Yerel tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık yaratmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Çanakkale Belediyesi, kendi ürettiği yerel tohumları Yerel Tohum Takas Şenliği'ne katılanlar ile paylaştı. Halk Bahçesi'nde yoğun katılımla gerçekleşen etkinliğe; Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, önceki dönem Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Belediye ve İl Genel meclis üyeleri ile muhtarlar, STK temsilcileri ve kentliler katıldı. Çok sayıda belediye ve üreticilerin katılımı ile gerçekleştirilen şenlik, Başkan Erkek'in Halk Bahçesinde kurulan stantları gezmesi ile başladı. Stant gezisi sırasında Çanakkale'nin yanı sıra çevre illerden gelen üretici ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Başkan Erkek, tohumlar ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
"ÇALIŞMALARIMIZI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ"
Stant gezisinin ardından Başkan Erkek Yerel Tohum Takas Şenliğinin açılış konuşmasını yaptı. Erkek konuşmasında; “2017 yılında Tohum Sandığımız açıldı. Tohum Sandığımız ile birlikte iyi tarım uygulamaları da başladı. Belediyemiz aynı zamanda ücretsiz toprak analizi yapıyor ve bizim bunu daha da yaygınlaştırmamız gerekir. Ücretsiz zeytinyağı analizi yapılıyor. Bunların yanında tıbbi ve aromatik bitkiler üretim alanı, üretici ve kooperatif pazarı, ürünlerimize coğrafi işaret alma gibi çok önemli tarım uygulamaları Tohum Sandığı ile başladı. Ben Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan nezdinde Tohum Sandığının kurulmasında ve sonraki çalışmalarında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“TOHUM ÇEŞİTLİLİĞİMİZ HER GEÇEN GÜN ZENGİNLEŞİYOR”
“Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli” diyerek sözlerini sürdüren Erkek; “Tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılması, sağlıklı, temiz gıdalara sağlıklı koşullarda ulaşabilmek büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar ise bunlara ciddi katkılar sunuyor. Tohum Sandığı açıldığında 30 olan tohum çeşidimiz bugün 150'ye ulaştı. Takas ve bağış yöntemi ile tohum çeşidi her geçen gün zenginleştiriliyor. Bugün buraya birçok 20 belediyeden katılım var. Kendi yöresel tohumları ile geldiler. 5'inci yerel Tohum Takas Şenliğimizin Çanakkale ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
SÖYLEŞİLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Yerel Tohum Takas Şenliği programı “Genetik Çeşitliliğimizin Kalbi Atalık Tohumlar” söyleşisi ile devam etti. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu, Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya ve Arş. Gör. Hatice Nihan Çiftçi'nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, atalık tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine vurgu yapıldı.
Söyleşi programı, Permakültür Uzmanı Eylem Bombatepe'nin konuşmacı olarak katıldığı “Sandığımdaki Ata Tohumu” isimli söyleşi ile devam etti. Bombatepe konuşmasında atalık tohumlar ile yaptığı üretim çalışmalarını katılımcılara anlattı. Söyleşiler sonunda verdikleri bilgiler için konuşmacılara teşekkür eden Başkan Erkek hediye takdiminde bulundu.
ŞENLİK KONSERLE DEVAM ETTİ
Kentlilerin ve kente gelen misafirlerin yoğun katılım gösterdiği Yerel Tohum Takas Şenliği “Orkestroia” konseri ile devam etti. Toprak ve tarım temalı geçen konserde müzik grubunun seslendirdiği birbirinden güzel şarkılara hep bir ağızdan eşlik eden katılımcılar şenliğin keyfini çıkardı.
FİDE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çanakkale Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği, tohum takas etkinliklerinin yanı sıra çeşitli alanlarda düzenlenen atölyeler ile gün boyu devam ederken, şenlik kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından üretilen domates, biber, patlıcan ve lavanta fidesinin dağıtımı gerçekleştirildi.