thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale’de Yeni Kulüplerin Kurulması ve Çanakkale’de Büyük Derbi Maçı
Tarih: 02-04-2017 09:01:00 Güncelleme: 02-04-2017 09:01:00


Savaşın getirdiği ağır koşullar yavaş yavaş ortadan kalmaya başladığında bunun etkileri Çanakkale’de spora da yansıdı ve Çanakkale’de yeni spor kulüpleri kurulmaya başladı.

 

1 Şubat 1946 Cuma günü Çanakkale’de genç sporcuların eskiden beri besledikleri bir emelleri gerçeğe dönüştü. Çok eski ve şerefli bir tarihe sahip olan Türkgücü Kulübü Beden Terbiyesi Kanunu yürürlüğe girdiği sırada, beden terbiyesi mevzuatına intibak etme olanağı ve koşullarını bulamaması yüzünden lağvedilmesi ve şanlı hatıralarını gençliğin vefalı kalbine gömerek faaliyet alanından çekildi. Savaş koşulları da hiç şüphesiz bunda etkili oldu. Savaş bittikten sonra hem şanlı tarihini tekrar canlandırmak hem de yeni bir şevkle çalışmak ve yeni başarılar etmek için “Türkgücü Gençlik Kulübü” faaliyete başladı. Kısa süre sonra kulübe gelir sağlamak üzere büyük bir konser hazırlığına başladı. 16 Nisan Salı gecesi Belediye Sinema Salonu’nda gerçekleştirilen konserde kulübün gençleri Türk müziğinden güzel örnekler sunarak dinleyenleri adeta büyülediler. Türkgücü Sporun gençleri aynı program dâhilinde “Çapanoğlu” isimli vodvili de sahneye koydular.

 

8 Şubat 1946 Cuma günü avcısı ve atıcısı bol olan ve çoktan beri bir ihtiyaç haline gelen avcılık kulübü “Çanakkale Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü” adıyla kuruldu. Kulüp, Beden Terbiyesi mevzuatına göre ihtisas mahiyetine haizdi. Bu nedenle Çanakkale Avcılık ve Atıcılık Kulübü, yasal formaliteleri tam olarak yerine getirmekteydi. Kulüp Başkanlığına Salâhi Aksoy Bey seçildi. Salâhi Bey, eski bir sporcu ve çok meraklı bir avcıydı. Milli bir spor olması sebebiyle avcılık ve atıcılığın Çanakkale’de gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı umulmaktaydı. Kulüp Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nde tescil işlemleri tamamladıktan sonra faaliyete geçecekti.  1 Martta Beden Terbiyesi’nde genel toplantısını yapan kulüp, yeni idare heyeti ve denetleme kurulunu seçti. Üye sayısı kısa sürece seksene ulaştı. Kulüp başkanlığına tekrar Salâhi Bey seçildi. Bundan sonra İnhisar İdaresi’nden (Tekel İdaresi) alınan malzemeler avcılara dağıtıldı.  17 Mart Pazar günü kulüp, Çanakkale Merkez İntepe Bucağı’na bağlı Dümrek Köyü’nde bir sürek avı yaptı. Kulüp Başkanı Salâhi Bey’in idare ettiği bu avında dört tane domuz vuruldu ve vurulan domuzlar Çanakkale’ye getirilerek satıldı. Elde edilen hâsılat kulübe gelir kaydedildi.

1 Mart 1946 günü Gaziantep’ten Çanakkale’ye tayin edilen Muhsin Cüneyt, antrenör olarak görevine başladı. Samsun, Tokat ve Mersin bölgelerinde de antrenörlük yapan Muhsin Cüneyt, Çanakkale’de yeni sporcuların yetişmesine önemli katkılar sağlayacaktı.

 

17 Mart Pazar günü Çanakkale Türkgücü Gençlik Spor Kulübü, saat 10.00’da Silah Fabrikası Spor Kulübü voleybol takımı ile Sanat Okulu sahasında bir voleybol karşılaşması yaptı. Havanın çok rüzgârlı ve soğuk olmasına rağmen bir hayli seyirci maçı izlemeye geldi. Türkgücü birinci seti 15/10 kazandı. İkinci sette de rüzgâra rağmen üstünlüğü elden bırakmadı ve bu seti de 15/5 bitirdi ve maçı 2-0 galip bitirdi.

 

Yine aynı gün saat 15.30’da Çanakkale Türkgücü Gençlik Spor Kulübü ve Silah Fabrikası Spor Kulübü bir futbol maçı ile karşı karşıya geldiler. Rüzgâr ve soğuğun etkisi ile iki takım da beklenen performansı gösteremediler. Ancak Silah Fabrikası Spora karşı daha etkili olan yeşil-beyaz formalı Türkgücü Spor ilk yarıyı 2-0 önde bitirdi. İkinci yarıda da iki gol atmayı başaran Türkgücü Spor maçı 4-0 gibi net bir skorla kazandı.

 

Çanakkale Türkgücü Gençlik Spor Kulübü’nün kurulmasından sonra eskiden beri Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti ayarında olan Çanakkale Türkgücü-Biga İdman Yurdu arasındaki maç, Türkgücü Sporun maddi fedakârlıkları göze alması ile 30 Haziran 1946 Pazar günü yeni statta yapıldı. Maçı hakem Cemil Cerevin yönetti.

 

Saat 18.15’te başlayan maç, Çanakkale Türkgücü Sporun rüzgâr altında olmasına rağmen kontrollü oyunu sayesinde ilk devreyi 1-0 galip bitirdi.

 

İkici devrede rüzgârla beraber oyuna başlayan Türkgücü ikinci dakikada Arif’in ayağından bir dol kazandı ve durum 2-0 oldu. Hemen arkasından Hüseyin üçüncü gölü attı. Bu golden sonra maçı gevşeten Türkgücü karşısında Biga İdman Yurdu ilk golünü buldu. Peşinden bir de penaltı kazanan Bigalılar durumu 3-2’ye getirdiler. Biga’nın ikinci gölünden sonra kendisini toparlayan Türkgücü Hayri’nin golüyle durumu 4-2 yaptı. Arif maçın bitimine yakın Türkgücü’nün beşinci golünü kaydetti ve Türkgücü Gençlik Kulübü’nün tekrar faaliyete geçmesinden sonra yapılan ilk Çanakkale derbisini kazandı. Skor; Çanakkale Türkgücü Gençlik-5, Biga İdman Yurdu-2’ydi.

 



Bu yazı 16098 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI