Çanakkale'nin Umurbey Beldesi bundan tam 100.yıl önce Kurtuluş Mücadelesinin en önemli olaylarından bir tanesi ile anılıyor. Tarihe Akbaş Cephaneliği Baskını olarak geçen olay sonrasında Umurbey Beldesi için "Güven ve Cesaretin Beldesi" denilmişti. Tarihi olayın yıldönümü nedeniyla açıklama yapan Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan mesaj yayınladı. Başkan Doğan; "Kuva-yi Milliye’nin halk ile birlikte, bir karşı duruş olduğunu ve asla işgali kabul etmediğini kanıtlanan yerdir Umurbey. Akbaş Cephaneliği Baskının 100.yılında başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Şehit Kaymakam Köprülü Hamdi Beyi, Dramalı Rıza Bey'i,Umurbey Nahiye Müdürü Reşadettin Bey'i ve tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz" ifadelerine yer verdi. 100 yıl önce gerçekleşen tarihi baskınla ilgili çalışma başlayan Umurbey Belediyesi; tarihi olayı ve kahramanlarının verdiği mücadele ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;
"Mondros Mütarekesi sonrası İtilaf Devletleri Türk Milletinin hürriyetini yok etmek maksadıyla Anadolu topraklarına çıkmaya başlamış ve Mütareke maddeleri gereğince Çanakkale'nin müstahkem mevkilerini işgal etmiş, bu bölgede mevcut silah ve cephane depoların da ele geçirmişlerdi. Bu yerlerden birisi de Eceabat yakınlarındaki "AKBAŞ CEPHANELİĞİ" idi.
Cephanelik Fransız birlikleri tarafından sıkıca korunuyor İtilaf Devletlerine bağlı birçok savaş gemisinde boğazda kuş uçurtmuyordu. İtilaf Devletleri tarafından cephanelikte bulun Osmanlıya ait 8000 Rus tüfeği 40 Rus mitralyözü, 20,000 sandı cephane ve ayrıca muhabere ve istihkam malzemelerinin Rusya ya gönderileceği haberi Kuva-yi, Milliyecilerin ve Ankara'nın dikkatini çekmişti. Anadolu'da silah ve cephane sıkıntısının had safhada olduğu bir sıra da Cephaneliğe baskın fikri ortaya atıldı. Baskın hazırlığı görevi Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti mensubu Edremit Kaymakamı Köprülü Hamdi Bey'e verildi. Köprülülü Hamdi Bey, baskın öncesinde gerekli incelemeleri yapması için Dramalı Rıza Bey’i bölgeye gönderdi.
Dramalı Rıza bey kıyafet değiştirerek yanına aldığı iki arkadaşı ile Umurbey'e geldi.Burada Nahiye Müdürü Reşadettin Bey ile görüşerek Umurbey İskelesinden Akbaş Cephaneliğine geçti. Çoban kıyafetinde bir hafta kalarak bilgi topladı ve geri döndü. Biga da bulunan Köprülü Hamdi Bey'e edindiği bilgileri anlattı. Köprülü Hamdi Bey vakit kaybetmeden Lapseki Kaymakamı Hasan Basri Beyden gemi tedariki için yardım istedi ve daha Dramalı Rıza Bey ile birlikte Umurbey'e geldiler. Umurbey güvenli yapısı Anadolu içlerine ulaşım kolaylığı ve arkasında yükselen ormanlık yapısı nedeniyle seçilmişti. Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti mensubu Edremit Kaymakamı Köprülü Hamdi Bey önderliğinde 100 Yıl önce bu gece yarısı tamda bu sıralarda Umurbey İskelesinden Dramalı Rıza Bey ve 30 kadar Kuva-yi Milliye askerleri toplanan kayık, motor, mavna gibi ne varsa İstanbul'da boğaz kumandanı olan Galatalı Şevket Bey vasıtasıyla gönderilen Bolayir motoruna bağlayarak Akbaş'a geçerek cephaneliği başarılı bir şekilde bastı. Silahları ve cephaneleri hızlıca sahilde bekleyen kayıklara nakletti ve 20 kadar Fransız Askeri de esir alarak Umurbey İskelesine geri gelmişti.Köprülü Hamdi Bey esir alınan askerleri Akbaş garnizonuna geri gönderirken bir mektup bırakarak Cephaneliği 200 kişiyle bastığını, askerlerin direnme şansı olmadığını ve zaten silah ve cephaneninde kendilerine ait olduğunu belirti.Vatansever Umurbeyliler sayesinde sahile çıkarılan silah ve cephane boşaltıldı. Umurbeyliler silah ve cephaneleri ellerinde olan deve,katır,eşek,at arabalarına yüklenip Kuva-yi Milliye askerleri ile Beybaş,Hacıgelen köylerini geçerek Balcılara ve oradan da Çan üzerinden Yenice köyüne taşıdı.Köprülü Hamdi Bey başarılı olan baskını 61.Tümen Kumandanı Kazım Beye oda Mustafa Kemal Paşa'ya bildirdi.Akbaş baskın haberi, yurtta büyük bir sevinç yarattı."