thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale Zafer Kupasını Çanakkale Kahramanı Bir General De İzledi -2
Tarih: 22-01-2017 09:15:00 Güncelleme: 22-01-2017 09:15:00


İlk tur maçlarından sonra galip gelen dört takım yarı final maçlarını 20 Eylül 1936 Pazar günü yapacaklardı. Çanakkale Kupası yarı final karşılaşmalarında Kırıkkalegücü-Ankara Demirspor’la, Çankaya-Gençlerbirliği ile karşılaşacaktı. Yaz mevsimi nedeniyle maçsız geçen bir iki aydan sonra başlayan bu maçlar, Ankara’da büyük bir ilgi uyandırmıştı. Geçen hafta yapılan maçlarda sahada görülen kalabalık bunun en büyük deliliydi.

 

Günün en önemli maçı, Çankaya-Gençlerbirliği maçıydı. Herkes bu maçın galibinin gelecek hafta yapılacak olan final maçını da kazanıp Çanakkale Kupası’nı alacağını tahmin ediyordu. Her iki takım da “şerefli bir isim taşıyan” kupaya layık olduğu önemi vererek takımlarını kuvvetlendirmişti. Çankayaspor, İstanbul’dan Hayrullah’ı getirmişti. Rasim de Gençlerbirliği’nde yerini alacaktı.

 

Çanakkale Kupası yarı final maçları Ankaragücü sahasında yapılacaktı. İlk maç saat 14.00’te Kırıkkalegücü-Ankara Demirspor arasındaydı. Hava güzel ve saha seyircilerle tıklım tıklım doluydu. Maçı hakem Hikmet Bey yönetiyordu. Birinci devrede Kırıkkalegücü rakibine dört gol attı. Buna karşılık Demirspor buna bir golle cevap verebildi. İkinci devrenin 16.dakikasında Ankara Demirspor penaltıdan bir gol daha kazandı. 28.dakikada bir penaltı fırsatını gole çeviremediler. Maçı izleyenler Demirspor’un beraberliği sağlayabileceğini ümit etmeye başladılar. Fakat kısa süre sonra Kırıkkalegücü sağ açığı Vahit takımının beşinci gölünü ağlara gönderdi. 44.dakikada altıncı gol de oldu ve maç böyle bitti. Kırıkkalegücü Ankara Demirspor’u 6-2 yendi. Hakem maçı çok güzel idare etti. Kırıkkalegücü oldukça üstün bir maç çıkardı. Demirspor ise her hafta başka bir takımla sahaya çıktığı için futbolcular arasında yetenekli olanları diğerleri arasında kaybolup gidiyordu. O nedenle takımın bir arada uzun süre çalışması gerekiyordu.

 

İkinci maç saat 16.10’da başladı. Çankaya; kalede Vensan, geri dörtlüde Hayrullah, Fuat, Nihat, Kamil, orta sahada Selahattin, Cevdet, Hilmi ve ileri üçlüde Fethi, Ömer ve Mustafa şeklinde sahaya çıktı. Gençlerbirliği’nin onbiri ise şöyleydi: Rahim, Asım, İhsan, Ahmet, Hasan, Ahmet, Selahattin, Keşfi, Rasim, Niyazi, İhsan.

 

Bu maçı Ankaragücü takımının kaptanı Nazmi idare etti. Nazmi’nin çok iyi bir hakem olduğu maç sırasında belli oldu. Zaman zaman yan hakemlerle ihtilafa düştü ama yan hakemlik yapan gençler Nazmi’nin bilgi ve muhakemesinden yoksundular. Birinci devrede takımlar karşılıklı birer gol attılar ve devre 1-1 berabere bitti. İlk devrede Çankayalılar Gençlerbirliği yarı sahasından hiç ayrılmadılar. Ancak sağaçık Cevdet geçen haftaki yeteneğini gösteremedi. İkinci devrede Ömer’in çektiği bir şut seyircileri heyecanlandırmışsa da kaleci bunu çok güzel kurtardı. Nihat da bir ceza atışını değerlendiremedi. Maçın Çankaya’nın üstünlüğüyle biteceği umulurken Gençlerbirliği 20.dakikadan sonra daha atak oynamaya başladı. 25.dakikada Selahattin’in yerinde verdiği bir pasla Rasim Gençlerbirliği’nin galibiyet golünü attı ve maç 2-1 Gençlerbirliği’nin üstünlüğü ile sona erdi.

Çanakkale Kupası Final Maçı 11 Ekim 1936 - MKE Ankaragücü Kulübüne İsimini Veren

Çanakkale Kahramanı General Eyüp Durukan

 

Final Kırıkkalegücü ile Gençlerbirliği arasında yapılacaktı.  Ancak Çankayaspor maça itiraz etti ve Bölge Futbol Komitesi’nin kararı ile maçın tekrar oynanmasına karar verildi. Gençlerbirliği-Çankayaspor arasındaki maç 27 Eylül 1936 Pazar günü hakem Nuri’nin idaresinde yapıldı. Gençlerbirliği’nde Selim ve Ahmet yoktu. Çankaya’da ise askerlik hizmetini bitirip gelen Gazi ve İbrahim maça çıkmıştı. Birinci devre ilk dakikalarında Gençlerbirliği bir penaltı kazandı. Nuri topu auta gönderdi. Devrenin ortalarına doğru Rasim Gençlerbirliği’ni 1-0 öne geçirdi. İkinci devrede Çankaya penaltıdan bir gol kazandı. Sonra Nihat ikinci bir gol daha attı ve durum 2-1 oldu. Oyunun son on dakikasına girildiğinde Rasim sert bir şutla Gençlerbirliği’nin beraberlik gölünü attı ve maç 2-2 berabere bitti. Kural gereği 15’şer dakikalık iki devre uzatma yapılması gerekiyordu ancak saatler geç oldu diye uzatmalar oynanmadı. Bölge Futbol Komitesi kura sonucu Çanakkale Kupası finalinin Kırıkkalegücü ile Gençlerbirliği arasında yapılmasına karar verdi. Maç 4 Ekim 1936 Pazar günü Ankaragücü Sahasında yapıldı.

 

Çanakkale Kupası final maçına Kırıkkalegücü başladı. Gençlerbirliği’nden H.Ahmet iki serbest vuruş atışını kaçırdı ve topu auta attı. Bunu müteakip Kırkkalegücü’nden Fuat Gençlerbirliği’nin tüm oyuncularını geçerek kale önüne geldiyse de topu dışarıya attı. 32.dakikada Fuat yine topu dışarı atarak seyircileri hayal kırıklığına uğrattı. Bundan sonra Rasim Gençlerbirliği’ni 1-0 öne geçiren golü kaydetti ve devre 1-0 sona erdi. İkinci devrenin 14.dakikasında Kırıkkalegücü’nün sol açığı Abdül, gençlerbirliği ceza sahasında düşürülünce hakem penaltı verdi. Münir penaltıyı gole çevirdi ve maç 1-1 sona erdi. Kupa maçının finali bir hafta sonra tekrar oynanacaktı.

 

11 Ekim 1936 Pazar günü Ankaragücü Sahasında Çanakkale Zafer Kupası için Kırıkkalegücü ile Gençlerbirliği bir kez daha karşı karşıya geldiler. Hakem Beşiktaşlı Futbolcu Nuri idi. Çanakkale Kupası’nı izlemeye bu defa ünlü şahsiyetler de gelmişti. Seyirciler Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu, Gümrük ve Tekel Bakanı Ali Rana Tarhan, Askeri Fabrikalar Genel Müdürü ve aynı zamanda Çanakkale Gazisi Eyüp Durukan da vardı.

 

Hakem Beşiktaşlı Nuri tam saat 15.30’da düğdü çalarak maçı başlattı. Maça Gençlerbirliği; Rahim, Asım, İhsan, Kadri, Selahattin, Keşfi, Selim, Muharrem, Rasim, Niyazi ve Münir on biriyle; Kırıkkalegücü de; Cahit, Hikmet, Cemal, Arif, Abdül, Halit, Abdürrezzak, Akif, Ahmet, Osman ve Fuat on biriyle çıkmışlardı. Gençlerbirliği ilk andan itibaren daha etkili ve atak oynuyordu. Maçın 40.dakikasında Abdürrezzak’ın sağdan çektiği bir köşe vuruşunu Ahmet kafa ile gole çevirdi. Ancak hakem golü geçersiz saydı. İlk devre 0-0 berabere bitti. İkinci yarının 26.dakikasında Kırıkkalegücü’nün uzun topu Gençlerbirliği kalesinin önüne kadar geldi. Gençlerbirliği’nden Asım topu kurtarayım derken kendi kalesine gölü attı. 30.dakikada Niyazi gençlerbirliği’in gölünü attı ve durum 1-1 oldu. Maç 1-1 sona erdi. Hakem 15’şer dakikalık uzatmaya gitti. Takımlar saha değiştirdiler. İlk uzatmanın 3.dakikasında İhsan rakibini düşürdü hakem penaltı verdi. Fuat’ın köşe atışını kaleci Rahim kurtardı. Selahattin’in 14.dakikadaki şutunu da Cahit kurtardı. Devre sona erdi. İkinci uzatma devresinin hemen başında Gençlerbirliği bir penaltı kazandı ve Keşfi bunu gole çevirdi. Maçın son dakikasında Selim Gençlerbirliği’nin üçüncü golünü attı ve maç Gençlerbirliği 3-Kırıkkalegücü-1 olarak sonuçlandı.

 

Çanakkale Zafer Kupası, Çanakkale Kahramanlarından Eyüp Durukan’ın da izlediği güzel bir maçla Gençlerbirliği’nin oldu. Bu sırada Askeri Fabrikalar Umum Müdürü olarak görev yapan Tuğgeneral Eyüp Durukan aynı zamanda MKE Ankaragücü Spor Kulübü’ne ismini veren kişidir.

 



Bu yazı 16109 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI