Çanakkale’de Petkim, Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikaları, AKFA, Trutaş, Sümerbank, Truva Deri gibi binlerce insana iş imkânı sağlayan sanayi tesisleri AK Partinin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren özelleştirilerek satıldı. Ağır sanayi tesis alanı olarak imar planlarında görülen arsalar ise CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan döneminde imara tek tek açıldı, kimileri de açılmak üzere. Oysa bu fabrikalar özelleştirilirken en büyük tepkiyi gösteren kişilerin başında ise Ülgür Gökhan geliyordu.
1970 yılında Atatürk Caddesi üzerine kurulan Çanakkale Petkim tesisleri, AK Parti iktidarında 2003 yılında Çanakkale’de ilk özelleştirilerek satılan tesislerin başında geliyor. 2003 yılına kadar 9 bin 55 metrekare açık alanı, 2 bin 495 metrekare kapalı alanı bulunan fabrikada atık olan Plastik İşleme faaliyeti yürütüyordu. 2003 yılında alınan özelleştirme kararı sonrasında fabrika içerisindeki makineler sökülerek İzmir Aliğa’ya gönderildi. Bakanlar kurulu kararı ile imara açılan Çanakkale Petkim Fabrikası arazisi için o dönem Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çok sert muhalefet yapmış, ancak özelleştirmeyi kazanan firma Bakanlar kurulu kararı ile imar izni aldığından fazla da direnememişti. Şuan Çanakkale Petkim Fabrikasının bulunduğu alanda ise lüks konutlardan oluşan site bulunuyor.
“BURADA RANTA GEÇİT VERMEYECEĞİZ” DEDİ..
1962 yılında kurulan, kurulurken arazisi Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfından çok cüzi bir bedelle alınan, amacın Çanakkale’de halka iş imkânı yaratmak olan Çanakkale Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası 2003 yılında kapatılmıştı. Burada çalına 18 işçi işten çıkartılmış ya da başka kurumlara geçiş yapmıştı. Yılda 30 bin ton üzümün işlendiği fabrikada üreticide bağlarında asmaların %70’ini sökmek zorunda kalmıştı. AKP İktidarının ilk günlerinde yaşanan bu gelişme sonrası işçiler fabrikada açlık grevi yapmış, TBMM’nin tek muhalefet partisi olan CHP’nin iki Milletvekili ve Çanakkale Belediye Başkanı işçilere destek vermişti. O günlerde işçilere destek veren CHP’li vekillerin ve Başkanının söylemi halen kulaklarda çınlamaktadır; “Burada rant çevrelerini geçit vermeyeceğiz”. Yapılan özelleştirme ile sembolik rakamlara Hüseyin Aktif Terzioğlu Vakfından alınan ve sadece Çanakkale halkına istihdam yaratmak için feda edilen arazi milyonlarca liraya yabancıların eline geçmiş oldu… Hem de Çanakkale halkı işsiz kalmıştı…
İHALEYİ ALAN FİRMAYA AVM İZNİ İÇİN 3 ŞART SUNULDU..
Aradan yılar geçti. Firma yetkilileri belediyenin kapısını çaldı ve imar istedi. AVM yapma planı vardı. İmar şartlı verildi. Burada işten çıkartılan işçilerinin çocukları istihdam edilmesi, Çanakkale esnafına kota verilmesi ve Deniz kıyısında bulunan 12 056 m2 alanın tapusu Çanakkale Belediyesine devredilmesi karşılığında.. Bu şartlarda ilk ikisinin gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmiyor ama geçtiğimiz 2014 seçimleri öncesinde 12 bin 056 metrekare alan Çanakkale Belediyesine devredildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; 30 Mart seçimleri öncesi bu alana dev bir tabela asarak “Bu asanın tamamı Çanakkale Halkına aittir” diye yazdırdı. Çanakkale halkına ait olan arazinin üzerinde ise bugün Barış Kafe bulunuyor!
AKFA ARAZİSİ.. RANT ÇEVRELERİNİN GÖZBEBEĞİ..
Çanakkale’de rant çevrelerinin adeta göz bebeği olan AKFA arazisinin zaman zaman gündeme geliyor. Kepez belde sınırı Kolin Otel’e kadar olan ve 23 parselden oluşan alanı kaplamaktadır. Bu alanda; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yönetimindeki Belediye Meclisi 03 Ekim 2007 tarihinde 1/5000’lik imar planı yapmış ve bu plana göre yapılaşma başlamıştı. Çanakkale Belediye Meclisi daha sonra 08 Aralık 2018 tarihinde yeni bir 1/5000’lik imar planı kararı alarak emsal değerini 0,30’dan 0,45’e çıkardı. Çıkartılan emsal değeri ile Çanakkale halkının denize ulaşımı kapatılmış olacaktı!
CELAL KARAKAŞ MAHKEMEYE BAŞVURMASAYDI..
Belediye meclisinde alınan karar konusunda tek itiraz eden üye ise CHP Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Celal Karakaş oldu. CHP’li Celal Karakaş, AKFA arazisi için meclisten geçen düzenleme ile ilgili yürütmeyi durdurmak için dava açtı. Karakaş’ın yaptığı itiraz sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Celal Karakaş mahkemenin verdiği karar sonrasında “Meclisten geçen kararın uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Çanakkale İdare Mahkemesinin 3. Ve 8. Maddeler ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı sahillerin beton tehlikesine karşı içimizi ferahlatan, umut veren bir gelişmedir. Hukuk; doğayı korumak adına sığınabileceğimiz en önemli güç olduğunu bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullanmıştı.
BELEDİYEYE 10 BİN METREKARESİ HİBE EDİLEN FABRİKA: TRUTAŞ..
Çanakkale’nin nüfusunun 40 binlerde olduğu yıllarda açılan ve binlerce kişinin çalışıp emekli olduğu Trutaş Sebze Kurutma Fabrikası arazisi bugünlerde yeniden gündemde. 2015 yılında depo olarak kullanılmaya başlanmıştı. O yıl şirketin hissedarlarına haber vermeden Genel Kurul yapması gündeme gelmiş; iddialar ise fabrika arazinin yıkılarak Çanakkale Belediyesi tarafından imara açılması iddialarını da beraberinde getirdi. 2015 yılı sonlarında faaliyetini durduran fabrikanın sahipleri ise 27 Mart 2017 tarihinde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret ederek fabrika arazisinden 10 bin metrekaresini belediyeye hibe ettiklerini duyurdular!
“İMAR PLANI TADİLATI YAPARAK KONUT, İŞ YERİ ALANI OLARAK ŞARTSIZ HİBE..”
Çanakkale Belediyesinde yapılan görüşme sonrasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hibe ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Trutaş, kurutulmuş gıda üzerine yıllarca kente hizmet veren ama artık şehrin merkezinde kalmış olan bir müessese. Burasıyla ilgili bir plan tadilatı yapmıştık. Orada Belediyeye hibe edecekleri bir alan vardı. Bu alanın tamamına baktığımız zaman, yüzde 49’unu almış oluyoruz. Yani Trutaş’ın imar plan tadilatı yaparak, sanayi alanından konut, işyeri, turizm, park, yeşil alan olarak terkleriyle, yollarıyla toplamda mülkiyetin yüzde 49’unu almış oluyoruz” dedi.
HAKİMLER, SAVCILAR, AKADEMİSYENLER.. SÜMERBANK ARAZİSİ
Trutaş arazisinden 10 bin metrekare hibe alan Çanakkale Belediyesi, Trutaş alanının yanı sıra Sümerbank Fabrikasının da imara açılması için harekete geçtiği ortaya çıkmıştı! 2017 yılında yaşanan gelişmeler CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP’li belediyesini oldukça zor durumda bıraktı. 2017 yılında aralarında çok sayıda Savcı, Hâkim ve Akademisyenlerin de bulunduğu, 335 kişi tarafından kurulan S.S. Çanakkale Sümerkent Konut Yapı Kooperatifi, Sümerbank Sentetik Deri Fabrikasının bulunduğu 57 bin metrekare arazinin imara açılması için çalışma başlattığı ortaya çıkmıştı. Yapılan kooperatif toplantıları o kadar gizliydi ki; üyelerin toplantısına katılım öncesi GBT sorgulamaları bile yapılmıştı!
ÜLGÜR GÖKHAN İMAR MÜDÜRÜNÜ TOPLANTIYA GÖNDERDİ..!
Trutaş arazisinden 10 bin metrekare hibe alan Ülgür Gökhan yönetimindeki Çanakkale Belediyesi, yapılan değişikliğe Sümerbank arazisini de sokunca hakim, savcı ve akademisyenlerden oluşan kooperatifin toplantıları da ortaya çıkmaya başladı. 4 yıl önce Sümerbank arazisi için toplanan kooperatifin toplantısında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, o dönem İmar Müdürlüğü görevini yürüten birini de göndermişti. İmar Müdürünün toplantıya katıldığının ortaya çıkması üzerine Belediye başkanı Ülgür Gökhan; “Kooperatif de orada üyelerine sağlıklı bilgi verebilmek için İmar Komisyonunun bilgisi dâhilinde, izniyle gidip bilgilendirmelerde bulunmuştur” ifadelerini kullanmıştı.
SÜMERBANK-TRUTAŞ GEÇMEDİ: “İKİ YÜZLÜ BAŞKAN..”
Kamuoyu baskını CHP içerisindeki tepkilerin artması, dönemin AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ’ım hedef olması, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Karadağ’ı hedef alması, Karadağ’ın ise Ülgür Gökhan’ı “İki Yüzlü Başkan” diye suçlaması ile geçen 1 aylık sürecin ardından söz konusu imar değişikliği tekrar meclis gündemine geldi. İlk yapılan oylamanın aksine CHP’de birkaç meclis üyesinin evet oyuna karşılık mecliste AK Parti grubu da hayır deyince oy çokluğu ile imar değişikliği projesi meclis gündeminden tamamıyla çıktı!