thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Alevlere ve Rüzgara Karşı Ölüm Kalım Savaşı

Tarih: 23-08-2023 07:14:32 Güncelleme: 23-08-2023 07:18:32 + -


Yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi. Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı. Devlet tüm imkanlarıyla alevlere karşı mücadele veriyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangına müdahale ile ilgili olarak “8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180'e yakın arazöz ve iş makinesi ve 1100'e yakın da personelle yangına müdahale ediliyor” dedi.


Alevlere ve Rüzgara Karşı Ölüm Kalım Savaşı

Çanakkale’de Damyeri mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda ekip sevk edildi. Ayrıca, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı.

 

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

 

Öte yandan yangın Çanakkale il merkezinde birçok yerleşim biriminin de yakınlarına kadar geldiği öğrenildi. Birçok vatandaşın yaşadığı sitelerin yakınına kadar gelen alevler nedeniyle eşyalarını toplayarak evlerinden ayrıldığı belirtildi.

VALİ AKTAŞ: CAN KAYBI VE YARALANAN YOK
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu’nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, “Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte” dedi.

 

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin, geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındığını, çift yönden tek yöne döndüğünü bildirdi. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi.” ifadeleri de kullanıldı.

 

AFAD’DAN AÇIKLAMA
AFAD tarafından yapılan açıklamada, söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi. AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in de bölgeye intikal ettiği, yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibinin de bölgeye yönlendirildiği bildirildi.

 

“KUŞ UÇUŞU 15.1 KİLOMETRELİK HATTI 6 SAATTE KAT ETTİ”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye'de bugün toplam 29 yangın çıktığını belirten Yumaklı, “Bunlardan 26 adedi söndürüldü, kontrol altına alındı. Halihazırda devam eden 3 yangınımız var. Bunlardan bir tanesi Çanakkale Merkez. Diğeri Bursa Yenişehir ve Karacabey. Şu an içlerinde en ağırı Çanakkale Merkez'deki yangınımız” dedi.

Saat 11.39 itibariyle yangının başladığını söyleyen Yumaklı, “Damyeri mevkiinde birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hattı 6 saat gibi kısa bir sürede kat etti. Arkadaşlarımız belirli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu” ifadelerini kullandı.

 

“ŞU ANA KADAR CAN KAYBI YOK”
Yüksek rüzgar hızı ve nem oranının yangına müdahaleyi güçleştirdiğini vurgulayan Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün gücümüzü yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Kepez beldesi başta olmak üzere şehir merkezini teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı, bunlardan 6'sı boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı köyleri boşaltıldı. İhtimalen de boşaltmaya hazır Aşağıokçular, Taşlıtarlave Kızılcaören köyleri var. Şu ana kadar herhangi bir can kaybımız söz konusu değil. 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180'e yakın arazöz ve iş makinesi ve 1100'e yakın da personelle yangına müdahale ediliyor.”

 

KIYI EMNİYETİ’NDEN ÇANAKKALE’YE MÜDAHALE GEMİSİ
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de “Çanakkale Kepez'de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun gemimiz İstanbul'dan hareket etti” açıklamasında bulundu.




Bu haber 2671 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI