thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Naci Hasanefendi


Facebookta Paylaş









Üzümler ve İnsanlar “Toprak Ana – Bağban Baba”
Tarih: 13-12-2015 09:51:00 Güncelleme: 13-12-2015 09:51:00


‘’Mamma Mia – İtalyan Mutfağı Hakkında Çok Şey‘’ kitabından İtalyan yeme – içme kültürü hakkında çok şey öğrendiğimiz  Elvan Uysal BOTTONI, bu güne kadar yazılmış en ilginç , en etkileyici şarap kültürü kitaplarından biri ile bir kez daha karşımızda ...

 

Yazar İtalya’nın güneyinden kuzeyine iyi şarapları ile anılan altmış kadar tarihi yerleşim yerini, bu yerleşimlerdeki butik şarap işletmelerini tek tek ziyaret etmiş, şaraplarını, yöreye özgü ve şarapla uyumlu yemeklerini tatmış. Bu işletmelerin, kendilerini en iyi şaraplarını üretmeye adamış genç – yaşlı şarap üreticilerini bulmuş her birinin ayrı bir roman olabilecek yaşam öykülerini dinlemiş.

 

Bu inanılmaz serüveni onlarca muhteşem fotoğraf ile süslemiş. İtalya ‘ yı ziyaret edeceklere önemli, küçük ve özel restoranların adreslerini derlemiş, zaman zaman şaraba uygun çok ilginç yemek tariflerini paylaşmış.

 

Bu gün sizlerle  ‘’ÜZÜMLER ve İNSANLAR / TOPRAK ANA BAĞBAN BABA‘’ isimli, şarap temalı, ilginç ve çok yeni bu bir kitabı paylaşmak istiyorum.

 

Yazar Elvan Uysal BOTTONI kitabının ön sözünde asma fidanı, üzüm ve insanın zorlu yaşamlarındaki olumsuzluklara karşı verdikleri mücadeleleri birbirine benzetmektedir.

 

‘’Üzümün şaraplaşma macerası, insanın doğasına karşı verdiği mücadelenin ve medeniyetin, insanın dünyada varoluşunun bir metaforu gibi, üzüm de en az insan kadar yaşama hırsı ile dolu ‘’ diyerek bu benzerliğe çarpıcı bir vurgu yapmaktadır. Aynı zamanda asmanın ve üzümün macerasını Beethoven ‘in 3 Senfonisi Eroica eşliğinde yola çıkan ve bu yolda gururla ilerleyen film kahramanına benzetmektedir. Herşey yolunda giderken defalarca düşman saldırısına uğrayan üzümün sonunda amacına ulaşmasını ve hasat edilerek şarap olarak yeniden doğuş sürecine başlamasını göz önüne sermektedir.

 

Üzümün şaraba dönüştüğü bu zorlu yolculukta onu koruyan, kollayan, ehlileştiren sirke yerine şarap olmaya yönlendiren sayısız, isimsiz kahramanı unutmaz bu arada...

 

‘’Yollara düştük, sirke olmak isteyen üzümle onu şarap yapan insanın aşkını izledik, İtalya‘da üzümün sahibine bakarak karardığını, her şişenin her dalın bir hikâyesi olduğunu gördük ‘’ diyerek üzümleri diyardan diyara dolaştıran göçerleri, tüccarları, bağlarını hayatta tutabilmek için binbir çeşit yol bulan şarap sevdalılarını, bağbanları saygı ile anmaktadır.

 

Yazarımız kitabının son sözünün adını ‘’şaraptan anlamam‘’  koymuş.

 

Şaraptan anlamadığını düşünen şarap meraklılarına, şarabın anlaşılacak bir şey olmadığını anlatmak gibi bir hedef belirlemiş kitabına...

 

‘’Burnu ağzı olan, yağmur sonrası toprak kokusunu, çocukluğunda kalemini açtığında nasıl koktuğunu hatırlayan, portakal çiçeğinin, kayısının, limonun, kekiğin, fırından taze çıkmış ekmeğin, kesilmiş çimenin, terlemiş atın, gerçek derinin, biberin, nanenin... Kokusunu bilen herkes şaraptan çok iyi anlar‘’ son sözü ile şarap severleri cesaretlendirmektedir.

 

Şaraba bakışınızı baştan sona değiştireceğine inandığım bu ilginç ve çok yeni kitabı şarap sever dostlarımın yavaşça, iyice sindirerek kaliteli bir kadeh şarap ve nitelikli müzik eşliğinde okumasını tavsiye ediyorum.

 

Ben bu kitabı okuduktan sonra defalarca ziyaret ettiğim, yaşam biçimlerine, sanatına hayran olduğum İtalya ‘ya çok daha meraklı gözlerle bakılması gerektiğine inandım.

 

Güzel bir hafta sonu dileklerimle.

 

KAYNAK: ÜZÜMLER ve İNSANLAR TOPRAK ANA BAĞBAN BABA

                 ELVEN UYSAL BOTTONI YKY YAYINLARI

 



Bu yazı 50896 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI