleri de yanıt veren Semizoğlu; “Bizler eleştirilere açık insanlarız ancak aynı eleştirileri tekrar tekrar yapılmasın. Kıbrıs’a gittik; 200 Bin Lira harcamışız diye yazmış. Bunu söyleyen de yalan söylüyor; 297 bin lira harcadık. Gittik de ne yaptık derseniz; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bey ile Liderlik Akademisine katıldık. 35 Oda ve Borsa yönetimi vardı orada. Rifat bey orada ÇTSO’yu örnek göster; “Bakın ÇTSO’ya, Selçuk başkan meclis üyelerini alıp geldi” diye övdü bizi. Eşleri de götürecektik de; uçaklarda yer yoktu. Bunları biz yapacağız; bunlarla bizi eleştireceklerse eleştirsinler. Eleştirenler de önce kendilerine bakacaklar. Bundan sonra her şeye cevap vereceğim. Sosyal medyadan yazınca kızıyorlar; artık sosyal medyadan değil basına konuşacağım. Sizler önemlisiniz, bu öneminizin farkına varın. Siyasileri de beni de bürokratları da eleştirin. Bugün seçim sayfasını ben ve ekibim kapattık. Ben ve arkadaşlarımın odadan 1 TL geliri yok” dedi.

 

ORTAK AKILLA YÖNETİM, EKONOMİ, TANITIM VE İHRACAAT

ÇTSO’yu yeni dönemde daha fazla katılımlı, ortak akılla birlikte yönetmek istediklerini belirten Selçuk Semizoğlu, yeni dönemde komite başkanlarının da meclis toplantılarına davet ettiklerini açıkladı. Semizoğlu; “8 yılda bir kriz olan ülkede yaşıyoruz. Sene sonunda doların kaç lira olduğunu söyleyemiyoruz. Oda olarak yapacağımız şey; tabi ki Yönetim Kurulumun düşüncesi de önemli. Yılbaşından sonra özellikle ulusal boyutta ekonomistleri toplantımıza getirip, ekonomi gerçekleri hakkında üyelerimiz ile görüşlerini paylaşma imkânı sağlayacağız. Her ay bunlar yapılacak. Üyelerimiz krizden nasıl korunur, nasıl üretim yapılır, ihracatımız nasıl artar bunları konuşacağız. Yeni dönemde bir yeniliğimiz de; meclis toplantılarına 54 meclis üyemiz katılıyor ama komite üyelerimizin de mecliste olmasını istedik. Oy hakları yok ama görüşleri önemli” dedi.

 

“5 AYDIR CEVAP BEKLİYORUZ.. VALİLİK PROJEMİZİ SAHİPLENMİŞ!”

Çanakkale TSO olarak Gastronomi Evi olarak hazırladıkları bir projelerinden bahseden Selçuk Semizoğlu, 5 aydan bu yana GMKA’dan yanıt alamadıklarını açıkladı. Söz konusu projeyi ise Çanakkale Valiliğinin sahiplendiğini öğrendiklerini açıklayan Semizoğlu; “Çanakkale sanayisi ve üreticisi, tüccarları için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yetmiyor ama yetmemesinin sebepleri de var. 5 ay önce Çanakkale’ye gastronomi evi yapalım diye çalışma başlattık. Gastronomi evi ile ilgili projemizi benim de yönetiminde yer aldığım GMKA’ya sunduk. Proje sahibi ÇTSO’dur, bekliyoruz ama cevap gelmiyor. Genel sekreter ile görüşüyorum bana söyleyemiyor ama Genel Sekreterimize Sema Hanıma söylemiş; projeden ÇTSO’nın adını silmiş, Çanakkale Valiliğini yazmışlar. Neden? Açılış yapmak için! Yer bizim, 600 bin lira para harcadık. yeri gelmişken o bina içinde eleştiriler var; metruk bina imiş. O metruk binada geçen ay Turizm Bakanının da katıldığı Deniz Ticaret sergisi yapıldı. Metruk bina da öyle sergi olmaz! Konumuza dönersek; birçok projemiz de bu tür sebeplerle kalıyor. Sayın valimiz İlhami Aktaş, kişiliğine büyük saygı duyduğum, çok iyi bir insan Ama benim Yönetim Kurulu üyesi olduğum dönemdeki dördüncü validir. Proje sahibi ÇTSO’dur, ismi yazılması gereken ÇTSO’dur , 4,5 ay oldu cevap alamadık. Bunları benim gibi bunları konuşabilen, bu riski alabilen çok az oda başkanı vardır. Bende bu riski alacağım. Ben ve ekibim Çanakkale’nin sanayicisinin, tüccarının işinin gelişmesi için elimizden geleni yaptık. Yeni ekibimde burada; yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

“ÇTSO’NUN KURUM VE KİŞİLERLE ÇEKİŞMESİ, KAVGASI SÖZKONUSU DEĞİLDİR”

Sert bir üslubu olduğu yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Selçuk Semizoğlu; “Tekrar söylemek isterim ki; ÇTSO’nun kimseyle çekişmesi, kavgası söz konusu değildir, olması da doğru değildir. Mizacım biraz sert olabilir; yalan söylemediğim, yanlış söylemediğim sürece benim için hiçbir sakıncası yok. Üyelerim de yanlış yalan söylemiyor; onlar içinde bu üslubumun bir sakıncası olmamış ki; Çanakkale tarihinde geçen seçime göre yüzde 100 oranında seçime katılım artmış. Burası bir şölen havasındaydı; bundan da çok mutlu oldum.  Eskiden birçok komitede üyesi olmak o kadar önemli değildi. Bu seçimlerde birçok arkadaşım komitelere isim buldular ama birçok arkadaşımız da komiteye giremediği için küsenlerde oldu. Komitelerde yer bulmak; hatta komite yedeklerinde bulunmak dahi önemli bir hale geldi. Bu da ÇTSO yönetiminin üyelerine karşı sorumluğunu yerine getirmiş, ciddi bir kurum haline gelmiş demektir. Yönetim kurlunu yazarken çok zorlandım. Yönetimimden üç arkadaşım kendi isteği ile ayrıldı, kırgınlık dargınlık olmadı. Ben o 3 koltuğa kimi, nasıl yazacağımı geceler boyunca düşündüm. Kırılan arkadaşlarımızın gönlünü almasını da biliriz. 42,7 yaş ortalaması olan yönetim kurulum ile görevdeyiz ama 65 yaşından sonra devlet memuru yapılmayan adamlar bizleri yönetmeye devam ediyorlar” dedi.

 

“BALIKESİR GASTRONOMİ TURİZMİNİ İYİ KULLANDI.. BİZİM BİR AYAĞIMIZ AKSAK”

ÇTSO olarak Gastronomi Evi projelerini ÇOMÜ ile birlikte yürüteceklerini belirten Semizoğlu; Balıkesir’in ise bu konuda ciddi yol aldığını açıkladı. Balıkesir’de kurumların birlikte iş yapmak için can attığını ancak bunun Çanakakle’de bir türlü olmadığını ifade eden Semizoğlu “Gastronomi Evinde üniversitenin ilgili bölümü ile birlikte çalışacağız. ÇOMÜ gibi güzide bir üniversiteye sahibiz. Bu yıl mesela tüm kayıtları dolmuş, bu sevindirici bir haber ilimiz adına. Çanakkale Evi; merkezdeki konumu ve yapının güzelliği ile çok orijinal bir yapı olacağından; ilimizin tanıtımından Gastronomi turizminin de payını alması için bunu düşünmüştük. GMKA yönetiminde Balıkesir ve Çanakkale Valilerinin yanı sıra Balıkesir TSO ve Belediye başkanlarımız ile birlikte ben de yönetimindeyim. Balıkesir tarafı Gastronomi Turizmini çok güzel kullandılar. Belediye başkanı ile Vali yan yana oturabiliyorlar. Bizim bir ayağımız aksak yani. Bizim aksaklıklarımız ve eksikliklerimiz bunlar. Bu durumu Çanakkale kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Çok şey var; bu işleri bir kenara bırakıp siyaseti siyasetçiler yapsın, biz bundan sonra Çanakkale’ye nasıl daha iyi hizmet edebiliriz, buna yoğunlaşacağız” dedi.

 

GASTRONOMİ EVİNDE SON DURUM: “SEBEP ŞU DİYEMİYORUZ, BİR DETAYA TAKILDIK”

ÇTSO olarak her türlü işbirliklerine hazır olduklarını ama projelerde engellemeler ile karşılaştıklarına dikkat çekene Semizoğlu; “29 Ekimde;  Mastercheff yarışmasını Çanakkale’ye getirdik. bu bile eleştirildi. O yarışma programının reytingini herkes bilir. Bir takım medya bunu da eleştirdi; oysa biz oda olarak sadece 70 bin TL para verdik. Sayın Valimiz GESTAŞ üzerinden 70 Bin TL verilmesini sağladı bir de başka yerden 70 Bin TL katkı geldi. Toplamda 210 bin TL ödedik. O yıl yarışmayı Yalova belediyesi çok istedi, hatta bizden daha çok para teklif ettiler. Her şey eleştirmek değil; bazen sırtımız sıvazlansın istiyoruz. 8 bin 800 üyenin ödediği aidatı harcıyoruz; bu odaya çikolata alınsa o bile ihale ile alınıyor. Kimsenin cebine bir kuruş girmiyor. Çanakkale’de bir Gastronomi Evi olduğu zaman bundan yine Çanakkale halkı, üniversiteye açık olacak. Ama açamıyoruz; ‘sebep şudur’ diyemiyoruz.. Porselen tabakları bile hazır. Her şey hazır sadece bir detay. Takıldığımız sadece bir detay” dedi.

 

“SİYASETÇİLERİMİZLE ‘KÜSTÜK, OYNAMIYORUZ’ BİR TUTUMA GİREMEYİZ”

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Çanakkale için büyük hizmetleri olduğunu, her fırsatta elinden gelen desteği verdiğini hatırlatan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Seçim günü dahi Bülent Bey ile görüştüm. Gümrük ile ilgili bir üyemizin sorunu vardı. Vekillerimizle ‘küstük oynamıyoruz’ diye bir tutuma giremeyiz. Vekillerimizle sürekli görüşüyoruz. Sayın Valimiz aradı,  tebrik etti. Ülgür Gökhan başkan da arayamamış ama yazılı mesajı var. Bunun dışında bizim kimseye bir dargınlığımız, kırgınlığımız yok. Önümüzdeki genel seçimlere vakilerimizle, yerel seçimlere kadar da Belediye Başkanlarıyla çalışmaya devam edeceğiz. Zaten biz hepsiyle görüşmeye mecburuz. Bülent Turan gibi Partisi içerisinde güçlü bir karakteri, merkez ilçe Belediye Başkanı ile bir arada olsa şu seçim de olduğu gibi; Çanakkale merkezde değil il genelinde çok daha iyi şeyler olabilirdi. Bülent Turan gerçekten konforumuz ama o tercihini başka yönde yaptı. Ben de bugün o sayfayı kapatıyorum. Siyaset yapmadım, siyasette yapmayacağız. Ancak vekiller asıllara hizmet etmek için seçildiklerini unutmasınlar. Aynı şekilde belediye başkanları da bunu unutmasınlar” dedi.

 

“ÜNİVERSİTE İLE İLİŞKİLERİMİZİ ARTTIRACAĞIZ”

ÇTSO’nun yeni döneminde gençlerle iletişimi daha da arttıracağını; özellikle üniversite öğrencileri ile iş adamlarının bir araya gelmesi için çalışma yürüteceklerini belirten Selçuk Semizoğlu; “Yeni dönemde Yönetim Kurulumuzdan iki arkadaşımız üniversite ile olan ilişkilerimizi daha işlevsel hale getirmek için görev yapacaklar. Üniversite’den hocalarımız ile yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde; ‘Öğrencilerimiz neden katılmıyor meclisimize’ dedim. Bunu görsünler istiyoruz. Genç girişimciler ve Kadın girişimcilerimiz çok aktif. Bu işler bizim tempomuzla, gönüllülük esasına göre senelerce yapılmaz. Bu dönemimin benim için son dönem olacağını ifade ettim. Yönetim Kurulumuzun yaş ortalaması Türkiye ortalamasına göre 43 ama 30-35 yaş olması lazım. Gençlerimizi bekliyoruz, meclislerimize bekliyoruz, sorular sorsunlar. Bunlarla ilgili Üniversitemiz ile ciddi projelerimiz olacak.




Bu haber 3094 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI