thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



18 Mart Deniz Zaferi Törenle Kutlandı

Tarih: 18-03-2023 12:29:41 Güncelleme: 18-03-2023 12:30:41 + -


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale’de, Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören düüzenlendi.


18 Mart Deniz Zaferi Törenle Kutlandı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenlerin ilki Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Tören kapsamında Milli Savunma Bakanı Akar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehitler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Muharrem Şahin Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

 

Çelenklerin sunulmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1994 yılında 253 bin şehit adına 3972 Sayılı Kanun'la Çanakkale'ye verilen ve üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazan altın madalya Bakan Akar tarafından Türk bayrağına toka edildi. Bakan Akar'ın altın madalya takmasının ardından öptüğü Türk bayrağı göndere çekildi.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende Çanakkale Boğazı'nda demirli TCG Salihreis fırkateyninden 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Törene Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nicole Slight ile siyasi parti temsilcileri de katıldı.

CHP ALTERNATİF TÖREN DÜZENLEDİ

Resmi törenin ardından CHP İl Örgütü tarafından alternatif tören düzenlendi. Atatürk anıtına bırakılan çelengin ardından günün anlam ve önemine atfen konuşma yapan CHP Çanakkale İl Başkanı Sabiha Güler Koçer "Konuşmama başlamadan önce ülkemizin uğradığı büyük deprem ve sel felaketleri sebebiyle hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, geride kalanlara ve tüm ülkemize sabırlar diliyorum. 18 Mart1915'e nasıl gelindi? Niçin 18 Mart’ı kutluyoruz? Bunun cevabını vermeden, nedenlerini irdelemeden, her yıl yapılan, kahramanlık, mertlik, söylemleriyle 18 Mart Zaferini gerçekleştirenlere olan borcumuzu ödeyemeyiz.

 

Hepimizin bildiği gibi, geçmişi 6 asra varan, bir Osmanlı Devleti, son zamanlarında liyakatsiz ve yeteneksiz yöneticiler elinde Avrupa’nın “Hasta Adam” dediği çok geniş topraklara sahip bir devletti. Topraklarının içinde, dünyanın en gözde enerji kaynakları vardı. Başarısız olan bu yöneticiler, şeyhülislamların verdiği fetvalarla ülkeyi yönetiyorlardı. Batı, Rönesansını yaparken, Osmanlı Devleti çağı yakalayamamıştı. Bilim ve teknolojinin gerisinde kalmıştı. Heybetli görünüşüne rağmen en küçük sarsıntıda yıkılacak durumdaydı. Emperyalistler, bu gerçeği biliyor ve bunun içindir ki “Hasta Adam” tabirini kullanıyorlardı.

 

Enerji kaynaklarına, ulaşım konusunda iştahı kabaran batının büyük devletleri Osmanlı Devleti'ni bölmek ve parçalamak amacıyla doğrudan başkent (payitaht) İstanbul’a yürümeye karar verdiler. Daha yola çıkmadan, galip geleceklerinden o kadar emindiler ki, bir İngiliz komutanı “Türkler mi? Bir elimizi arkamıza bağlar, yener geçeriz” diyecek kadar güven doluydu. Sonunda yolculuk başladı, çağın, en güçlü silahlarıyla donanmış, savaş gemileriyle Çanakkale Boğazı’na dayandılar.  Dikkat edilmelidir ki, bu durumun en büyük sebebi baştaki vasıfsız ve yeteneksiz yöneticilerdir. Bu kişiler, başında bulundukları devleti borç batağına sokarak, savaş için gerekli olan parasal desteği de çok önceden yok etmişlerdi. Bunların bilinmesi 18 Mart’ı anlamak için bir zorunluluktur. İşte bu şartlar altında dahi, Türk Ulusunun birlik, beraberlik duyguları, vatanı korumak için çekinmeden ölüme gidebilme cesaretidir ki,18 Mart’ı yaratmıştır.

 

18 Mart, bir Deniz Zaferi’dir. İngiliz Başbakanı Winston Churchill ‘in “Sadece boğazlar bile bir devlet eder.” sözüne karşılık, kanla, açlıkla, yoklukla kazanılmış bir Deniz Zaferidir. Türk Ordusu’nun gücü, üstün hasletleri sayesinde ve özellikle başlarındaki liyakatli, yürekli komutanlarla aslan yürekli çocukların, dedelerin, kadınların ve tüm bir ulusun birlik olduğu ve ortaya çıkardıkları eşsiz bir zaferdir. Esat Paşalar, Yüzbaşı Hakkı Beyler, Yahya Çavuşlar ve Havranlı Seyit Onbaşıların önderlikleri, özverileri bu zaferi doğurmuştur.

 

Unutulmamalıdır ki, bu Çanakkale Zaferi’nin, Deniz Savaşları bölümüdür. Yine, Enver Paşa’nın Çanakkale’de hiç görev vermek istememesine karşılık, kendisinin ısrarlarına dayanamayıp, onu savaşa alan ve sadece Türk’ün değil, tüm dünyanın kaderini değiştiren eşsiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası, bu zaferin ve sonrası kara savaşlarının kazanılıp, dünyaya parmak ısırtan bir zafer olmasında amil olmuştur. Cumhuriyetimizin II. yy.’ında bize bu zaferi kazandıranlar ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahramanları saygı, rahmet ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum" dedi.




Bu haber 1468 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI