Gençlerin Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik 17 hedefi (Sustainable Development Goals) üzerine dikkatlerini çekmek, bu hedeflere yönelik çalışmalar yürütmelerini hedeflemek üzerine oluşturulan Avrupa Senin Şehrinden Başlar Projesinin Çanakkale ayağı tamamlandı. Gençler, Çanakkale’de özellikle bisiklet kullanımı üzerine atölye ve çalışmalar gerçekleştirdi.
Türk-Alman Gençlik Köprüsü GmbH ve Alman-Fransız Gençlik Ofisi’nin bir projesi olan Avrupa Senin Şehrinden Başlar Projesi kapsamında Fransa (Angers) ve Almanya’dan (Osnabrück) gelen gençler, Çanakkale’de proje katılımcısı gençler ile buluştu. Çanakkale Belediyesinin de destek verdiği proje kapsamında gençler 24-30 Temmuz 2023 tarihleri arasında kentte çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.
ANA TEMA BİSİKLET OLDU
Proje kapsamında gençler, takım oyunları ve kültürel gezilerin yanı sıra, Doğa ile Yaşam Atölyesi, Bisiklet Politikaları Atölyesi, Bisiklet Atölyesi, Bisiklet Üzerine Çanakkale’de Yapılan Çalışmalar sunumu, bisiklet kültürü üzerine hikaye anlatımları gibi etkinlikler ile bisiklet turları gerçekleştirdi. Ekip aynı zamanda ÇABİP (Çanakkale Bisiklet Platformu) Gönüllüleri ile de bir araya geldi. Yaklaşık bir hafta süren kapsamlı programı tamamlayan gençler, ilk olarak Fransa’ya hareket ederken, buradaki çalışmaların ardından ise Osnabrück’te gerçekleşecek olan programlara katılarak 12 Ağustos 2023 tarihi itibariyle proje faaliyetlerini tamamlamış olacak.
Proje Hakkında
Proje, gençlerin Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik 17 hedefi (Sustainable Development Goals) ile yoğun bir şekilde ilgilenmelerini ve hangi hedeflerin onlar için özel önem taşıdığını belirlemelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Buna dayanarak, seçilen hedeflerin şehirlerde nasıl uygulanabileceği ve gençlerin bu hedeflerin şekillendirilmesine aktif olarak nasıl rol alabilecekleri konusunda eylem stratejileri geliştirilecektir.
Proje bu amaçla Almanya, Fransa ve Türkiye'den gençleri bir araya getirmektedir. Proje kapsamında, seçilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine gençlerin nasıl yardımcı olabileceği ve belediye sektöründe nasıl uygulanabileceği konusunda seçenekler tartışılıp ve fikirler üretilecektir. Yaklaşık 24 genç ve her şehirden iki grup lideri Angers, Çanakkale ve Osnabrück’ten bu projeye katılmaktadır.
Başlangıç olarak ilgili belediyelerden Katılımcılar tematik öncelikleri ve proje tasarımını geliştirmek için birlikte bir dijital proje geliştirecek, ardından Katılımcılar kişisel olarak Çanakkale, Angers ve Osnabrück'te buluşacaklar.
Proje sonunda, Osnabrück’te kardeş şehirlerin genç delegelerin katıldığı "Vestfalya'da Barışın 375. Yılı" yıldönümünün bir parçası olarak gerçekleşen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerine bir gençlik forumu gerçekleşecektir.